رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: اگرچه ظرفیتهای معدنی زیادی در کشور وجود دارد اما متأسفانه نتوانستهایم از این ظرفیتها برای پیشرفت اقتصادی کشور استفاده کنیم.
صمد حسنزاده، با حضور در پنل تخصصی بررسی نمایشگاه بینالمللی معدن با موضوع «چالشهای اکتشاف در صنعت معدن»، ادامه داد: برای اینکه در اکتشاف معادن موفق باشیم باید از نخبگان دانشگاهی استفاده کرده و بر آموزش نیروهای تخصصی تمرکز شود.
او با تاکید بر توجه بیشتر صداوسیما در زمینه پوشش اخبار و رویدادهایی که به بهبود زنجیره ارزش کشور کمک میکند، افزود: صداوسیما باید با اطلاعرسانیهای گسترده از این نمایشگاه و رویدادهای مشابه و با دعوت از متخصصین حوزه برای برگزاری نشست هایی که در آنها مشکلات و راهکارها بیان میشود، به بهبود امور اقتصادی کشور کمک کند.
رئیس اتاق ایران با گلهمندی از عدم حضور وزیر صمت در افتتاحیه هجدهمین نمایشگاه بینالمللی معدن (ایران کانماین 2024) ادامه داد: باید مسئولین دولتی با حضور در چنین نمایشگاههایی ببینند که متخصصین بخش خصوصی چه کارهای بزرگی انجام دادهاند. دولت باید برنامهریزی اساسی کند تا بتوانیم از این ظرفیتها استفاده کنیم.
او تأکید کرد: اتاق ایران به عنوان یک مرکز اقتصادی تعهد دارد در کنار صنعتگران و فعالان اقتصادی باشد و در این مسیر آنها را همراهی خواهد کرد.
شعبانی، رئیس کمیته اکتشاف خانه معدن نیز با طرح این سؤال که چرا بیش از ۵۰ درصد از هدفگذاری انجام شده در بخش سرمایهگذاری و اکتشاف در برنامه ششم، محقق نشد؟، افزود: عوامل مختلف از جمله معارضین محلی و قوانین خلقالساعه سد راه معدنکاران هستند.
برای حفاریهای عمیق نیازمند جذب سرمایهگذاری خارجی هستیم
محمدرضا بهرامن، نایبرئیس اتاق ایران نیز گفت: بر اساس آخرین آمار سازمان زمینشناسی، تنها نزدیک به چهار درصد کل مساحت کشور تحت پوشش فعالیتهای معدنی قرار دارد. اما متأسفانه همین میزان هم تحمل نمیشود.
او با بیان اینکه ساختار زمینشناسی کشور به ما اجازه میدهد مطالعات بیشتری در حوزه اکتشاف داشته باشیم، ادامه داد: به نسبت میزان حفاریهایی که برای اکتشاف کردیم نمیتوان گفت کار جدی انجام دادهایم. در حالی که برای تحقق رشد 13 درصدی بخش معدن، باید اکتشاف افزایش یابد. در غیر این صورت قطعاً سرمایهگذاری در طول زنجیره کاهش خواهد یافت.
بهرامن تأکید کرد: اکتشافات ما باید به اعماق برود. برای این امر نیز هم به جذب سرمایهگذاری و هم به ماشینآلات نوین نیاز داریم. ما تجربه حفاری اعماق بیشتر از هزار متر را نداریم. بنابراین برای توسعه این بخش باید سرمایه خارجی جذب کنیم.
رئیس خانه معدن ایران، ادامه داد: اگرچه در سال ۲۰۲۳ میزان سرمایهگذاری در همه دنیا با کاهش ۲۲ درصدی مواجه بوده اما در بخش معدن که عمده آن نیز مربوط به اکتشاف بوده است، افزایش ۱۱ درصدی اتفاق افتاده است. این نشاندهنده ظرفیت اکتشاف است که دنیا برای آن اهمیت قائل است.