رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، با بیان اینکه پیوستگیهای جغرافیایی و فرهنگی میان ایران و قزاقستان باید زمینهساز توسعه روابط تجاری دو کشور باشد، گفت: حجم تجارت ایران و قزاقستان، تناسبی با ظرفیتهای مختلف صنعتی و تجاری دو کشور ندارد و راضیکننده نیست.
صمد حسنزاده، در نشست با وزیر تجارت قزاقستان، با اشاره به واردات محصولات کشاورزی و موتورهای نیمه ساخته ایران از قزاقستان، ادامه داد: به دلیل تنوع محصولات تولیدی در ایران، صادرات به قزاقستان میتواند روزبهروز توسعه یابد.
او تأکید کرد: ایران در حوزه صنایع غذایی، پتروشیمی، خدمات مهندسی و ساخت جاده، پل، تونل و سد، ساخت پالایشگاه، ساخت پمپها و الکتروموتورهای مورد نیاز در صنایع نفتی، در حوزه تولید تجهیزات پزشکی و بیمارستانی، صنایعدستی و فرش دستبافت، مصالح ساختمانی و انجام پروژههای معدنی، لوازمخانگی، منسوجات، ساخت نیروگاههای برقی، آبی و حرارتی، ظرفیتهای زیادی دارد. هر کدام از این حوزهها میتواند موضوعی برای همکاریهای مشترک بین دو کشور باشد.
حسنزاده با اشاره به امضای تفاهمنامههای همکاری متعدد میان دو کشور، گفت: متأسفانه این تفاهمنامهها به صورت اجرایی و عملیاتی درنیامده و مورد بیتوجهی قرار گرفتهاند.
او با توجه به لغو روادید بین دو کشور، ادامه داد: باید برنامهریزیهای مناسبی برای توسعه گردشگری و تبادل هیات های تجاری میان ایران و قزاقستان انجام شود. همچنین اعزام دانشجو از ایران به قزاقستان و ایجاد بورسیههای دانشجویی برای دانشجویان قزاق در ایران میتواند در ارتقا همکاری علمی و آموزشی دو کشور مؤثر باشد.
رئیس اتاق ایران، تأکید کرد: با رفع برخی نارساییها در حوزه حملونقل و تسهیل روابط بانکی دو کشور، حجم تجارت ایران و قزاقستان به بیش از سه میلیارد دلار ارتقا خواهد یافت.
کمیتههای اجرایی برای رفع موانع توسعه تجارت ایران و قزاقستان تشکیل شود
امیر عابدی، رئیس اتاق مشترک ایران و قزاقستان، نیز مهمترین مانع توسعه تجارت ایران و قزاقستان را نقلوانتقال پولی دانست و گفت: خواسته ما تسهیل مراودات بانکی بین دو کشور و ایجاد امکان تداوم فعالیت تجار ایرانی در قزاقستان است. دولتهای دو کشور باید با تشکیل کمیتههای اجرایی این موانع را برطرف کنند تا هدفگذاری تجارت سه میلیارد دلار محقق شود.
امیر یوسفی، رئیس اتاق گرگان هم با بیان اینکه بالغ بر هفت هزار قزاق در استان گلستان زندگی میکنند، گفت: منطقه آزاد اینچهبرون ظرفیت بسیار خوبی برای سرمایهگذاری قزاقها دارد و قزاقستان باید از این فرصت بیشتر استفاده کند.
ایران و قزاقستان باید 10 پروژه صنعتی مشترک تعریف کنند
آرمان شاکالیف، وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان نیز در این نشست با تأکید بر توسعه روابط تجاری دو کشور برای دستیابی به هدفگذاری حجم تجارت سه میلیارد دلاری، اظهار کرد: در نشست تجاری که امروز برگزار شد، بیش از 50 شرکت بزرگ قزاقستان از 14 استان این کشور شرکت کردند. جلساتی با وزرای کشاورزی و صمت ایران داشتیم و راهکارهای دستیابی به هدفگذاری انجام شده را بررسی کردیم.
او ادامه داد: ما میتوانیم در حوزه مصالح ساختمانی از جمله سرامیک، تجهیزات پزشکی، ماشینآلات و صنایع غذایی، مبادلات تجاری را افزایش دهیم. ایران در خدمات فنی و مهندسی پتانسیلهای زیادی دارد و در این زمینه هم میتوانیم مبادلات تجاری را سالانه به 500 میلیون دلار برسانیم.
شاکالیف با اشاره به عضویت بیش از 75 هزار نفر در اتاق ایران و ظرفیت بسیار بالای همکاری میان بخشهای خصوصی دو کشور، تأکید کرد: بدون حل مشکلات بانکی نمیتوانیم حجم مبادلات را بالا ببریم. برای حل این مشکلات راهحلهایی وجود دارد و پیشنهاداتی ارائه کردهایم و میتوانیم توافقات خوبی داشته باشیم.
او گفت: مشکل دیگر تجارت دو کشور، حملونقل است. ما باید از ظرفیتهای کریدور شمال - جنوب استفاده کنیم.
وزیر تجارت و همگرایی قزاقستان بر ضرورت تعریف پروژههای مشترک صنعتی میان دو کشور تأکید کرد و افزود: باید تلاش کنیم 10 پروژه بزرگ را تعریف کنیم و این پروژهها را در کمیسیون اقتصادی دو کشور که در ماه آوریل برگزار خواهد شد، اجرایی و عملیاتی کنیم.