انرژی زیربنای اصلی توسعه است و میزان مصرف آن در بخشهای مختلف، از مهمترین مباحث در سیاستگذاری و برنامهریزی کشورها است. انرژی بهعنوان یکی از مهمترین عوامل تولید و همچنین بهعنوان یکی از کالاها و خدمات مورد نیاز در مصرف نهایی ازنظر اقتصادی دارای آثار قابلتوجهی است. مقدار مصرف انرژی نقش مهمی در فعالیت کارگاههای صنعتی ایفا میکند. در این میان نفت و مشتقات نفتی کماکان مهمترین تأمینکننده انرژی در جهان هستند.
در ایران بعد از طرح هدفمندی یارانهها، به چگونگی مصرف انرژی در بخشهای مختلف توجه ویژهای شده است. ازآنجاییکه صنعت یکی از مهمترین مصرفکنندگان انرژی کشور است، در خصوص مقدار و ارزش سوخت مصرفی، آب و برق مصرفی پژوهشی انجامشده است تا میزان آن مشخص شود.
در این پژوهش، جامعه آماری شامل تمامی کارگاههای صنعتی واقع در نقاط شهری و روستایی کشور است که در سال آمارگیری متوسط تعداد شاغلان آنها 10 نفر و بیشتر است. همچنی مقدار انرژی مصرفشده، عبارت است از مقدار انواع سوخت مصرفشده (شامل نفت سفید، گازوئیل، گاز مایع، گاز طبیعی، بنزین، نفت کوره یا مازوت، زغالسنگ و زغالسنگ) و مقدار برق خریداریشده.
طرح آمارگیری از کارگاههای صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر هرساله اجرا میشود. در این طرح آمارگیری، پرسشهایی در خصوص مصرف انرژی در کارگاههای صنعتی پرسیده میشود تا مقدار انرژی مصرفی کارگاههای صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر در سالهای 1386 تا 1393 مشخص شود. در سال 1393، مصرف کل انرژی کارگاههای صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر، 261 میلیون بشکه معادل نفت خام بوده که نسبت به سال قبل رشد 5.7 درصدی داشته است. نمودار زیر روند انرژی مصرفی کارگاههای صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر در سالهای
بررسی مقدار انرژی مصرفی کارگاههای صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر به تفکیک استانهای کشور در سال 1393 نشان میدهد، استان اصفهان و خوزستان بیشترین و استان کهگیلویه و بویراحمد کمترین مصرف انرژی را در بین استانها داشتهاند. این مقدار برای استانهای اصفهان و خوزستان به ترتیب 47 و 45 میلیون بشکه معادل نفت خام و برای استان کهگیلویه و بویراحمد به مقدار 0.1 میلیون بشکه معادل نفت خام بوده است.
1386 تا 1393 را نشان میدهد که بیانگر روند صعودی مصرف انرژی در کارگاههای صنعتی است.