ناترازی برق و گاز به یک چالش جدی تبدیل شده است و دولت در تلاش است تا این مشکل را با تکیه بر راهکارهای کوتاهمدت برطرف کند. بنابراین 4 آذرماه اصلاحیه آییننامه رفع موانع احداث نیروگاههای تجدیدپذیر در هیات وزیران به تصویب رسید تا طبق آن 30 هزار مگاوات برق تجدیدپذیر تا پایان دولت چهاردهم راهاندازی شود.
طبق ماده 7 این آییننامه، وزارت نیرو موظف است معیار و استانداردهای تجهیزات موردنیاز آییننامه را با رعایت اولویت تأمین از داخل، حداکثر تا دو هفته پس از ابلاغ آن، تعیین کند و برای بارگذاری در سامانه سازمان توسعه تجارت به وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال کند.
نایبرئیس اتاق ایران، تصریح کرد: این نگرانی از سمت بخش خصوصی و تولیدکنندگان تجهیزات نیروگاهی وجود دارد که وزارت نیرو در تأمین آنچه برای راهاندازی نیروگاهها نیاز است به واردات، تکیه کند؛ چنین رویکردی جفا به کشور و تولیدکنندگانی است که با وجود این همه مشکل و چالش اقتصادی، همچنان در صحنه تولید باقی ماندند.
پیام باقری در گفتوگو با اتاق ایران آنلاین، ادامه داد: تولیدکنندگان داخلی توان ساخت و تأمین 100 درصد نیاز تجهیزات نیروگاهی در برخی از بخشهای کار را دارند، بنابراین باید از توان آنها استفاده کرد. از طرف دیگر تمرکز بر تولید داخلی از جمله موضوعاتی است که بارها از طرف مقام معظم رهبری مورد تأکید بوده است.
نایبرئیس اتاق ایران با ابراز نگرانی بابت برخی شنیدهها مبنی بر اینکه توجه وزارت نیرو در اجرای این آییننامه نسبت به تولیدات داخلی، کم است، گفت: تولیدکنندگان در همین شرایط سخت اقتصادی، ایستادند و با وجود مطالبات گستردهای که از دولت دارند، آمادهاند در مسیر توسعه اقتصادی قدم بردارند. حال که میتوانند در این حوزه اقدامی کنند، نباید نادیده گرفته شوند.
تأمین برق یک نیاز زیرساختی برای تحقق اهداف برنامه هفتم است
باقری در بخش دیگری از سخنان خود، برق را یک مسئله زیرساختی برای تحقق برنامههای توسعهای دانست و تأکید کرد: اگر انتظار میرود که بخش خصوصی به عنوان مجری و افرادی که در میدان عمل هستند، اهداف برنامه هفتم پیشرفت را محقق کنند باید زیرساختهای لازم را برای او مهیا کنند؛ در این رابطه، برق یک موضوع زیرساختی و حیاتی است.
او با بیان این مطلب که راهکارهای متعددی وجود دارد که به کمک آنها مشکلات ناترازی برق را حل کرد، افزود: حل مسئله ناترازی برق، از یک طرف ارتقای ظرفیت تولید و از سوی دیگر بهینهسازی مصرف را میطلبد. از سمت تولید، یک راهکار که سرعت تحقق بهتر و تجربه جهانی را به دنبال دارد، توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر است.
باقری از منظر زیستمحیطی و ضرورت تولید انرژی سبز در کشور، رفتن به سمت تولید برق تجدیدپذیر را اقدامی مؤثر و مفید خواند و ادامه داد: این نیروگاهها به منابع سوخت فسیلی نیاز ندارند و از سوی دیگر استعدادهای خدادادی بالایی از نظر تأمین این نوع انرژی در ایران نهفته است که مورد غفلت هستند، تا آنجا که ظرفیت موجود ایران در این بخش در حدود 1250 مگاوات است.
نایبرئیس اتاق ایران با نگاهی به برنامه هفتم توسعه که بر اساس آن باید میزان ظرفیت تولید انرژی تجدیدپذیر کشور را به 12 هزار مگاوات برسانیم، تصریح کرد: بخش خصوصی توانایی بالایی در بخش پیمانکاری، مهندسی و ساخت بخش عمدهای از تجهیزت موردنیاز نیروگاههای تجدیدپذیر را دارد و بنابراین باید از این ظرفیت بهترین بهره را ببریم.
فروش برق بدون دخالت دولت و تضمین پایداری عرضه، سرمایهگذاری را تسهیل میکند
او همچنین به ضرورت حمایت لازم و کافی از سرمایهگذاران اشاره کرد. تضمین سرمایه و بازگشت اصل و سود آن، کلیدیترین نیاز شروع یک سرمایهگذاری است که بر اساس اظهارات نایبرئیس اتاق ایران باید ملاک عمل دولت به ویژه برای تأمین نیاز صنایع به برق باشد.
باقری به رسمیت شناختن حق مالکیت تولیدکننده برق نسبت به برقی که تولید شده است را مورد توجه قرار داد و گفت: باید متوجه باشیم که مالک برق تولید شده، تولیدکننده آن است و این تولیدکننده باید بتواند بدون دخالت دولت کالای خود را که در اینجا برق است به مصرفکننده و متقاضی بفروشد.
نایبرئیس اتاق ایران به تضمین پایداری در روند عرضه برق اشاره و تأکید کرد: چون خطوط انتقال برق در اختیار دولت است، این تضمین باید وجود داشته باشد که به صورت پایدار امکان انتقال برق تولید شده به سمت مصرفکننده وجود دارد. این شروط باید از طرف دولت رعایت شود تا شاهد ترغیب سرمایهگذاری برای حضور در این عرصه باشیم.
سرمایهگذاری برای افزایش راندمان نیروگاههای حرارتی با تبدیل آنها به سیکل ترکیبی
او همچنین سرمایهگذاری روی نیروگاههای حرارتی که از خوراک گاز استفاده میکنند را ضروری دانست و تشریح کرد: این نیروگاههای حرارتی قابلیت تبدیل شدن به نیروگاههای سیکل ترکیبی را دارند. با این روش که واحد بخار را به آنها اضافه کنیم و به دنبال آن شاهد تولید برق بیشتر بدون نیاز به افزایش مصرف گاز بیشتر باشیم. توجه داشته باشیم که هر واحد بخار، بالغ بر 360 میلیون مترمکعب در مصرف گاز صرفهجویی میکند.
باقری در ادامه هوشمندسازی، نوسازی ناوگان و تجهیزات توزیع و بهروز کردن نیروگاههای فرسوده را نیز مورد تأکید قرار داد و افزود: جذب سرمایهگذاری به الگوی مالی و سیستم کسبوکار منطقی نیاز دارد