هفته پرکار اتاق ایران که با سفر صمد حسنزاده به ترکیه در همراهی با وزیر جهاد کشاورزی آغاز شده بود، با سفر هیات تجاری ایران به تاجیکستان و امضای 13 سند همکاری، نیز به پایان رسید.
ضرورت رفع ابهامات و نارساییها در زمینه تعرفهها و حملونقل ایران و ترکیه
جمعه گذشته، رئیس اتاق ایران در نشست صمیمانه با فعالان اقتصادی حوزه کشاورزی و صنایع غذایی که با حضور وزیر جهاد کشاورزی در آنکارا برگزار شد، توسعه صادرات را مستلزم روانسازی روندها برای فعالان اقتصادی دانست و گفت: نیاز است برخی ابهامات و نارساییها و مسائلی که در زمینههایی نظیر تعرفهها و در بحث حملونقل وجود دارد، برطرف شود.
صمد حسنزاده، همچنین در همایش فعالان تجاری حوزههای کشاورزی و صنایع غذایی ایران و ترکیه که در محل سالن کنفرانس اتحادیه اتاقهای بازرگانی و بورس کالای ترکیه در آنکارا برگزار شد هم از مدیریت زمان و کاهش هزینههای حملونقل محصولات غذایی و کشاورزی، به عنوان کلید افزایش حجم تجارت در این بخش بین دو کشور ایران و ترکیه نام برد.
او پیشنهاد ایجاد مراکز مشترک تحقیقاتی میان ایران و ترکیه، برای توسعه و بهبود تکنولوژیهای کشاورزی، مانند روشهای آبیاری نوین، روشهای نوین کشت و برداشت، بذرهای اصلاحشده و کنترل آفات را مطرح کرده و گفت: این امر میتواند منجر به افزایش بهرهوری و کیفیت محصولات شود.
انجام ریلگذاری ارتقای مبادلات تجاری ایران و ترکیه به ۳۰ میلیارد دلار
حسین پیرموذن، نایبرئیس اتاق ایران، که در جریان این سفر، حسنزاده را همراهی کرده بود، درباره دستاوردهای این سفر بیان کرد: ریلگذاری لازم برای ارتقای حجم مبادلات تجاری ایران و ترکیه و تحقق هدفگذاری ۳۰ میلیارد دلاری در این حوزه، با دیدارهایی که در جریان سفر هیات تجاری ایران به آنکارا صورت گرفت، بیشازپیش تضمین شد.
او با بیان اینکه همکاریهای نزدیک بین اتاق ایران و اتحادیه اتاقهای بازرگانی ترکیه و همچنین شورای تجاری روابط خارجی ترکیه (دئیک) در جریان است، گفت: هدفگذاری رؤسای جمهور دو کشور، افزایش همکاری و دستیابی به تجارت ۳۰ میلیارد دلاری است که نیاز است اتاقهای بازرگانی دو کشور نیز در این زمینه برنامهریزی و همکاری کنند.
دو درخواست مکتوب رئیس اتاق ایران از معاون اول رئیسجمهور
هفته گذشته همچنین، رئیس اتاق ایران طی دو نامه به معاون اول رئیسجمهوری به طرح درخواستهای بخش خصوصی پرداخت. صمد حسنزاده در نامهای به محمدرضا عارف، پیشنهاد کرد که سازمان هوش مصنوعی در قالب یک شرکت خصوصی و یا تعاونی تشکیل شود. او درخواست کرد: اتاقهای بازرگانی، اصناف و تعاون ایران در شورای ملی راهبری هوش مصنوعی عضویت داشته باشند. همچنین از ظرفیت اتاقهای سهگانه در فرآیند تهیه اساسنامه سازمان هوش مصنوعی و مدیریت این سازمان استفاده شود.
حسنزاده در نامه دیگری به عارف نیز بر لزوم مشارکت بخشهای خصوصی و تعاونی در جلسات و تصمیمگیریهای ستاد تنظیم بازار تأکید کرد.
مانعتراشی تحریمها در توسعه روابط ایران و ایتالیا
افزون بر این، هیات مدیره اتاق مشترک ایران و ایتالیا، با هدف بررسی فرصتها، چالشها و برنامههای آینده برای ارتقای همکاریهای اقتصادی میان ایران و ایتالیا، در نشستی مهمان رئیس اتاق ایران بودند. حسنزاده، در این نشست به فرصتهای از دست رفته در زمینه سرمایهگذاری ایتالیاییها در ایران اشاره کرد و تحریمها را مانع تحقق این فرصتها دانست. احمد پورفلاح، رئیس اتاق مشترک ایران و ایتالیا نیز به برنامههای آینده این اتاق پرداخت و گفت: برای سال ۲۰۲۵، با همکاری معاونت بینالملل اتاق ایران و سفارت ایتالیا، برنامههای مشترکی تعریف کردهایم که شامل پذیرش و اعزام هیئتهای تجاری در سال آینده خواهد بود.
سفر هیات تجاری اتاق ایران به تاجیکستان
سهشنبه گذشته همزمان با سفر مسعود پزشکیان، رئیسجمهوری به تاجیکستان، هیات تجاری اتاق ایران به ریاست صمد حسنزاده نیز با هدف بررسی راههای گسترش سطح روابط تجاری بین دو کشور عازم دوشنبه، پایتخت تاجیکستان شد.
رئیس اتاق ایران، این رویداد را بستری ارزشمند برای تعمیق روابط اقتصادی و فرهنگی دو کشور توصیف کرده و گفت: این سفر میتواند تأثیر بسزایی در تقویت همکاریها بهویژه در حوزههای خدمات فنی و مهندسی، صادرات محصولات ساختمانی، کشاورزی، دارویی و تجهیزات پزشکی داشته باشد.
آمادگی ایران برای توسعه گردشگری سلامت با تاجیکستان
حسنزاده، در نشستی که سید رضا صالحی امیری، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایران، جمعه خانزاده، رئیس کمیته گردشگری دولت تاجیکستان سفیر ایران در تاجیکستان در آن حضور داشتند، از علاقهمندی ایران برای تقویت روابط با تاجیکستان صحبت کرد و گفت: ایران برای گردشگری سلامت بسیار اهمیت قائل است و سعی دارد خدمات بیمارستانی را با رویکرد انساندوستانه و خداپسندانه برای درمان مقرون به صرفه بیماران از کشورهای مختلف در کنار خدمات اقامتگاهی در حد امکان، ارائه دهد.
او همچنین در نشست مشترک فعالان اقتصادی ایران و تاجیکستان، با تأکید بر سطح گسترده اشتراکات بین ایران و تاجیکستان، تصریح کرد: ایران و تاجیکستان میتوانند در بخشهای خدمات فنیومهندسی پتروشیمی، نفت، گاز، تجهیزات پزشکی و درمانی گردشگری، سطح روابط خود را گسترش دهند.
ضرورت برقراری تعرفه ترجیحی میان ایران و تاجیکستان
حسنزاده در نشستی دیگر، از رئیس کمیته سرمایهگذاری دولت تاجیکستان خواست تا فهرستی از حوزههایی که این کشور در آن حوزهها نیازمند سرمایهگذاری است، ارائه دهد تا در اختیار فعالان اقتصادی کشورمان قرار گیرد. او تاکید کرد: موضوعی که امروز برای هر دو کشور مهم است، شفافیت قوانین سرمایهگذاری است. در ایران برای سرمایهگذاران خارجی، تضمینهای لازم برای سرمایهگذاری و برگشت سرمایهشان انجام میشود.
رئیس اتاق ایران، خواستار برقراری تعرفههای ترجیحی بین دو کشور در برخی رشتههای صنعتی، شده و گفت: به عنوان مثال ایجاد تعرفه ترجیحی در زمینه محصولاتی نظیر پنبه و پوشاک میتواند مؤثر باشد.
در جریان سفر هیات تجاری ایران به تاجیکستان، نشست فعالان اقتصادی ایرانی با «روزی نورالله»، مدیرکل بینالملل وزارت نقلیات تاجیکستان با حضور «سیدحامد عسگری»، معاون بینالملل اتاق ایران نیز برگزار شد. در این نشست ضمن تشریح امکانات ایران در بخشهای مختلف اقتصادی، درخواست شد: با توجه به مناسب بودن حمل ریلی در تجارت و عدم امکان تردد واگنهای ایرانی در منطقه سیآیاس، زمینه حرکت واگنهای تاجیکستانی در ایران به منظور انتقال محمولههای صادراتی به مقصد تاجیکستان فراهم آید.