رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز، در آیین افتتاح هفتمین تخصصی و بینالمللی خرما، انجیر و انار استان فارس، گفت: نمایشگاه خرما بهعنوان یکی از مهمترین رویدادها، میتواند با عمق و وسعت بیشتری در هرسال دریکی از استانها برگزار شود تا حضور گستردهتر استانها را شاهد باشیم.
محمدصادق حمیدیان وی با ابراز تأسف از پایین آمدن کیفیت سنواتی نمایشگاهها و با تأکید بر لزوم توجه به کیفیت برگزاری آنها، افزود: افزایش تعداد نمایشگاهها به قیمت کاهش کیفیت آنها نتیجه مطلوبی نخواهد داشت. پیشنهاد میکنم بازنگری جدی در نحوه برگزاری این رویدادها صورت گیرد تا بهجای تمرکز بر کمیت، نمایشگاههای باکیفیت و هدفمند با عناوین کمتر نمایشگاهی برگزار شوند.
حمیدیان، به بررسی چالشها و فرصتهای موجود در حوزه صادرات محصولات کشاورزی و همچنین اهمیت برگزاری نمایشگاهها پرداخت.
رئیس اتاق شیراز همچنین با اشاره به ظرفیتهای استان فارس در تولید محصولات کشاورزی، ازجمله انجیر و انار، اضافه کرد: استان فارس با تولید 92 درصد انجیر خشک کشور، جایگاه ویژهای در این حوزه دارد اما سیاستهای ناکارآمد دولتی در بازگشت ارز صادراتی و عدم اجرای توافقنامههای دوجانبه با کشورهای هدف، بهویژه چین، مانعی بزرگ بر سر راه صادرات این محصول شده است.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان مشکلات صادرات انار، ادامه داد: علیرغم تلاشهای انجامشده برای رعایت استانداردهای بینالمللی و اخذ گواهینامههای بهداشتی، سیاستهای شکننده در حوزه صادرات و بهویژه مقررات حاکم بر برگشت ارز حاصل از صادرات موجب ایجاد موانع متعدد شده است که مجلس نیز تلاشهایی برای معافیت این حوزه از برگشت ارز انجام داده، اما همچنان نیازمند بازنگری جدی در سیاستهای کلان هستیم.
او با اشاره به برگزاری نمایشگاههای تخصصی در استان، ابراز امیدواری کرد که با توجه ویژه مسئولان، موانع پیش روی صادرات و توسعه اقتصادی استان برطرف شود.
لزوم اصلاح سیاستهای صادراتی برای حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان
رئیس انجمن ملی خرمای ایران گفت: سالهای گذشته شاهد تصمیمهای غیرکارشناسی و اشتباه در خصوص محصولات کشاورزی بودهایم که پیامدهای منفی آن در بازار داخل و خارج از کشور بهوضوح قابلدرک است لذا نیاز است سیاستهای اقتصادی کشور برای حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان و همچنین صادرات محصولات کشاورزی کشور ایران اصلاح و بازنگری شود.
محسن رشید فرخی در آیین افتتاح هفتمین تخصصی و بینالمللی خرما، انجیر و انار استان فارس در شیراز که با حضور فعالان دولتی و خصوصی، بر اهمیت رفع موانع صادراتی و ضرورت اصلاح سیاستهای موجود تأکید کرد.
وی افزود: نمایشگاهها ویترین صادرات هر کشور هستند و نقش کلیدی در توسعه صادرات غیرنفتی، بهویژه محصولات کشاورزی دارند. اما این اهداف تنها در سایه سیاستگذاری مناسب و حمایت از صادرکنندگان قابلدستیابی است.
رشید فرخی به مشکلات ناشی از ممنوعیتها و محدودیتهای صادراتی اشاره و اظهار کرد: ممنوعیتهای مکرر در صادرات، زنجیره ارزش کشاورزی و تولید را مختل کرده است و این محدودیتها نهتنها به ضرر تولیدکنندگان و کشاورزان است، بلکه بازارهای صادراتی را نیز به سمت رقبا سوق میدهد.
رئیس انجمن ملی خرمای ایران اضافه کرد: انتظار داریم که مسئولان بهجای تکرار تصمیمات اشتباه، پاسخگوی پیامدهای آنها باشند.
وی با اشاره به سهم قابلتوجه ایران در تولید و صادرات خرما ادامه داد: ایران با تولید بیش از یکمیلیون و سیصد هزار تن خرما و صادرات ۵۰۰ میلیون دلاری، نقش استراتژیکی در بازار جهانی دارد. اما عدم ثبات در قوانین صادراتی و چالشهای ناشی از ناترازی زیرساختهایی نظیر سردخانهها و تأمین برق، مشکلات جدی ایجاد کرده است.
رشید فرخی همچنین به نیاز به تعاملات بینالمللی تأکید کرد و عنوان داشت: رفع موانع FATF و تطبیق با استانداردهای جهانی برای رقابت در بازارهای بینالمللی ضروری است. بدون دسترسی به زیرساختهای مالی جهانی، امکان توسعه صادرات وجود نخواهد داشت.
وی ابراز امیدواری کرد که با همراهی بخش دولتی و خصوصی، موانع پیش رو برداشته شود و ایران جایگاه خود را در بازارهای بینالمللی تقویت کند.
او همچنین از مسئولان خواست که با درک حساسیت موضوع، اقدامات عملیاتی را در این راستا انجام دهند.