سیدعباس عراقچی، وزیر امور خارجه، امشب (سهشنبه ۲۵ دی) در برنامه گفتوگوی ویژه خبری به سوالات متعددی درباره سفر آتی مسعود پزشکیان، رئیسجمهور به تاجیکستان و روسیه و سایر موضوعات روز سیاست خارجی پاسخ داد.
وزیر خارجه در آغاز این گفتوگو با اشاره به اینکه سفر رئیسجمهور به تاجیکستان و روسیه بخشی از سیاست «حسن همسایگی» دولت چهاردهم است، گفت: مسعود پزشکیان چهارشنبه و پنجشنبه در تاجیکستان خواهد بود و روز جمعه نیز به روسیه سفر میکند. این سفر به تاجیکستان نخستین سفر به حوزه اوراسیا است که پیوندهای عمیق تمدنی میان دو کشور را نشان میدهد.
او افزود: روابط فرهنگی ما و تاجیکستان از دیرباز بسیار قوی بوده و روابط اقتصادی نیز در سالهای اخیر رشد چشمگیری داشته است. ما در پروژههای مختلف در تاجیکستان حضور و همکاری داشتهایم و تجارت بین دو کشور در سه سال گذشته ۵ برابر شده است، که نشاندهنده سرعت بالای همکاریهای اقتصادی است.
عراقچی ادامه داد: در این سفر علاوه بر دیدارهای سیاسی که اهمیت خاص خود را دارد، چند اقدام قابل توجه انجام خواهد شد. یکی از این اقدامات برگزاری نشستی بین بازرگانان دو کشور است.
او ادامه داد: یک هیات بزرگ تجاری رئیسجمهور را در این سفر همراهی میکند. این سنت خوبی است که در سفرهای گذشته رئیسجمهور نیز وجود داشته و اکنون نیز ادامه مییابد، تا هیئتهای اقتصادی و تجاری، از جمله بخش خصوصی، رئیسجمهور را همراهی کنند.
وی افزود: در جریان سفر یک نشست اقتصادی و تجاری بین بازرگانان و فعالان اقتصادی دو طرف برگزار خواهد شد که شامل صحبتهای رؤسای جمهور دو کشور نیز خواهد بود. همچنین یک شب شعر به عنوان یک حرکت ادبی تدارک دیده شده است که جمعی از شاعران دو طرف در آن حضور خواهند داشت.
عراقچی تأکید کرد: ما و تاجیکستان نه تنها همزبان و همفرهنگ هستیم، بلکه در حوزه شعر و ادبیات فارسی نیز ارتباط نزدیکی داریم. مطمئن هستم که این شب شعر برای ادیبان و شاعران دو طرف بسیار لذتبخش خواهد بود.
وزیر امور خارجه همچنین گفت: در جریان این سفر حدود ۲۰ یادداشت تفاهم بین دو کشور امضا خواهد شد که نتیجه چند سال مذاکره کارشناسان وزارت امور خارجه دو طرف است. این یادداشتها در حوزههای بازرگانی، تجارت سرمایهگذاری، صنعت آب و برق، صدور خدمات فنی مهندسی، حمل و نقل، گردشگری و تسهیل ارتباطات مردمی آماده شدهاند و انشاءالله در این سفر به امضا خواهند رسید.
عراقچی تصریح کرد: مشورتهای منطقهای نیز بین ما و تاجیکستان وجود دارد؛ منطقه اوراسیا و آسیای مرکزی حوزههای مهمی هستند که امکان همکاریهای اقتصادی گستردهای در آنها وجود دارد.
او ادامه داد: افغانستان نیز به عنوان همسایه مشترک ما دارای منافع و دغدغههای مشترکی است که باعث میشود مشورتهای نزدیکی با تاجیکستان در خصوص آن داشته باشیم. طبیعی است که باید در خصوص منطقه آسیای مرکزی و اوراسیا رایزنیها و مشورتهای لازم را انجام دهیم.
وزیر امور خارجه اظهار کرد: ما ناگزیر هستیم که به صورت جمعی و با همفکری کشورهای منطقه حرکت کنیم. با توجه به روابط نزدیک ایران و تاجیکستان، مشورتهای نزدیکی در این حوزه نیز ضروری است. همچنین دیدارهای سیاسی انجام خواهد شد و ان شاءالله این سفر جهش بزرگی در روابط دو کشور باشد.