رادیو مجازی اتاق ایران:21 بهمن 1403

محمدصادق حمیدیان در افتتاح نمایشگاه فرش استان فارس

صادرات فرش ایرانی فاجعه است | ظرفیت اشتغال و صادرات منحصربه‌فرد صنعت فرش

رئیس اتاق شیراز با اشاره به سقوط قابل‌تأمل ارزش صادرات فرش ایرانی در دو دهه اخیر، گفت: اگر دولت اختیار صنعت فرش و صادرات آن را به بخش خصوصی می‌سپرد، این اتفاق رخ نمی‌داد.

27 بهمن 1403 - 09:16
کد خبر : 73643
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی شیراز گفت: با بررسی یک دوره 15 ساله صادرات فرش ایرانی می‌بینیم که صادرات فرش ایرانی از عددی معادل دو میلیارد و 700 میلیون دلار به کمتر از 70 میلیون دلار در سال گذشته، کاهش پیدا کرده است که این میزان بسیار دردناک است.

محمدصادق حمیدیان در آیین افتتاح بیست و یکمین نمایشگاه بین‌المللی فرش دستبافت و دستبافته‌های داری و غیر داری استان فارس، افزود: صادرات فرش ایرانی فاجعه‌ای بسیار دردناک و تأسف‌بار است و فرش ایرانی بازارهای جهانی خود را از دست داده است و اگر تمام فعالان این صنعت نیز تلاش کنند بازگشت فرش ایرانی به جایگاه قبلی خود در جهان به‌راحتی نخواهد بود.

وی افزود: در همین مدتی که دولت محدودیت‌هایی را برای صادرات فرش ایرانی ایجاد کرد و دست و پای صادرکنندگان را بست رقبای ما در جهان تلاش کردند و نقشه‌های فرش ایرانی در جهان کپی شد و کار بافت را در برخی از کشورهای همسایه انجام دادند و نمونه‌هایی از فرش ایران را تولید و روانه بازار کردند.

حمیدیان اظهار کرد: با نیم‌نگاهی به اتفاق‌هایی که در حوزه صنعت فرش ایران افتاده می‌بینیم که مباحثی ازجمله پیمان‌سپاری ارزی، قیمت‌گذاری، برگشت ارز حاصل از صادرات و تصمیم‌های مقطعی در دولت‌های مختلف ضربه‌های مهلکی بود که به صنعت فرش ما زده شده است.

رئیس اتاق شیراز نقش‌آفرینی دو وجه مثبت و منفی دارد اضافه کرد: اینکه رقبای صنعت فرش ما وارد حوزه تولید شده‌اند مشکل ما نیست بلکه مشکل ما ضعف در تصمیم‌سازی‌ها، ایجاد مشکلات داخلی متعدد و دست و پاگیر بودن روند صادرات این محصول فاخر ایرانی است که موجب ایجاد چنین پدیده‌ای شده است.

وی ادامه داد: در حوزه صنعت فرش اگر دولت اختیار را به بخش خصوصی می‌داد، خود بخش خصوصی می‌توانست بازار جهانی و صادرات این محصول منحصربه‌فرد را به بهترین شکل مدیریت کرده و در حوزه توسعه صادرات آن کار کنند اما متأسفانه با صدور بخشنامه‌های غیر کارشناسی صادرات را محدود کرده و بازارهایی که تجار ما سال‌ها با تلاش ایجاد کرده‌اند را یک‌شبه خراب کنند.

حمیدیان با تأکید بر اینکه فرش تنها یک کالای صادراتی نیست عنوان داشت: فرش هم یک کالای فرهنگی و هم یک خدمت است که متأسفانه این حوزه در مدیریت با سردرگمی مواجه است و به همین دلیل بسیری تصمیم‌گیری‌های تخصصی در این حوزه مغفول مانده است.

وی افزود: به‌عنوان‌مثال در حوزه صادرات کالا، زمانی که فرش ایرانی برای شرکت در نمایشگاه‌های خارجی از کشور خارج می‌شود به‌راحتی قابل بازگشت نیست درحالی‌که برگشت فرش به داخل کشور و ارائه خدمات شامل تعمیر و اقدامات اصلاحی، بازسازی، ترمیم و شستشوی فرش و بازگشت آن، هنوز دچار مشکلات متعددی هستیم درحالی‌که این حوزه‌ها ارزی آوری بسیار خوبی برای کشور به دنبال دارد.

حمیدیان گفت: امیدواریم روزی صادرات فرش ایرانی به‌دوراز نگاه‌های سلیقه‌ای بتواند بازارهای جهانی خود را پیدا کند و شاهد گسترش فرهنگ ایرانی در سراسر دنیا باشیم.

فرش از راهبردی‌ترین حوزه‌های اقتصاد در کشور است

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران گفت: صنعت فرش کشور و هنر فرش‌بافی در ایران یکی از مهم‌ترین ظرفیت‌های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است که نماد فرهنگی ایران است که صنعت فرش زنجیره اشتغال و ظرفیت صادراتی فوق‌العاده‌ای دارد.

مرتضی حاجی‌آقامیری افزود: صنعت فرش از مردمی‌ترین حوزه‌های اقتصادی در کشور ماست که به همین دلیل یک حوزه راهبردی در اقتصاد کشور محسوب می‌شود.

وی افزود: وضعیت صادرات فرش دستبافت ایران نسبت به سه دهه گذشته بسیار بد و متأثرکننده است و این درحالی‌که است که این میزان در چند سال اخیر به پایین‌ترین میزان رسیده است.

آقامیری اظهار کرد: مهم‌ترین چالش ما در صنعت فرش، مسئله تحریم‌های بین‌المللی است و با توجه به اینکه آمریکا به‌عنوان 44 درصد مقصد فرش دستبافت ایران، تحریم‌های ظالمانه‌ای را بر کشور ما تحمیل کرده است و با این حساب ما 44 درصد بازار جهانی پیش روی این صنعت مهم کشورمان را از دست داده‌ایم.

عضو هیات نمایندگان اتاق ایران با اشاره به موانع داخلی و معضلات صادرات فرش نیز اضافه کرد: موضوع مهم پیمان‌سپاری ارزی یکی از مهم‌ترین مشکلات حوزه صادرات فرش است که یکی از عوامل اصلی کاهش شدید میزان صادرات این کالای مهم ایرانی است.

وی ادامه داد: باوجوداینکه تحریم‌ها بر بخش‌های مختلف صادرات کالاهای ما تأثیرگذار بوده است و مشکلاتی نیز در داخل کشور وجود دارد اما همچنان ظرفیت برای فرش ایرانی در بازارهای جهانی وجود دارد.

حاجی‌آقامیری با اشاره به بیمه قالی‌بافان و فعالان صنایع‌دستی نیز عنوان داشت: متأسفانه بیمه قالیبافان و فعالان صنایع‌دستی قانون مصوب دارد و اعتبار آن باید از سوی دولت تأمین شود اما اجرایی نمی‌شود بیمه قالیبافان حداقل حق شهروندی و انگیزه برای ادامه کار فعالان این حوزه است و امیدواریم دولت به این موضوع توجه کند.

رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران تصریح کرد: اگر به دنبال تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی در کشور و بر اساس هدف‌گذاری برنامه هفتم رشد 23 درصد سالیانه در صادرات غیرنفتی در کشور هستیم، باید به الزامات این موضوع توجه شود و موانع حوزه کسب‌وکار و تولید و تجارت به‌ویژه در حوزه‌های مردمی اقتصاد مرتفع شود.

وی درباره حوزه صنایع‌دستی هم افزود: صنایع‌دستی نیز همچون فرش ظرفیت مناسبی برای کشور ما است چراکه از ۴۰۰ رشته شناخته‌شده صنعت در جهان ۳۰۰ رشته در ایران فعال است و این درحالی‌که است که هیچ استانی در کشور نیست که فرش و صنایع‌دستی در آن فعال نباشد.

حاجی‌آقا میری بیان کرد: سراسر پهنه جغرافیایی ما در این حوزه فعالیت می‌کنند و این نشان می‌دهد که اگر از همه ظرفیت‌های خود را در کشور به‌کارگیریم، میزان اشتغال و ارزآوری در کشور ما افزایش می‌یابد.

وی ادامه داد: حوزه‌های فرش و صنایع‌دستی ظرفیت‌های جهانی برای اقتصاد ما دارند لذا دولت و مجلس باید به بخش خصوصی فعال در این حوزه توجه ویژه داشته باشند، از همفکری آنها استفاده کند و با راهکارهای قابل‌اجرا موانع این حوزه‌ها را کاهش دهد.

موضوعات :
در همین رابطه