رادیو مجازی اتاق ایران - 8 مرداد 1403

تقابل فروشنده‌های عجول و خریداران صبور در بازار سرمایه

در بورس چه خبر است؟

بازار سرمایه از نبود نقدینگی رنج می‌برد؛ در این وضعیت، خریداران بلندمدتی صبور هستند و پای معامله با فروشنده‌های کوتاه‌مدتی نمی‌نشینند و همین مسئله، سنگین شدن طرف عرضه را پررنگ‌تر می‌کند.

22 مرداد 1401
کد خبر : 43431
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

یک تحلیلگر بازار سرمایه به بررسی وضعیت این بازار پرداخت و گفت: افرادی که به بورس نگاه بلندمدت دارند، برای خرید سهم عجله‌ای ندارند زیرا همیشه سهم خریدن از فروشنده‌هایی که افق‌های کوتاه‌مدتی دارند پرهزینه است.

حمید کوشکی با تأکید بر اینکه بازار سرمایه از نبود نقدینگی رنج می‌برد، اظهار کرد: مهم‌ترین دلیل در روند نزولی بازار که کم‌تر به آن توجه می‌شود، بحث نقدینگی در بازار است. کاهش حجم معاملات در نمادهای مختلف قابل‌مشاهده است.

وی با بیان اینکه افرادی که به بازار نگاه بلندمدت دارند خریدار و افرادی که به بازار نگاه میان‌مدت دارند، فروشنده هستند، گفت: اخبار لحظه‌ای روی رفتار معاملاتی افرادی که نگاه میان‌مدت دارند بسیار تأثیرگذار است. ازآنجایی‌که فردی که نگاه بلندمدت دارد به دنبال این نیست که از نوسانات کوتاه‌مدت بازار استفاده کند، سفارش‌های خرید خود را با آرامش بیشتری در روزها و قیمت‌های مختلف ثبت می‌کند و نیازی هم ندارد که رنج مثبت بکشد و بازار را مثبت کند.

این تحلیلگر بازار سرمایه با تأکید بر اینکه بخش زیادی از بازار سرمایه به بازارهای جهانی وابسته است، عنوان کرد: بازار جهانی در محصولات پتروشیمی به‌طور متوسط حدود ۳۰ تا ۵۰ درصد ریزش کرده است. صنعت پالایشگاهی و فلزات اساسی نیز نسبت به بهار کاهشی بوده‌اند. این در حالی است که بیش از ۵۰ درصد بازار تحت تأثیر همین چند صنعت بزرگ قرار دارد.

کوشکی ادامه داد: در بازار سرمایه موضوع روان‌شناسی نیز مطرح است. اگر نمادهای بزرگ ازنظر بازار توانایی رشد نداشته باشند، روی شرکت‌های کوچک نیز تأثیر می‌گذارد. برای مثال در بازار مثبت، ناگهان یک نماد بزرگ تحت تأثیر خبری که فقط مختص به خودش است، از حالت مثبت به حالت منفی تبدیل می‌شود، اما ازآنجایی‌که روی بازار تأثیر روانی می‌گذارد و از طرف دیگر نقدینگی هم وجود ندارد، بازار به‌سرعت از فاز مثبت به فاز منفی تغییر جهت می‌دهد.

وی ادامه داد: در حال حاضر P/E بازار دو یا سه نیست که غیرعادی باشد، بلکه حدود ۶ و ۷ و کاملاً نرمال است. وقتی بازار روی P/E حدود 6 یا هفت معامله می‌شود، توانایی رشد ندارد. حتی ممکن است یک تا دو سال در این محدوده باقی بماند تا اینکه یک خبر خیلی بزرگ مانند جهش ارزی رخ دهد که بازار را جذاب کند. این نکته‌ای است که مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

 این تحلیلگر بازار سرمایه با تأکید بر اینکه بازار برای صعود به اخبار بنیادی بسیار قوی نیاز دارد، عنوان کرد: بازار نگران ادامه رشد سودآوری است به همین دلیل باید بررسی شود شرکت‌های بزرگ تحت چه شرایطی سود ساخته‌اند. گاهی به رشد دلار اشاره می‌شود، اما باید این را در نظر گرفت که رشد دلار در نهایت منجر به چند درصد جهش در سودآوری شرکت‌ها می‌شود؟ نکته بعدی این است که بازار هنوز اطمینان ندارد و بعد از حذف دلار ۴۲۰۰ دنبال صورت‌های مالی ۶ ماهه است که بررسی کند آیا سودآوری شرکت‌ها بعد از آزادسازی ارز کاهش پیدا می‌کند یا خیر.

کوشکی ادامه داد: افرادی که به بازار نگاه ۱۰ ساله دارند، عجله‌ای برای خرید ندارند زیرا همیشه سهم خریدن از فروشنده‌هایی که از روند بازار خسته هستند و فروشنده‌هایی که افق‌های کوتاه‌مدتی دارند پرهزینه است.

در همین رابطه