دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خوزستان گفت: دستگاه قضائی عزم خود را برای برخورد واحدهای مشاور املاک فاقد پروانه کسب، جزم کرده است.
شهلا عموری در نشست کارگروه کارشناسی شورای گفتوگوی استان خوزستان افزود: بررسیها نشان میدهد کلانشهر اهواز، با چالش فعالیت ۶۰۰ دفتر مشاور املاک غیرمجاز روبرو است که بر اساس دستور دادستانی مرکز استان، حدود ۳۰۰ واحد از این صنف پلمب شدهاند.
رئیس اتاق اهواز ادامه داد: رئیس اتحادیه مشاوران املاک اهواز اعتقاد دارد که همه این دفاتر را نمیتوان غیرمجاز دانست به این خاطر که تعداد قابلتوجهی از آنها نسبت به ارائه تعهدات لازم و تشکیل پرونده در این اتحادیه صنفی اقدام کردهاند و صدور پروانه کسب برای این واحدها در گرو تسریع در ارائه پروانه تخصصی است.
تفاوت پروانه تخصصی و پروانه کسب در قانون نظام صنفی
دبیر شورای گفتوگوی دولت و بخش خصوصی استان خوزستان افزود: بر اساس ماده پنج قانون نظام صنفی مصوب سال 1۳۹۲؛ پروانه کسب، مجوزی است که طبق مقررات این قانون بهمنظور شروع و ادامه کسبوکار یا حرفه بهصورت موقت یا دائم به فرد یا افراد صنفی برای محل مشخص یا وسیله کسب معین داده میشود.
عموری گفت: بااینوجود، برخی صنوف تخصصی محسوب میشوند که به همین دلیل پیش از صدور پروانه کسب و بر اساس ماده ۱۳ قانون نظام صنفی متقاضیان فعالیت در چنین رستههایی، باید از مراجع ذیربط، پروانه تخصصی و فنی دریافت کنند.
رئیس اتاق اهواز ادامه داد: طبق دستورالعمل اجرایی ماده ۱۳ این قانون که در سال ۱۳۹۴ به تأیید وزیر صنعت، معدن و تجارت رسیده، مشاغل تخصصی و فنی را مشخص کرده که رسته مشاوران املاک نیز در گروه ۱۱ این مشاغل قرار دارد.
او افزود: دستورالعمل اجرایی آن فرآیند روشنی را برای صدور پروانه تخصصی ویژه مشاوران املاک رقم زده و حتی مرجع صادرکننده این مدرک نیز سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور و یا سازمانها و دستگاههایی که مطابق مقررات مکلف به صدور پروانه تخصصی و فنی هستند، تعیین شدهاند.
ابهام در صدور پروانه تخصصی مشاوران املاک
دبیر شورای گفتوگوی استان خوزستان همچنین با اشاره به اعتراض اتحادیه مشاوران معاملات املاک اهواز مبنی بر فرآیند طولانی صدور پروانه تخصصی ویژه فعالان این صنف، گفت: باوجود صراحت قانون نظام صنفی مبنی بر اینکه سازمان آموزش فنی و حرفهای کشور و یا دیگر نهادهای مطابق مقررات میتوانند پس از ارائه آموزشهای لازم، نسبت به صدور پروانه تخصصی برای متقاضی اقدام کنند، اما رویه فعلی در استان خوزستان به شکل دیگری انجام میشود.
عموری ادامه داد: در حال حاضر، تفاهمنامه منعقد شده در سال ۱۳۸۴ (پیش از بازبینی و تصویب قانون جدید نظام صنفی در سال ۱۳۹۲) بین معاون قوه قضاییه، سازمان ثبت اسناد و املاک کشور و وزیر وقت بازرگانی برای صدور پروانه تخصصی ملاک محسوب میشود.
او با اشاره به اینکه در استان خوزستان تنها مرجعی که به صدور پروانه تخصصی در حوزه مشاوران املاک اقدام میکند، اداره کل ثبت اسناد و املاک است، گفت: به دلیل برخی محدودیتها و کمبود امکانات صدور این پروانه از سوی این اداره کل با فرآیندی طولانی همراه است.
رئیس اتاق اهواز یادآور شد: این رویه همزمان با شیوع ویروس کرونا تشدید شده و مشکلاتی را برای صدور پروانه کسب بنگاههای مشاور املاک در کلانشهر اهواز و دیگر شهرهای استان ایجاد کرده است.
عموری با اشاره به بازبینی در قانون نظام صنفی و صراحت آن در تعیین مراجع مربوط به صدور پروانه تخصصی اضافه کرد: بر همین اساس امکان بهرهمندی از ظرفیتهای آموزشی فنی و حرفهای و یا مراکز آموزشی تخصصی در حوزه املاک نمیتواند منشأ اشکال باشد.
جلوگیری از تخلفات احتمالی با تعیین تکلیف در مورد متقاضیان جدید
در کلانشهر اهواز تعداد یک هزار ۷۰۰ پروانه کسب ویژه مشاوران املاک وجود دارد و این در حالی است که تعداد واحدهای فعال در این رسته به ۲ هزار و ۵۰۰ واحد میرسد که بخشی از آنها اقدام به تشکیل پرونده در اتحادیه مشاوران املاک داده و برخی دیگر نیز بهصورت غیرمجاز فعالیت دارند.
رئیس اتحادیه صنف مشاوران املاک اهواز در ادامه این نشست گفت: در راستای پیشگیری از تخلفات احتمالی و همچنین ورود پروندههای کلاهبرداری به دادسرا، دادستانی اهواز اعلام کرده که واحدهای فاقد پروانه کسب در اهواز باید پلمب شوند؛ اما در بین واحدهای فعال، متقاضیانی هستند که در اتحادیه پرونده تشکیل دادهاند و ضمانتهای قانونی از آنها اخذ گردیده است.
قنبرعلی زنگنه با بیان اینکه اتحادیه مشاوران املاک اهواز نیز خواستار برخورد با متخلفان است، افزود: بااینوجود واحدهایی هم هستند که از قانون تمکین دارند و تنها مانع برای صدور پروانه کسب برای آنها، فرایند طولانی اخذ پروانه تخصصی است.
او با اشاره به اینکه به دلیل این شرایط تاکنون ۳۰۰ واحد صنفی مشاور املاک پلمب شده است، گفت: روزانه افرادی که برای دریافت پروانه کسب در اتحادیه تشکیل پرونده داده بودند اما هماکنون واحد آنها پلمب شده در مقابل ساختمان اتحادیه دست به تجمع میزنند.
رئیس اتحادیه صنف املاک اهواز یادآور شد: بعضاً این افراد به اداره اماکن و یا سازمان صمت استان جهت رفع پلمب مراجعات متعددی دارند و در پاسخ به آنها اعلام میکنند که در صورت عنوان "عدم پیگرد از سوی اتحادیه" واحد صنفی این افراد رفع پلمب میشود؛ درصورتیکه قاضی اداره کل تعزیرات حکومتی تأکید دارد درصورتیکه واحد فاقد پروانه تخصصی رفع پلمب شود؛ با اتحادیه برخورد قضایی خواهد شد.
او با بیان اینکه برگزاری دورههای آموزشی از سوی اداره کل ثبت اسناد و املاک خوزستان هر سه ماه یکبار برگزار میشود، گفت: در پایان دوره نیز، آزمونهای مربوط به صدور پروانه تخصصی بسیار سختگیرانه برگزار میگردند و عملاً تعداد کمی از متقاضیان موفق به قبولی در این آزمون میشوند.
زنگنه با بیان اینکه هماکنون حدود ۵۰۰ نفر از متقاضیان در انتظار برگزاری آزمون و دورههای آموزشی پروانه تخصصی در حوزه مشاوران املاک هستند، گفت: در آینده قطعاً فرآیند صدور پروانه تخصصی برای تمدید پروانههای کسب قدیمی، شرایط فعلی را با چالش بیشتری همراه خواهد کرد ضمن اینکه بخش قابلتوجهی از پروانههای کسب مشاوران املاک اهواز در سال آینده منقضی میگردد و نیاز است تا فرآیند تمدید را طی کنند.