به گزارش روابط عمومی اتاق قزوین، در این نشست، موضوعهای مهمی مانند ثبت سفارش در واردات تجهیزات پنلهای خورشیدی؛ عدم اختصاص سهیمه کافی سوخت به استان و مشکلات متعدد دست و پاگیر در مسیر احداث 400 مگاوات انرژی خورشیدی مطرح شده و تصمیمگیریهای لازم صورت گرفت.
اتاق قزوین برای همکاری و کمک به وزارت صمت آمادگی دارد
در ابتدای این نشست، مهدی عبدیان، رئیس اتاق قزوین اظهار کرد: ما آمادگی داریم به وزارت صمت کمک کنیم؛ چراکه یک خانوادهایم؛ همانگونه که در واردات انواع کامیون و کشنده، اتاق قزوین توانست با نقطهنظر مثبت مقامات ارشد اجرایی کشور پایلوت باشد؛ بسیاری از موضوعات مبتلابه وجود دارد که آمادگی داریم بهعنوان پایلوت کشور ظاهر شویم.
وی ادامه داد: از ارتباطات مؤثر با رؤسای اتاقهای سراسر کشور میتوانیم به نفع همراهی با مجموعه صنعت و معدن و تجارت کشور بهرهمند شویم؛ روزگاری نماینده وزارت صمت در حوزههای اصلی صنعت و تولید همواره حرف اول را میزد؛ درحالیکه در شرایط فعلی بانک مرکزی، دستگاه نظارتی، مجموعه بانکها، روش و مدل اجرایی خود را دارند که با هم چندان سازگار نیست.
عبدیان افزود: هماکنون برای یک فعال اقتصادی انواع مشکلهای ریز و درشت بهویژه در حوزه ثبت سفارش، رفع تعهدات ارزی و تخصصی ارز وجود دارد. تمام توان بخش خصوصی پشت سر شماست تا اقتدار وزارت صمت بازگردد؛ چراکه از نظر ما متولی اصلی صنعت و تولید و حامی بخش خصوصی وزارت صمت است.
رئیس اتاق قزوین گفت: متاسفانه کشور در برخی از مسائل درگیر رانت است؛ واردات به سه چهار نفر منحصر میشود و درنتیجه مسائلی مانند ماجرای چای دبش، پیش میآید. اگر از اعتمادبه چند واردکننده خاص صرف نظر کنیم، تعداد زیاد واردکنندگان باعث شکست انحصار میشود؛ برای مثال ما به وزیر جهاد کشاورزی به صورت مکتوب پیشنهاد کردهایم که میزان واردات برنج را در استان قزوین مشخص کنند تا واردکنندگان استانی بتوانند به واردات این میزان برنج اقدام کنند و پس از این سه چهارنفر در کشور نتوانند قیمت برنج را برای تمام جمعیت کشور مشخص کنند.
عبدیان با تشریح پیشنهاد تخصصی اتاق قزوین درخصوص ایجاد 400 مگاوات انرژی تجدیدپذیر در استان توسط بخش خصوصی افزود: در شهرک صنعتی کاسپین یک، تقاضا برای احداث 35 مگاوات برسقف کارخانهها و 35 مگاوات دیگر ازطریق دریافت یک قطعه زمین در جوار شهرک و ساخت نیروگاه خورشیدی کوچک مقیاس در آنجا وجود دارد؛ اما متاسفانه از آنجا که بعضی از واحدهای مستقر دارای کارت بازرگانی نیستند؛ امکان ثبت سفارش و تخصیص ارز برای آنها امکانپذیر نیست و راهها مسدود است؛ درنتیجه پیشنهاد میکنیم به شرکت خدماتی این شهرک مجوز داده شود تا نسبت به واردات تجهیزات اقدام کند.
رئیس اتاق قزوین خاطر نشان کرد: به نظر میرسد، راهاندازی انرژی خورشیدی در کشور فقط در حد حرف و شعار مانده است؛ چرا که نه مجوزی در کار است نه تخصیص ارزی و نه امکان ثبت سفارشی؛ شرکت معتبری مانند طلاچین میخواهد ۶۰ مگاوات انرژی خورشیدی راهاندازی کند؛ ولی بانک عامل به ازای ارائه تسهیلات، وثیقه منقول میخواهد که تأمین آن دشوار است.
وی ادامه داد: در این زمینه یک پیشنهاد کاربردی دیگر هم داریم؛ امسال ساتبا (وزارت نیرو) میخواهد تعدادی نیروگاه 3 مگاواتی در سطح کشور راهاندازی کند که سهمیه استان قزوین هم ۲۰ نیروگاه است. صرف نظر از اینکه دولت خود مستقیم در حوزه ساخت آن عمل میکند ما آماده هستیم به صورت تک واحدی یا گروهی و یا شرکت تعاونی ۱۵ درصد از سرمایه این طرح را متقبل شویم و ۸۵ درصد هزینه آن را هم دولت پس از راهاندازی ازطریق تسهیلات برنامهریزی و دریافت کند و پس از تکمیل به بخش خصوصی تحویل دهد. با این روش ما میتوانیم تا ۴۰۰ مگاوات هم انرژی پاک و تجدیدپذیر در سطح استان داشته باشیم.
عبدیان تصریح کرد: به دلیل بروز مشکلات عدیده در حوزه رفع تعهدات ارزی، واحدی که سالانه 20 تا 50 میلیون دلار صادرات داشت؛ ازسال 98 به بعد صادرات خود را کنار گذاشته است؛ باید توجه داشت که کاهش صادرات به فقر ارزآوری و ضعف استقلال مالی کشور منجر میشود.
وی از اشتیاق و اعلام آمادگی مدیران بانک صنعت و معدن کشور به راهاندازی سریع شعبه خود در اتاق قزوین هم خبرداد.
روشهای فعلی و سیاستهای تعیین کننده در احداث نیروگاههای خورشیدی اشتباه است
در ادامه این نشست دکتر اله وردیها عضو هیات نمایندگان اتاق قزوین گفت: متاسفانه دیگر در کشور چین، پنل های خورشیدی به راحتی پیدا نمیشود. هم امکان ثبت سفارش در ایران وجود ندارد و هم به دلیل اعمال تعرفه سنگین آمریکا بر تولید چین، این کشور هم تعرفه خود را بر این تجهیزات را افزایش داده؛ از طرف دیگر در سطح دنیا هم تقاضای خرید پنلهای خورشیدی افزایش یافته است.
وی ادامه داد: روشهای فعلی و اعلام سیاستهای تعیین کننده اشتباه است؛ آنکه زمین دارد برای احداث نیروگاه یک جور گرفتار است و آنکه زمین ندارد یک جور گرفتاری دیگر را متحمل میشود. به دلیل عدم شرایط انجام ثبت سفارش، حتی برای ثبت سفارش هم امکان ورود به سامانه را نداریم. پیشنهاد میکنیم بررسی اهلیت طرف سرمایهگذاران در این حوزه با اتاق بازرگانی باشد.
این فعال اقتصادی استان قزوین عنوان کرد: ایجاد یک مگاوات انرژی خورشیدی، ۴۰۰ هزار دلار هزینه برمیدارد که البته بعداً به سوددهی میرسد و مثل صنایع تولیدی امکان برگشت سرمایه وجود دارد.
وی افزود: باتداوم این وضعیت، تولید و صنعت دچار رکود میشود؛ الان یک صادرکننده از بیم دادگاه و پاسگاه و گرفتاریهای دیگر از خیر صادرات میگذرد.
به بخش خصوصی اعتماد کنید
سپهرنژاد، مشاور دانش بنیان رئیس اتاق قزوین هم گفت: به بخش خصوصی اعتمادکنید؛ شرایط تشخیص مهمترین اولویتها در استانها باید توسط اداره کل صمت همان استان صورت گیرد. استان قزوین از نظر سهمیه قطع برق در سطح کشور صدرنشین است! همچنین در زمینه قطع سهمیه سوخت نیز همینطور است. درحالیکه استان قزوین سالانه 122 میلیون لیتر سوخت نیاز دارد؛ در 3 ماهه فصل بهار امسال تنها 9 میلیون لیتراختصاص داده شده که حتی یک چهارم نیاز استان را هم پوشش نمیدهد؛ بهزودی در نشستی که در اتاق بازرگانی برگزار میشود، مشکلات صنایع تولیدی استان در این زمینه مطرح خواهد شد.
در این نشست همچنین درخصوص بلوکه شدن پنج ماهه ماشین آلات خطو تولید یکی از واحدهای صنعتی استان در بندرعباس، مواردی مطرح شد.
سفر وزیر صمت به قزوین پیگیری میشود
در انتهای این نشست معاون صنایع عمومی وزارت صمت اظهار کرد: اولویت اول ما این است که سفر دکتر اتابک وزیر صمت را به استان قزوین اجرایی کنیم تا مشکلات از نزدیک بررسی و چاره جویی شود؛ سهیمه سوخت صنایع استان را هم شخصاً پیگیری خواهم کرد تا به میزان مقدور افزایش یابد؛ هرچند قیمت آن هم زیاد شده اما نیاز نیست صنعتگر آن را با نرخ گزاف از بازار آزاد تهیه کند
ابراهیم شیخ افزود: خوشبختانه استان قزوین، استاندار جدی و پیگیری دارد که ازطریق ایشان بسیاری از مشکلات قابل رفع است. بخش خصوصی استان میتواند از ظرفیتهای بانک صنعت و معدن استفاده کند؛ همچنین برای روز صنعت و معدن واحدهای تولیدی موفق را معرفی کند تا نسبت به دریافت لوح تقدیری از رئیس جمهور اقدام شود.
وی خاطرنشان کرد: مشکلات ثبت سفارش برای وارادت پنلهای خورشیدی، رفع تعهدات ارزی و تسریع در واردات ماشین آلات خطوط تولیدی را هم شخصاً پیگیری میکنم.