عضو هیات رئیسه اتاق ایران گفت: مشکلات فضای کسبوکار داخلی کشور باعث شده استفاده جهشی از اثرات برجام نداشته باشیم.
کیوان کاشفی برجام را یکی از بزرگترین تحولات و توافقهای بینالمللی بعد از جنگ جهانی دوم دانست و افزود: اکثر کشورهای بزرگ و قدرتمند جهان درگیر این توافق بودند و همین باعث شد سطح توقعات مردم از برجام بالا برود.
رئیس اتاق کرمانشاه بابیان اینکه مردم فکر میکردند توافق هستهای همه مشکلات اقتصادی را حل میکند، ادامه داد: بارها اعلام کرده بودیم که همه مشکلات اقتصادی کشور ناشی از تحریمها نیست و عوامل دیگری هم باعث مشکلات اقتصاد ایران است.
کاشفی اظهار کرد: بعد از اجرای برجام، به مدت شش ماه شاهد حضور سرمایهگذاران و سران بسیاری از کشورهای در ایران بودیم که صدها جلسه با آنها در ابعاد مختلف برگزار شد.
به گفته عضو هیات رئیسه اتاق ایران، اگرچه بخشی از این جلسات مؤثر بود و به نتایجی هم رسید، اما در این بین متوجه شدیم که بزرگترین چالش اقتصاد ایران مناسب نبودن فضای کسبوکار کشور است، بهگونهای که مانع میشود استفاده مناسب و جهشی از اجرای برجام داشته باشیم.
وی یادآوری کرد: از سوی دیگر بهجز کشورهای دیگر جامعه جهانی و کشورهای اروپایی، هنوز خصومتهای آمریکا با ایران ادامه دارد که به نظر نمیرسد بهزودی حلوفصل شود. از آنجا که آمریکا حجم بزرگی از اقتصاد دنیا را در دست دارد، این شرایط بر اجرای برجام بیتأثیر نیست.
عضو هیات رئیسه اتاق ایران گفت: اگر مجموع این موارد را کنار بگذاریم، طی یک سال اخیر برجام اثرات خود را بر اقتصاد ایران نشان داده که نمونه آن را در سیستم بانکی شاهدیم.
کاشفی بابیان اینکه بانکها باکمی تأخیر با روند برجام بهروزرسانی شدند، دلیل این تأخیر را مسائل فنی و نه مسائل سیاسی دانست.
وی معتقد است، در بانکهای جهانی برای پولشویی و ... قوانین محکمی وضعشده که چون بانکهای ما سالها خارج از سیستم بانک جهانی بودند موفق نشدند خود را با این قوانین بهروز کنند و از سوی دیگر ما نیروی انسانی بینالمللی چندانی هم در سیستم بانکی کشور نداشتیم.
رئیس اتاق کرمانشاه تأکید کرد: این موارد باعث شد اعتمادسازی، تضمین بانکی، گشایش L.C و ... در بانکها باکمی تأخیر انجام شود اما امروز باگذشت یک سال، سیستم بانکی کشور تنوع بیشتری به فعالیتهای خود داده و حتی بیشتر به سمت فعالان اقتصادی روی آورده که انتظار میرود این تعامل در آینده وارد لایههای ریزتر مانند صدور مستر کارت و... نیز شود.
کاشفی از تأثیر برجام بر صنایع ایران هم یادکرد و ادامه داد: دیگر مانند گذشته تعامل ما و استفاده از تکنولوژیهای دنیا فقط به کشورهای روسیه، چین و هند محدود نیست و به سمت کشورهای اروپایی روی آوردیم.
وی ورود هواپیما و شکستن تحریم صنایع هوایی پس از سالها را نیز از دیگر تأثیرات برجام بر اقتصاد کشور دانست.
به گفته عضو هیات رئیسه اتاق ایران، برجام درمجموع اتفاقی میمون برای اقتصاد کشور بود که اثرات خود را طی یک سال اخیر نشان داده و انتظار میرود در سالهای آینده سرعت اثرگذاری آن بیشتر شود.
کاشفی بابیان اینکه برای استفاده بهتر از برجام باید مشکلات داخلی اقتصادی کشور هم حل شود، یادآوری کرد: برای رسیدن به توافق هستهای در تمام کشور و سطوح دولت و نظام یک وحدت رویه و اتحاد وجود داشت که این اتحاد برای رفع مشکلات داخلی اقتصادی، حتی گاهی بین وزرای اقتصادی هم دیده نمیشود.
وی عنوان کرد: این موارد باعث میشود که مردم اثر برجام را بر روی وضعیت اقتصادی و معیشت خود مشاهده نکنند که این وضعیت باید اصلاح شود.
به گفته رئیس اتاق کرمانشاه، یکی از موارد اصلاح این وضعیت توجه به صنایع پاییندستی و متوسط است که ارتباط مستقیم با معیشت و اشتغال مردم دارد و مانند صنایع بزرگ کشور در اختیار دولتیها و خصولتیها نیست.