هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

سی‌ان‌بی‌سی بررسی کرد

قیمت جهانی طلا چطور به سقف 6 ساله رسید؟

قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی به‌تازگی مرز 1400 دلار را درنوردیده و به سقف شش‌ساله خود نزدیک شده است.

04 تیر 1398
کد خبر : 29213
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

هفته گذشته قیمت هر اونس طلا در بازارهای جهانی برای اولین بار از سپتامبر 2013 (شهریور 1392) از مرز 1400 دلار عبور کرد.

این اتفاق در حالی رخ داد که قیمت جهانی طلا طی یک سال اخیر چندین بار در عبور از مقاومت تکنیکال 1350 دلار در هر اونس ناکام مانده بود؛ اما این بار اظهارات «جروم پاول» رئیس فدرال رزرو (بانک مرکزی آمریکا) مبنی بر امکان کاهش نرخ بهره پایه در آمریکا طی ماههای آینده، افزایش نگرانی‌ها از تشدید جنگ تجاری بین قدرت‌های بزرگ اقتصادی و نیز بی‌ثباتی در خاورمیانه نه‌تنها به شکسته شدن مقاومت 1350 دلاری انجامید بلکه طلا را به سقف قیمتی خود در 6 سال اخیر نزدیک کرد.

پس از آخرین نشست فدرال رزرو که روز چهارشنبه هفته گذشته برگزار شد، رئیس فدرال رزرو اعلام کرد با توجه به نگرانی‌های موجود در خصوص احتمال کاهش نرخ رشد اقتصادی آمریکا در سه‌ماهه دوم سال جاری میلادی، فدرال رزرو کاهش نرخ بهره پایه به‌عنوان یک سیاست پولی انبساطی در دست بررسی دارد.

این اظهارات رئیس فدرال رزرو باعث شد تا شاخص دلار (ارزش دلار در برابر سبدی از ارزهای معتبر) کاهش یافته و همچنین بازدهی اوراق خزانه 10 ساله دولت آمریکا برای اولین بار در 2.5 سال اخیر به کمتر از مرز روانی 2 درصد برسد.

آشکار شدن هرگونه نشانه جدیدی که دال بر افت شتاب اقتصاد آمریکا باشد، فدرال رزرو را برای کاهش نرخ بهره پایه در این کشور مصمم‌تر خواهد کرد و متعاقباً شرایط برای کاهش شاخص دلار و افزایش قیمت طلا فراهم خواهد شد. شاخص مدیران خرید بخش تولید آمریکا اخیراً به پایین‌ترین میزان خود در بیش از 9 سال اخیر رسیده و اکنون فعالان بازار منتظرند تا آمارهای تازه مربوط به تولید ناخالص داخلی و شاخص اطمینان مصرف‌کننده نیز منتشر شود؛ آمارهایی که اگر از کاهش رشد اقتصادی آمریکا حکایت داشته باشند، باید منتظر استقبال هرچه بیشتر سرمایه‌گذاران از پناهگاه امن طلا بود.

دیوید لناکس، تحلیل‌گر مؤسسه سرمایه‌گذاری فت پرافیتز استرالیا،‌ در این خصوص می‌گوید: «همبستگی منفی بین قیمت طلا و شاخص دلار باعث شده است که سرمایه‌گذاران پیش از آن‌که دلار بیشتر تضعیف شود،‌ به طلا روی بیاورند. با کاهش احتمالی نرخ بهره از سوی فدرال رزرو، شاخص دلار نیز کاهش خواهد یافت. از طرفی تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی نیز باعث شده است که سرمایه‌گذاران ترجیح دهند سرمایه خود را به طلا که پناهگاهی امن قلمداد می‌شود، منتقل کنند. البته من انتظار دارم که قیمت طلا قبل از ادامه روند صعودی خود، ابتدا کمی عقب‌نشینی کند.»

استراتژیست‌های گروه سرمایه‌گذاری DBS سنگاپور نیز طی یادداشتی تأکید کرده‌اند: «قیمت طلا پس از مدتی رکود در حال بهبود است و ما فکر می‌کنیم این روند صعودی پایدار خواهد بود. افزایش تنش‌های سیاسی، کاهش بازدهی اوراق قرضه و تضعیف دلار آمریکا، ماههای جذابی را تا پایان سال برای طلا رقم خواهد زد.»

نکته حائز اهمیت این است که علاوه بر فدرال رزرو آمریکا، بانک‌های مرکزی در سایر اقتصادهای مهم جهان نیز مترصد این هستند که در صورت لزوم اقدام به اجرای سیاست‌های پولی انبساطی کنند. هفته گذشته «ماریو دراگی» رئیس بانک مرکزی اروپا (ECB) اعلام کرد اگر در ماههای پیش رو اوضاع اقتصادی در منطقه یورو بدتر شود، استفاده از محرک‌های پولی جدید اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

هاروهیکو کورودا، رئیس بانک مرکزی ژاپن، نیز روز چهارشنبه اعلام کرد اگر نرخ تورم این کشور طی ماههای آینده افزایش نیابد و به سطح هدف‌گذاری شده یعنی 2 درصد نرسد، به‌کارگیری محرک‌های پولی جدید به‌منظور افزایش نرخ تورم بی‌درنگ مورد بررسی قرار خواهد گرفت.

به طور کلی با توجه به نمودار بازدهی اوراق قرضه و نیز تغییرات نرخ بهره توسط بانک‌های مرکزی بزرگ جهان، به نظر می‌رسد طلا بتواند در هفته‌ها و ماههای باقی‌مانده تا پایان سال جاری به قیمت‌های بالاتری دست پیدا کند.

اوله هانسن، استراتژیست ارشد بخش کالاهای جهانی در ساکسو بانک دانمارک، در این خصوص می‌گوید: «همه اخبار به نفع طلاست. کسانی که در هفته‌های اخیر خریدار طلا بوده‌اند، می‌توانند مطمئن باشند که در قیمت سقف وارد بازار نشده‌اند.»

البته در این میان دیدار دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا و همتای چینی‌اش شی جین‌پینگ در حاشیه اجلاس سران کشورهای گروه-20 (G-20) در اوزاکای ژاپن –که در روزهای جمعه و شنبه آینده برگزار می‌شود- می‌تواند حداقل در کوتاه‌مدت تأثیر قابل‌توجهی بر بازار طلا داشته باشد. اگر آنها به یک توافق مناسب و بلندمدت دست پیدا کنند و جنگ تعرفه‌ای بین آمریکا و چین عملاً به پایان برسد، می‌توان انتظار داشت که سرمایه‌گذاران به آینده اقتصاد جهانی امیدوارتر شوند، بانک‌های مرکزی موقتاً قید کاهش نرخ بهره را بزنند و بازارهای موازی طلا رونق یابند. در این صورت کاهش قیمت طلا کاملاً محتمل خواهد بود.

اما اگر دیدار بین رهبران دو اقتصاد بزرگ جهان به نتیجه نرسد و ترامپ تصمیم بگیرد که جنگ تجاری را با وضع تعرفه‌های بیشتر بر کالاهای چینی ادامه دهد، چشم‌انداز اقتصاد جهانی بیش از پیش تضعیف خواهد شد و روند صعودی قیمت طلا با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت. البته سناریوهای دیگری را نیز می‌توان بین این دو سناریوی حدی تصور کرد که تأثیر مثبت یا منفی آنها بر قیمت طلا کمتر خواهد بود.

در همین رابطه