هفته بسیج گرامی باد

رادیو مجازی اتاق ایران 30 آبان 1403

آمادگی برای ارتقای روابط علمی، تجاری و فنی فارس و برزیل

برزیل از برابری در مبادلات اقتصادی با ایران استقبال می‌کند

ترزا کریستینا، وزیر کشاورزی کشور برزیل با استقبال از تعادل در مبادلات محصولات کشاورزی ایران و برزیل، گفت: ما می‌خواهیم ضمن صادرات به ایران واردات از این کشور را افزایش دهیم و به تبادلات اقتصادی برابری برسیم.

30 بهمن 1400
کد خبر : 41651
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

توانمندی‌ها و ظرفیت‌های استان فارس و کشور برزیل در حوزه‌های مختلف کشاورزی و راه‌های گسترش همکاری تجاری و افزایش مبادلات تجاری دو کشور در نشستی با حضور وزیر کشاورزی کشور برزیل و هیأت همراه در اتاق شیراز بررسی شد.

جمال رازقی رئیس اتاق شیراز در این نشست گفت: استان فارس با مساحت 122 هزار کیلومترمربع و بالغ‌بر 5 میلیون نفر چهارمین استان بزرگ ایران است که با قدمتی دیرین و سرشار از پتانسیل‌های تاریخی و گردشگری مهد تمدن ایران شناخته می‌شود.

وی افزود: همچنین این استان با داشتن سهم 6.1 درصد از کل جمعیت کشور و با داشتن شرایط اقلیمی متنوع و اراضی حاصل خیز یکی از قطب‌های عمده کشاورزی کشور محسوب می‌شود.

رازقی اظهار کرد: بخش کـشاورزی استان فـارس نقش اساسی در تأمین امنیت غذایی، تولید و اشتغال کشــور داشته و همچنین سـهم عمده‌ای از تولید ناخالص داخلی را به خود اختصاص می‌دهد به‌طوری‌که با تولید بالغ‌بر 11 درصد از کل تولید کشاورزی کشور، 8.7 درصد از ارزش‌افزوده بخش کشاورزی کشور مربوط استان فارس است.

وی اضافه کرد: از سوی دیگر از کل ارزش‌افزوده بخش‌های اقتصادی استان، ارزش‌افزوده بخش کشاورزی فارس با 17.4 درصد مقام دوم بعد از بخش خدمات را داراست و حدود 19.8 دهم درصد از شاغلین فارس در بخش کشاورزی فعالیت دارند.

رئیس اتاق شیراز ادامه داد: همچنین در حوزه صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی نیز استان فارس با رتبه سوم کشور را بالاترین میزان تنوع به خود اختصاص داده است.

رازقی با اشاره به تنوع آب‌وهوایی و شرایط آب و تأثیرگذاری آب در حوزه کشاورزی استان فارس عنوان داشت: با توجه به ظرفیت استان فارس در تولید محصولات کشاورزی استفاده بهینه از منابع آبی کمیاب اهمیت اساسی دارد.

وی با تأکید بر ظرفیت‌های کشاورزی استان فارس تصریح کرد: بخش خصوصی استان فارس را برای ارتقای روابط علمی، تجاری و فنی آمادگی خود را اعلام می‌دارم و انتظار داریم فعالیت‌های اقتصادی و سرمایه‌گذاری‌هایی از سوی بازرگانان ما و کشور برزیل مدنظر قرار گیرد.

رازقی افزود: توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات کشاورزی و دام‌پروری در محورهای تبادل اطلاعات و بانک‌های ارتباطی - توسعه ارتباطات – IOT و سیستم‌های پایش از راه دور، توسعه مکانیزاسیون کشاورزی با ارتقای سطح تکنولوژی کشاورزی به‌ویژه در حوزه ماشین‌آلات و ادوات سنگین با رویکرد مکانیزاسیون هوشمند، توسعه تجارت نهاده‌های کشاورزی به‌ویژه انواع کودهای شیمیایی و سموم دفع آفات نباتی و دامی و مکمل‌ها داروهای دامپزشکی از بخش‌های مدنظر ما برای افزایش همکاری‌های تجاری دو طرف است.

وی از دیگر موارد موردنظر را توسعه تجارت نهاده‌های دامی به‌ویژه در حوزه تأمین نهاده‌های موردنیاز کارخانجات، توسعه تجارت اعم از صادرات و واردات محصولات کشاورزی و دامی به‌عنوان‌مثال واردات محصولات گرمسیری و نیمه گرمسیری در برابر صادرات محصولات مناطق معتدله و سردسیری و توسعه آگرو توریسم با اعزام و پذیرش هیات‌های تجاری و فنی عنوان کرد.

رازقی پیشنهاد کرد: به‌منظور بررسی دقیق توانمندی‌های دو طرف برای ارائه راهکارهای گسترش مبادلات تجاری بین استان فارس و کشور برزیل کارگروه مشترکی با هماهنگی بخش بازرگانی سفارت برزیل در ایران و اتاق شیراز تشکیل شود.

سفارت برزیل امکان تبادلات بانکی را تسهیل کند

در ادامه این جلسه استاندار فارس نیز گفت: زمینه‌های متعدد همکاری مشترک استان فارس با کشور برزیل را بررسی و توسعه مناسبات بین دو طرف را در اولویت قرار می‌دهیم.

محمدهادی ایمانیه بیان کرد: کشور برزیل یکی از دوستان بسیار ارزشمند جمهوری اسلامی ایران در ۴۳ سال گذشته بوده، این کشور در شرایطی که ایران مورد تحریم آمریکا قرار گرفته به‌ویژه در امر تأمین مواد غذایی، محصولات کشاورزی و دامی در کنار مردم ایران قرار داشته است.

وی افزود: نه‌تنها در جایگاه مدیریت استان بلکه به‌عنوان یک پزشک این را می‌گویم که کمیت و کیفیت مواد غذایی اولین تأثیرات مفید را بر سلامت مردم خواهد گذاشت، بنابراین هر تلاشی که برای تأمین کمی و کیفی مواد غذایی اتفاق بیفتد در راستای سلامت مردم تلقی می‌شود.

ایمانیه با بیان اینکه کشور ما در زمینه کشاورزی و فعالیت‌های مرتبط با دام حرف‌های فراوانی برای گفتن دارد، اظهار کرد: استان فارس استان اول باغداری، استان دوم کشاورزی و در بحث دام‌پروری نیز استان سوم کشور محسوب می‌شود، بنابراین کشاورزی استان فارس در رتبه‌های بالایی است.

وی اضافه کرد: آمادگی داریم در چند زمینه در استان فارس با شما همکاری کنیم و انتظار داریم سفارت برزیل در جمهوری اسلامی ایران با همکاری اتاق بازرگانی، جهاد کشاورزی و صنعت، معدن و تجارت استان فارس تفاهم‌هایی که امکان همکاری را دارد رصد کنند و هر ۶ ماه این توافقات بازبینی شوند.

استاندار فارس با بیان اینکه در چند زمینه بین فارس و کشور برزیل می‌تواند توافق‌هایی صورت بگیرد، گفت: بحث تهاتر کود شیمیایی که در کارخانه‌های پتروشیمی استان فارس تولید می‌شود با محصولاتی که برای جمهوری اسلامی ایران نیاز است مانند نهاده‌های دامی و محصولات گوشتی یکی از زمینه‌های همکاری است.

وی با اشاره به دیگر زمینه‌های همکاری میان استان فارس و کشور برزیل، افزود: تهاتر کود شیمیایی با ماشین‌آلات کشاورزی و انتقال تکنولوژی تولید ماشین‌آلات کشاورزی به استان از دیگر موارد همکاری است و می‌توان از این تولیدات برای پاسخگویی به نیازهای استان فارس، سایر استان‌ها و کشورها استفاده کرد.

ایمانیه، گیاهان دارویی را یکی دیگر از زمینه‌های همکاری اعلام کرد و گفت: حتماً گیاهان دارویی مورد استفاده مردم برزیل قرار خواهد گرفت و ما در بحث کشت، فرآوری، صادرات گیاهان دارویی و محصولات باغی شبیه به مرکبات، انار و غیره، آمادگی برای تهاتر داریم.

استاندار فارس به توانمندی‌های علمی این استان در زمینه کشاورزی اشاره کرد و افزود: ۷ هزار نفر هیات علمی در بحث آموزش مرتبط با محصولات کشاورزی، ۳ هزار نفر هیات علمی در بحث پژوهش‌های و تحقیقات کشاورزی و ۲۵۰ هزار نفر فارغ‌التحصیل در رشته‌های کشاورزی که قسمت قابل‌توجهی از آنان در استان فارس هستند از توانمندی‌های علمی این استان است که با توجه به این ظرفیت، آمادگی تبادلات علمی بین دو کشور را از طریق اساتید و دانشجویان دکترا داریم تا هم از توانمندی‌های علمی، مهارت و دانش کشور برزیل استفاده کنند و هم انتقال تجارب و دانش فارغ‌التحصیلان استان فارس صورت گیرد.

ایجاد نمایشگاه‌هایی برای ارائه محصولات دو کشور یکی دیگر از مواردی بود که استاندار فارس مطرح کرد و افزود: می‌توان نمایشگاه‌هایی در کشور برزیل برگزار کرد و در مقابل نمایشگاه‌هایی در استان فارس برای انتقال تجارب دو کشور برگزار شود.

کشت فراسرزمینی استان فارس در کشور برزیل، تبادل اطلاعات مرتبط با اصلاح بذر و اصلاح ژنتیک دام از دیگر مواردی بود که دکتر ایمانیه به آن اشاره و عنوان کرد: در این حوزه‌ها پیشرفت‌های خوبی هم در کشور برزیل و هم در استان فارس صورت گرفته است که می‌توان با تبادل تجربیات به موفقیت‌های بیشتر دست پیدا کرد.

استاندار فارس با بیان اینکه موارد مربوط به قانون‌ها و تبادلات بانکی، مقداری نگرانی ایجاد می‌کند، گفت: در صادرات و تهاتر بین ایران و برزیل از ۱۳۸۸ تا ۱۴۰۰ میزان صادرات ۲ برابر و میزان واردات ۴ برابر شده ولی در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ به دلیل مشکلات بانکی مقداری کاهش پیدا کرده که از روش‌های غیرمستقیم، تبادلات بین دو کشور اتفاق افتاده است، یکی از درخواست‌ها این است که سفیر برزیل در جمهوری اسلامی ایران و وزیر کشاورزی برزیل پیگیری کنند تا تبادلات بانکی تسهیل شود.

وی با بیان اینکه این امکان دریافت ویزا برای اتباع برزیل در فرودگاه شیراز قابل وجود دارد، گفت: امیدواریم همین تسهیلات در زمینه دریافت ویزا برای بازرگانان، دانشجویان، اساتید و دیگر ایرانیانی که به برزیل می‌روند فراهم شود.

نماینده عالی دولت در استان فارس در پایان ابراز امیدواری کرد که سفر وزیر کشاورزی برزیل شروعی برای همکاری‌های بیشتر این کشور با استان فارس باشد.

وی با تأکید بر اینکه کشور متمدن ایران متفاوت از کشورهایی است که در یکی دو قرن اخیر تشکیل شده‌اند، اظهار کرد: ایران کشوری است که هزاران سال با تمدن درخشان زندگی کرده است و امروز نیز آمادگی دارد که به‌صورت درخشان‌تر در دنیای جدید، خودش را نشان دهد.

 فعال شدن دیپلماسی پارلمانی در بخش اقتصاد

همچنین رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، خاک، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس هم با تأکید بر ضرورت توجه به دیپلماسی پارلمانی گفت: فعال شدن دیپلماسی پارلمانی در کنار دیپلماسی سیاسی دولت به‌ویژه در بخش اقتصاد می‌تواند منجر به توسعه تجارت و افزایش سرمایه‌گذاری ایران با کشورهای مختلف شود.

محمدجواد عسکری بیان کرد: تنوع اقلیمی در ایران قابلیت‌های منحصربه‌فردی را در بخش کشاورزی ما ایجاد کرده که در میان استان‌های کشور، فارس به‌واسطه تنوع اقلیمی که دارد در زمینه کشاورزی و تولید محصولات ارگانیک حرف‌های بسیاری دارد.

وی افزود: تولید محصولات ارگانیک سالم و رعایت دوره کارنس تنها بخشی از توانمندی‌های ایران در حوزه کشاورزی است.

عسکری با اشاره به توانمندی و جایگاه استان فارس در حوزه کشاورزی ایران اظهار کرد: فارس یک استان چهار فصل است که توانسته است بزرگ‌ترین انجیر دیم، دشت گل محمدی دیم و کشت گیاهان دارویی از جمله شیرین‌بیان و زعفران را در سطح جهان به خود اختصاص دهد.

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس با بیان اهمیت افزایش تراز تجاری ایران و برزیل در بخش کشاورزی اضافه کرد: اعزام منابع انسانی متخصص و محقق به کشور برزیل، تبادلات مربوط به انتقال دانش و تکنولوژی، صادرات و واردات محصولات کشاورزی با تسهیل در فرآیند بانکی یا تهاتر کالاهای استراتژیک نظیر کود اوره، میعانات گازی، مشتقات نفتی، نفت خام و همچنین خشکبار و محصولات فرآوری شده کشاورزی از جمله موارد همکاری مشترک بین ملت، دولت و پارلمان دو کشور است.

عسکری با اشاره به دیپلماسی پارلمانی ادامه داد: تلاش داریم با همکاری سفارت ایران و برزیل فضای مناسب و هدفمندی را در زمینه توسعه تجارت با اعزام تجار بین‌المللی فراهم کنیم که اتاق در این زمینه نقش محوری و توسعه‌ای خواهد داشت.

برزیل خواستار برابری تبادلات اقتصادی با ایران است

در ادامه این جلسه وزیر کشاورزی برزیل گفت: در سفر به ایران برای تعادل در حجم تبادلات محصولات کشاورزی ایران و برزیل رایزنی و گفت‌وگو می‌شود که با توجه به توانمندی و ظرفیت‌های بسیار خوب استان فارس، علاقه‌مندیم در حوزه‌های مختلف کشاورزی همکاری و مراوداتمان را با استان فارس افزایش دهیم.

ترزا کریستینا بیان کرد: ما می‌خواهیم ضمن صادرات به ایران واردات از این کشور را افزایش دهیم و به تبادلات اقتصادی برابری برسیم.

به گزارش پایگاه خبری اتاق ایران، تراز کردن تعامل و مبادلات اقتصادی ایران و برزیل را پیش‌ازاین غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران نیز در سمینار فرصت‌های تجاری ایران و برزیل مطرح کرده بود.

وزیر کشاورزی برزیل با بیان اینکه هدف از سفر به ایران این است که بتوانیم روابط دوجانبه بین دو کشور در زمینه کشاورزی را افزایش دهیم، افزود: برخلاف شرایطی که در دنیا وجود دارد، تمام دنیا باید کمک کنند تا مواد غذایی با کیفیت و قیمت مناسب به جهان عرضه شود.

کریستینا با اشاره به اینکه صحبت‌های مستقیم و رو در رو می‌تواند به نتیجه دادن مسائل بین دو کشور کمک کند، اظهار کرد: به خاطر ظرفیت تکنولوژی و زمین‌هایی که ما داریم برزیل آمادگی این را دارد که سرمایه‌گذاران ایرانی را جذب کند.

وی اضافه کرد: بخش کشاورزی و دام‌پروری برزیل توسعه‌یافته و مدرن است و ظرفیت داشتن و پیشرفت در زمینه کشاورزی و مواد غذایی به آب‌وهوا و منابع ربط دارد و همچنین برزیل به‌عنوان کشوری که در این زمینه پیشرفت کرده است می‌تواند به سایر کشورها در زمینه امنیت غذایی کمک کند.

وزیر کشاورزی کشور برزیل با استناد به آمار سازمان خواربار جهانی فائو ادامه داد: تا سال ۲۰۵۰ تا درخواست برای مواد غذایی 60 درصد افزایش پیدا خواهد کرد و کشورهای ارائه‌کننده مواد غذایی باید در این زمینه پیشرفت کنند و به روش‌های جدید برای کشت و برداشت در این حوزه دست یابند.

کریستینا با بیان اینکه شرایط تجاری برزیل با ایران مثلثی و از طریق کشورهای واسطه انجام می‌شود، اظهار کرد: این تجارت‌ها بر محصولاتی مانند ذرت، سویا و مواد مشابه متمرکز می‌شود، برای افزایش ظرفیت‌ها گروهی از بازرگان‌ها در تهران با من همراه هستند.

وی با اشاره به اینکه در حال حاضر کشور برزیل مقادیری کود شیمیایی اوره از ایران خریداری می‌کند که برای بخش کشاورزی قابل اهمیت است، تصریح کرد: امیدواریم بتوانیم علاوه بر افزایش حجم خرید این کود محصولاتی مانند پسته، بادام و زعفران نیز از ایران وارد کنیم.

او با بیان اینکه ایران از کشورهای رقیب موادی را وارد می‌کند که ما در برزیل با قیمت رقابتی می‌توانیم صادر کنیم، افزود: برنج در حجم کم به ایران صادر می‌شود، شکر یا پنبه نیز به همین صورت که می‌توانیم در این زمینه تعامل بیشتری داشته باشیم.

وزیر کشاورزی برزیل با اشاره به اینکه از ابتدای شرایط بد اقتصادی اندمی کرونا این کشور در زمینه تولید و صادرات مواد غذایی رکورد زد بیان کرد: ما توانستیم شغل‌هایی را که وجود داشت سر جای خود نگهداریم و شغل‌های جدید نیز ایجاد کنیم، در زمینه کشاورزی توسعه به وجود آمد درحالی‌که در زمینه‌های دیگر مشکل اقتصادی وجود داشت و صادرات برزیل در سال ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ افزایش داشته است.

به گفته او، درحالی‌که ۴۰۰ درصد تولید افزایش پیدا کرده، سطح زیر کشت فقط ۴۰ درصد بیشتر شده است.

وی با بیان اینکه کشور برزیل از تنها کشورهای دنیاست که سه بار در سال کشت محصولات کشاورزی دارد، افزود: کشاورزی ما با کمک علم و به همراه ۲ هزار استارتاپی که وجود دارد ظرفیت این را دارد که به تمام دنیا به‌صورت پایدار مواد غذایی صادر کند.

کریستینا به همراهی ۳۰ نفر از بازرگانان برزیلی با خود اشاره و تصریح کرد: جلسات متعددی با خریداران ایرانی که در تهران هستند از فردا شروع می‌شود.

به گفته وزیر کشاورزی برزیل، برخی شرکت‌ها و بعضی از بانک‌های این کشور تمایل دارند روند تجارت با ایران را تسهیل و بخشی از مسائل موجود را حل کنند.

موضوعات :
در همین رابطه