رادیو مجازی اتاق ایران - 26 دی 1403

روغن نباتی؛ رکورددار کاهش تولید در سال 99

آخرین آمارهای وزارت صنعت نشان می‌دهد: در هفت‌ماهه امسال تولید 10 کالا کاهش یافته که بیشترین کاهش تولید مربوط به روغن نباتی بوده است.

27 آبان 1399 - 10:56
کد خبر : 35343
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

جدیدترین آمار منتشر شده از سوی وزارت صنعت،‌ معدن و تجارت نشان می‌دهد که در هفت‌ماهه امسال، از بین ۲۴ کالای منتخب صنعتی، تولید ۱۴ کالا نسبت به مدت مشابه سال قبل بین ۱.۳ و ۲۴۳.۷ درصد افزایش یافته و بیشترین کاهش تولید مربوط به روغن ساخته شده نباتی بوده است.

بر اساس این آمار در هفت‌ماهه امسال بیشترین افزایش تولید مربوط به الیاف آکریلیک است که با ۲۴۳.۷ درصد افزایش، تولید آن به ۲۶۰۰ تن رسیده است. کمترین افزایش تولید نیز مربوط به فیبر با ۱.۳ درصد افزایش تولید بوده است.

بعد از الیاف آکریلیک، بیشترین افزایش تولید مربوط به ماشین لباسشویی و کمباین است که تولیدشان با ۵۲.۹ و ۴۲.۸ درصد در هفت‌ماهه امسال به ترتیب به ۵۴۹ هزار و ۶۰۰ دستگاه و ۳۴۷ دستگاه رسیده است. تولید این دو محصول در مدت مشابه سال گذشته ۳۵۹ هزار و ۳۰۰ دستگاه و ۲۴۳ دستگاه بوده است.

تولید یخچال و فریزر نیز در این مدت با افزایش ۲۴.۶ درصدی از ۹۳۸ هزار و ۲۰۰ دستگاه در هفت‌ماهه اول سال گذشته به یک بیش از میلیون و ۱۶۸ هزار دستگاه در مدت مشابه امسال رسیده است.

البته با وجود افزایش چشمگیر تولید لوازم خانگی در سال جاری، در بازار شاهد کاهش قیمت نیستیم و اواخر شهریور ماه مدیرکل صنایع برق و الکترونیک وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) در پاسخ به چرایی این روند گفته بود که برخی آمارها نشان می‌دهد میزان تولید با میزان نصب در منازل تطابق ندارد. وقتی میزان نصب کمتر است یعنی یا کالا در انبارها مانده یا افرادی لوازم خانگی را خریدند و در گوشه منازل احتکار کرده‌اند.

همچنین انواع سواری، وانت و لاستیک خودرو کالاهایی هستند که در این مدت بیش از ۲۰ درصد افزایش تولید داشته‌اند و تولید آن‌ها با ۲۰.۴، ۲۲.۷ و ۲۵.۳ درصد افزایش نسبت به هفت‌ماهه اول سال قبل به ۴۷۸ هزار و ۸۰۰ دستگاه، ۴۶ هزار و ۷۹۷ دستگاه و ۱۵۲ هزار و ۱۰۰ تن رسیده است.

در این میان تولید داروی انسانی که در بیشتر ماه‌های سال گذشته نسبت به سال ۹۷ بین ۲۰ تا ۳۰ درصد افزایش داشت، در هفت‌ماهه اول امسال فقط ۳.۷ درصد افزایش داشته و از ۲۶ میلیارد و ۷۰۰ میلیون عدد در در هفت‌ماهه اول سال قبل به ۲۷ میلیارد و ۷۰۰ میلیون عدد در مدت مشابه امسال رسیده است.

تولید کدام کالاها کاهش یافت؟

همچنین تولید ۱۰ کالا در مدت یاد شده کاهشی بوده که بیشترین کاهش تولید مربوط به روغن ساخته شده نباتی بوده که ۲۰.۲ درصد کاهش از حدود یک میلیون و ۲۹ هزار تن در هفت‌ماهه اول سال قبل به ۸۲۱ هزار و ۱۰۰ تن در مدت مشابه امسال رسیده است. کمترین کاهش تولید در مدت یاد شده نیز مربوط به پاپوش و کفش بوده که تولید آن ۰.۰۱ درصد کمتر شده است.

اواخر شهریورماه بود که عرضه روغن جامد در فروشگاه‌ها کم شد و قیمت آن نیز افزایش یافت. کمتر از یک ماه بعد نیز روغن مایع در بازار کمیاب شد؛ به طوری که این کالا یا در مغازه‌ها و فروشگاه‌های بزرگ نبود یا به هر نفر تنها یک روغن فروخته می‌شد. اگر چه بنا بر وعده مسئولان مربوطه قرار بود از هفته گذشته روغن در بازار توزیع و مشکل این کالای پرمصرف حل شود، اما به نظر می‌رسد این وعده به ویژه در بخش روغن جامد هنوز به طور کامل عملیاتی نشده است. البته روز گذشته معاون دفتر برنامه ریزی تأمین، توزیع و تنظیم بازار وزارت صمت از تأمین و توزیع ۱۴۰ هزار تن روغن (مایع خوراکی و جامد بخش صنف و صنعت) از محل ذخایر استراتژیک کشور خبر داد و گفت که "ظرف یک ماه آینده کل مشکل روغن حل خواهد شد".

همچنین در این مدت تولید کولر آبی و چرم با کاهش ۱۸.۱ و ۱۷.۲ درصدی مواجه شده است، به طوری که تولید کولر ابی از ۸۵۱ هزار و ۲۰۰ دستگاه در هفت‌ماهه اول سال ۱۳۹۸ به ۶۹۷ هزار و ۵۰۰ دستگاه در مدت مشابه امسال رسیده است. تولید چرم نیز در هفت‌ماهه اول سال ۹۸ و ۹۹ نیز به ترتیب ۲۵ میلیون و ۶۰۰ هزار فوت مربع و ۲۱ میلیون و ۲۰۰ هزار فوت مربع بوده است.

البته آمارهای جدید در مواردی اختلافاتی با گزارش‌های منتشر شده قبلی داشت که علت آن افزایش جامعه آماری واحدهای منتخب عنوان شده است.

در همین رابطه