بر اساس جداول بانک مرکزی، میزان درآمدهای دولت برای پرداخت های هزینه ای دستگاههای اجرایی در پایان آذرماه به رقم یک تریلیون و 9 هزار و 400 میلیارد ریال رسید که از این رقم سهم درآمدهای مالیاتی 77 هزار و 200 میلیارد ریال بوده و بقیه به سایر درآمدهای دولت اختصاص دارد.
تحقق این رقم مالیاتی اگرچه نیمی از درآمد یک تریلیون و 420 هزار و 200 میلیارد ریالی مالیاتی دولت در سال 97 را پوشش داده اما هنوز از مصوب 9 ماهه بودجه که یک تریلیون و 74 هزار و 300 میلیارد ریال بوده، عقب است و انتظار می رود در سه ماه پایانی سال و با واریز مالیات شرکت ها، ارقام بودجه دولت محقق شود تا دولت برای پوشش هزینه های خود که بخش اعظم آن مربوط به حقوق و دستمزد کارکنان دولت است، با کسری مواجه نباشد.
از مجموع مالیات پرداخت شده به دولت، سهم مالیات های مستقیم 366 هزار و 500 میلیارد ریال بوده و 404 هزار و 700 میلیارد ریال نیز به مالیات های غیرمستقیم اختصاص دارد.
نکته قابل تامل در بخش مالیات های مستقیم اینکه با وجود محقق نشدن پیش بینی ها در بخش مالیات بر اشخاص حقوقی و مالیات بر درآمدها، در ردیف مالیات بر ثروت، ارقام «مالیات بر نقل و انتقال سرقفلی» محقق شده است و در جزء «مالیات بر نقل و انتقال املاک» پنج هزار و 700 میلیارد ریال درآمد نصیب دولت شده که فراتر از ارقام پیش بینی شده در بودجه است؛ این دو رشد بیش از هرچیز ناشی از جهش قیمت مسکن و افزایش معاملات در بهار امسال بوده است.
در بخش مالیات های غیرمستقیم نیز آنچه بیش از هرچیز به محقق نشدن درآمدهای دولت در این بخش کمک کرده، اجرای بخشنامه های محدودیت ساز دولت در حوزه واردات کالا و خدمات و ممنوعیت ورود برخی از کالاها بویژه خودرو به کشور است که به دلیل اعمال تحریم ها از سوی آمریکا و با هدف صیانت از منابع ارزی کشور وضع شد.
این رویکرد سبب شده تا در بخش مالیات بر واردات تنها 99 هزار و 400 میلیارد ریال از رقم 220 هزار و 900 میلیارد ریال پیش بینی شده در بودجه یعنی کمتر از نصف رقم مورد نظر محقق شود.
طبق این آمار درآمد دولت در 9 ماهه امسال از اخذ مالیات از واردات خودرو 11 هزار و 700 میلیارد ریال و از محل سایر کالاها 85 هزار میلیارد ریال بوده است.