روسای اتاقهای استانی پیرو حضور در جزیره قشم و برگزاری شانزدهمین نشست خود با اعضای هیات رئیسه اتاق ایران، دیداری با مدیرعامل منطقه آزاد قشم داشتند.
در این جلسه حمیدرضا مؤمنی، مدیرعامل منطقه آزاد قشم اقتصاد این منطقه را به سه بخش کشاورزی، شیلات و تجارت تقسیم کرد و گفت: بخش کشاورزی به دلیل تغییر شرایط جوی از برنامه اقتصادی این منطقه خارج شده اما در بحث شیلات گامهای جدی برداشتهشده که قابلتوجه هستند.
مؤمنی با اشاره به وضعیت تجاری قشم گفت: در بخش تجاری متأسفانه همچنان رگههای توسعهنیافتگی دیده میشود و هنوز برندسازی بهعنوان دغدغه اصلی مطرح نیست.
مؤمنی از راه اندازی 4 واحد تولیدی پوشاک در قشم خبر داد و گغت: در بخش شیلات توانستهایم پرورش ماهی در دریا را به کمک قفسهای موجود دنبال کنیم. ایجاد زنجیره ارزش هدف منطقه آزاد است. خوشبختانه تکنولوژی لازم در این بخش از نروژ وارد شده است.
وی در مورد تولید میگو نیز از اختصاص 2 هزار هکتار به واحدهای تولیدی میگو خبر داد و عملکرد این بخش را قابل دفاع توصیف کرد.
بر اساس سخنان مدیرعامل منطقه آزاد قشم، شاخص های صادراتی میگو در این منطقه رعایت شده و مورد تأیید کشورهای هدف نیز است.
مؤمنی با بیان این نکته که چالشهای جدی در بخش قوانین مناطق آزاد وجود دارد، خواستار بازنگری آن شد و تاکید کرد: در بسیاری از کشورها نوک پیکان توسعه روبه مناطق آزاد است؛ ظرفیتهای خوبی در این بخش وجود دارد که از آنها غافل هستیم.
این مقام مسئول با اشاره به اقدامات انجامشده در حوزه گردشگری گفت: گردشگرانی که به جزیره قشم سفر میکنند با گردشگرانی که عازم کیش میشوند متفاوت هستند. منطقه آزاد قشم باید تلاش کند نیاز این افراد را متناسب با آنچه طلب میکنند، مهیا سازد. ایجاد زمینههای سفر ارزان، اصلیترین برنامه منطقه آزاد در شرایط فعلی است.
در ادامه غلامحسین شافعی، رئیس اتاق ایران با بیان اینکه مناطق آزاد از فلسفه وجودی خود فاصله گرفته و نتوانستهاند اهداف خود را محقق سازند، گفت: گاهی مناطق آزاد علیه تولید داخلی حرکت میکنند و دروازهای شدهاند برای ورود انواع کالاهای خارجی، از طرف دیگر میبینیم که برخی قوانین در این مناطق اجرا نمیشوند.
وی خاطرنشان کرد: کار بهجایی رسیده که امروز خود این مناطق هم نسبت به رویکرد گذشتهشان انتقاد دارند که البته این تغییر نگرش نکته مثبتی بوده و باید آن را به فال نیک بگیریم.
رئیس پارلمان بخش خصوصی در مورد سیاست دولت در راستای افزایش تعداد مناطق آزاد و ویژه اقتصادی گفت: این رویکرد نمیتواند در توسعه اقتصادی ایران تأثیر مثبتی بگذارد. امیدوارم این سیاستها تغییر کرده و بر محور اصلی خود قرار بگیرد.
شافعی همچنین در مورد ضرورت برندسازی گفت: این خوب است که برندسازی در منطقه آزاد قشم مورد توجه قرار گرفته است. متأسفانه در گذشته شاهد برندکشی از سوی برخی نهادها بودهایم که هیچگونه توجیهی برای آن قابل پذیرش نیست. برندها تولید ثروت میکنند و باید برای آنها ارزش قائل شویم.
شافعی در پایان اظهارات خود از مناطق آزاد بهعنوان سکوهای پرواز یاد کرد که اگر در مسیر و ریل اصلی خود حرکت کنند، قادر هستند مسیر توسعه را هموارتر کنند.
مؤمنی در پاسخ به برخی سوال های روسای اتاق ها در خصوص وضعیت فعلی منطقه آزاد گفت: نباید تصور شود که همه مشکلات در همه جای کشور حلشده و تنها قشم است که نتوانسته خود را بهروز کند. هنوز در سرزمین اصلی درصد بالایی از برنامههای توسعه اجرا نشده و سرمایه گذاری خارجی به سختی امکانپذیر است. مشکلات بانکی هنوز ادامه دارد. باید واقع بینانه جلو رفت.
مدیرعامل منطقه آزاد قشم از تحقق بخش زیادی از بودجه سالانه منطقه سخن گفت و افزود: نرخ بیکاری در قشم 7 درصد است. در حالی که هیچ کدام از شهرهای دیگر چنین آماری ندارند. بخش خصوصی باید نسبت به مناطق آزاد حساس شود و آگاهی بیشتری نسبت به این مناطق داشته باشد. هرچند می دانیم ساختار برنامه ریزی در این مناطق مشکل دارد و برای جبران عقب ماندگیها باید به سمت درآمدهای پایدار برویم.
وی تاکید کرد: برای استفاده از مزیتهای این منطقه باید بدانیم که این بخش نیز با چالشهای جدی روبرو است. چراکه تعداد زیادی از قوانین موجود در این منطقه نیز اجرایی نمیشود.
مؤمنی جابهجایی مکرر مدیران عامل منطقه را عامل اصلی نبود استراتژی مشخص در قشم دانست و تاکید کرد: انتظارات بالایی از مناطق آزاد وجود دارد؛ باید نگاهها را تغییر داد.
در پایان این جلسه با حضور مدیرعامل منطقه آزاد قشم، رئیس، نواب رئیس و روسای اتاقهای استانی، کلنگ تأسیس دفاتر سرمایه گذاری اتاقهای سراسر کشور بهمنظور حضور پررنگتر اتاقها در پروژههای اقتصادی منطقه قشم به زمین زده شد. این دفاتر میتوانند اطلاعات لازم را برای فعالان اقتصادی در راستای سرمایه گذاری در این منطقه تأمین کرده و پل ارتباطی بین اتاقها و منطقه آزاد قشم باشد.