رادیو مجازی اتاق ایران - 12 آبان 1403

جلوگیری از دورریز و هدررفت خوراکی، چند نفر را از گرسنگی نجات می‌دهد؟

همزمان با 29 سپتامبر روز آگاهی‌بخشی از دورریز و هدررفت خوراک و مواد خوراکی پویش «به‌واره خوراک» راه‌اندازی شد.

08 مهر 1400
کد خبر : 39782
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

همزمان با روز جهانی آگاهی‌بخشی از دورریز و هدررفت خوراک و مواد خوراکی، پویشی به همین منظور راه‌اندازی شده است.

پویندگان این پویش، متعهد می‌شوند با مصرف بهینه خوراک و مواد خوراکی، جلوی هدررفت و دوریز خوراک و مواد خوراکی را بگیرند تا دیگران هم بتوانند از مواهب و داشته‌های زمین بهره‌مند شوند.

گزارش شاخص «دورریز خوراک» سال ۲۰۲۱، که توسط برنامه محیط زیست سازمان ملل ارائه شده نشان می‌دهد جهان، در سال ۲۰۱۹، حدود ۹۳۱ میلیون تن، یعنی  ۱۷ درصد از کل خوراک و مواد خوراکی تولید شده در جهان را به زباله‌دان فرستاده است.

برآوردهای اخیر، سهم دورریز خوراک در سطح مصرف‌کننده، یعنی خانوارها و خدمات مرتبط با غذا را قابل توجه می‌داند؛ ۶۱ درصد از این میزان دورریز خوراک در خانوارها، ۲۶ درصد در خدمات غذا و ۱۳ درصد از سطح خرده فروشی‌ها اتفاق می‌افتد؛ این یعنی ارزشها، هنجارها و عادت‌های غذایی ما مصرف‌کنندگان، در ایجاد این مسئله، نقش پررنگی دارد.

این میزان هدررفت خوراک در حالی است که طبق آخرین برآوردهای فائو، ۸۲۰ میلیون نفر در جهان، یعنی عددی در حدود بیش از 10 درصد جمعیت جهان، به غذای کافی دسترس ندارند. گرسنگی، یک وجه دورریز خوراک و ضایعات مواد غذایی است.

از سوی دیگر با وجود این میزان هدررفت و دورریز مواد خوراکی، ما با افزایش فشار بر زمین برای تولید غذای بیشتر و اثرات از آن بر  تغییرات اقلیمی و تولید گازهای گلخانه‌ای بیشتر و در نتیجه از بین بردن تنوع زیستی، مواجه خواهیم بود.

به همین دلیل برنامه جهانی غذا و برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد،  ۲۹ سپتامبر را روز آگاهی بخشی از دورریز و هدررفت خوراک و مواد خوراکی نام‌گذاری کرده است. هدف از این نام‌گذاری، فراخوان به اقدام همسو و هماهنگ در سطوح مختلف از نهادهای عمومی در سطوح ملی و بین‌المللی تا بخش خصوصی یعنی کسب‌وکار و مصرف‌کنندگان برای کاهش دورریز و هدررفت خوراک و مواد خوراکی است.

در ایران اگرچه آمار دقیقی از میزان هدررفت و دورریز مواد خوراکی در دست نیست اما بعید است که از این جهت وضع بهتری نسبت به دنیا داشته باشیم. به همین دلیل پویشی راه اندازی شده که هدف آن آگاهی‌بخشی و ترویج روش‌های ساده و کاربردی برای کاهش دورریز و هدررفت مواد خوراکی است.

در همین رابطه