رادیو مجازی اتاق ایران - 26 دی 1403

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران بررسی کرد

فرصت‌های رشد منطقه منا؛ از کاهش شکاف جنسیتی تا انتقال فناوری

اگرچه ادامه جنگ در غزه تاثیر بدی بر رشد اقتصادی خاورمیانه و شمال آفریقا می‌گذارد؛ اما منطقه منا می‌تواند با تخصیص بهتر استعدادها در بازار کار، بهره‌برداری از موقعیت استراتژیک خود و ترویج نوآوری، رشد را افزایش دهد.

20 آذر 1403 - 11:50
کد خبر : 72149
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

مرکز پژوهش‌های اتاق ایران گزارشی با عنوان «جنگ غزه و رشد اقتصادی در خاورمیانه و شمال آفریقا» منتشر کرد. در این گزارش آمده است: متوسط درآمد سرانه کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا (مِنا) در 50 سال گذشته تنها 62 درصد افزایش‌یافته است. در مقایسه، طی همین دوره، افزایش درآمد اقتصادهای نوظهور و درحال‌توسعه چهار برابر و اقتصادهای پیشرفته دو برابر بوده است. تنها تعداد کمی از اقتصادهای خاورمیانه و شمال آفریقا به استاندارد زندگی کشورهای ثروتمند نزدیک شده‌اند.

این گزارش به بررسی اقتصاد منطقه (منا) و موضوع رشد اقتصادی از هر دو دیدگاه کوتاه‌مدت و بلندمدت تمرکز دارد. در این گزارش خلاصه‌ای از روندهای اقتصادی اخیر منطقه ارائه‌شده؛ ازجمله به‌روزرسانی تأثیر جنگ غزه بر منطقه و اقتصاد جهانی.

این گزارش در ادامه به تحلیل عواملی می‌پردازد که پتانسیل رشد بلندمدت مِنا را شکل می‌دهند و تأکید ویژه‌ای بر اثرات پایدار درگیری دارد. نتایج روشن است: صلح پیش‌نیاز توسعهٔ اقتصادی است، زیرا درگیری می‌تواند توسعه را دهه‌ها معکوس کند و برای چندین نسل به تأخیر اندازد.

خبر خوب این است که منطقه می‌تواند با تخصیص بهتر استعدادها در بازار کار، بهره‌برداری از موقعیت استراتژیک خود و ترویج نوآوری، به طرز چشمگیری رشد را افزایش دهد. پایان دادن شکاف جنسیتی اشتغال، بازنگری در نقش و جایگاه بخش دولتی (عمومی) و تسهیل در انتقال فناوری از طریق تجارت و شفافیت می‌تواند به منطقه کمک کند تا رشد پرشتابی را تجربه کند. فرصت‌های رشد همچنان پیش روی مِنا گشوده است.

پیش‌بینی می‌شود تا پایان سال 2024 ، رشد تولید ناخالص داخلی واقعی در منطقه منا به 2.2 درصد برسد که افزایش ملایمی از 1.8 درصد در سال 2023 خواهد داشت. این رشد عمدتاً ناشی از عملکرد اقتصادی کشورهای شورای همکاری خلیج‌فارس است که افزایش رشدی از 0.5 درصد در سال 2023 به 1.9 درصد در سال 2024 را تجربه کرده‌اند.

در مقابل، رشد کشورهای درحال‌توسعه که واردکننده نفت هستند، رشد از 3.2 درصد در سال 2023 به 2.1 درصد در سال 2024 کاهش خواهد یافت، زیرا پیامدهای درگیری‌های ً جاری مستقیماً بر برخی کشورها تأثیر می‌گذارد و آسیب‌پذیری‌های موجود در کشورهای دیگر را تشدید می‌کند. رشد تولید ناخالص داخلی واقعی در کشورهای درحال‌توسعه صادرکننده نفت منطقه نیز از 3.2 درصد در سال 2023 به 2.7 درصد در سال 2024 کاهش خواهد یافت.

متن کامل گزارش «جنگ غزه و رشد اقتصادی در خاورمیانه و شمال آفریقا» را از اینجا بخوانید.

در همین رابطه