رادیو مجازی اتاق ایران - 14 بهمن 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

راه خطا را تکرار نکنید

دولت به اشتباه راهی را که چهار دهه است شکست‌خورده بودن آن اثبات شده است، پیمود و پیامدهای آن را به جان خرید؛ درحالی‌که اگر راه بدیل را طی می‌کرد امروز حال و روز اقتصاد و جامعه ما دیگرگون بود و کشور می‌توانست استقامت به مراتب بهتری در برابر تحریم از خود به نمایش بگذارد. آیا به‌نظر شما هیچ‌کدام از جریان‌های سیاسی کشور حاضر بودند یا هستند، این راه دوم را بپیمایند؟

اقتصاد کلان

چه چیزی را به‌کجا صادر کنیم؟

لازم است دیپلماسی تجاری فعال شده و رایزنان بازرگانی با ماموریت‌های مشخص و الزام به پاسخگویی مستمر، به کشورهای همسایه اعزام شوند؛ پتانسیل‌های صادراتی کشورهای همسایه شناسایی‌شده و بر مبنای آن، نسبت به انعقاد توافق‌نامه‌های دو یا چندجانبه تجاری که منافع طرف مقابل را نیز لحاظ کرده باشد، اقدام کرد و از این طریق تامین نیازهای وارداتی اساسی کشور را نیز سرعت بخشید.

صادرات

قیمتگذاری دستوری چه پیامدهایی برای صنعت برق دارد؟

مکانیزم قیمت‌گذاری در ایران به صورت تکلیفی توسط مجلس در فرآیند تصویب لایحه قانون بودجه تعیین می‌شود. این نحوه قیمت‌گذاری عملا مبتنی بر هیچ یک از مکانیزم‌های اقتصاد بنگاهی نبوده و در نتیجه اختلالات ناشی از آن چالش آینده این صنعت را تهدید می‌کند. روند فعلی نشان‌دهنده آن است که هر دو مکانیزم در دستور کار سیاست‌گذاران قرار دارد.

برق

بسته سیاستی دولت و مزیت‌های آن

آزاد کردن واردات در برابر صادرات خود و غیر، چند مزیت دارد که از جمله می‌توان به افزایش صادرات، رونق تولید به‌دلیل آسان کردن تامین ارز واردکنندگان و جلوگیری از جریمه شدن صادرکنندگانی که به دلایل تحریم نمی‌توانستند در بازه زمانی تعیین‌شده رفع تعهد ارزی کنند، اشاره کرد.

اقتصاد کلان

صادرکنندگان در تنگنا

نمی‌توان به صراحت گفت که سیاست واردات بر صادرات خطاست یا صددرصد مثبت است، چرا که در شرایط کنونی که کشور تحت تحریم‌های شدید قرار گرفته، بسیاری از برآوردها و کارشناسی‌های کلاسیک اقتصادی و تجاری با توجه به اهمیت کمیت‌ها جای خود را به نظریات روزانه که مبتنی بر تامین مایحتاج بوده داده است؛ اما امیدواریم این سیاست بتواند وضعیت کنونی را تا حدودی بهبود بخشد.

صادرات

یادداشت حسین سلاح‌ورزی، نایب‌رئیس اتاق ایران

دخالت غیراصولی، مشکل اصلی بازار ارز

نایب‌رئیس اتاق ایران در یادداشتی ضمن انتقاد از سیاست‌های ارزی دولت پیشنهاد داده تا دولت اجازه دهد تصمیم‌گیری در مورد تخصیص منابع توسط بازار و عقل جمعی فعالان بخش خصوصی صورت گیرد. در مورد کالاهای استراتژیک هم یا خریدها را با درآمد ارزی خود انجام دهد یا ارز مردم را در بازار آزاد واقعی از آنها خریداری کند. مشکل شفافیت نیست، مشکل دخالت غیراصولی و دست‌اندازی دولت به اموال مردم است.‌

طلا و ارز

سناریوهای تورمی تا پایان سال جاری

در شرایط فعلی اقتصاد اگر قرار است تغییرات کوتاه‌مدت موثر در آن ایجاد شود باید منتظر تغییرات سیاسی بود تا تغییرات در متغیرهای اقتصادی یا سیاست‌های جدید اقتصادی، بنابراین همه منتظر یک شوک مثبت در اقتصاد هستند.

اقتصاد کلان

راه‌حل ثبات قیمت‌ها

راه حل جادویی ثبات قیمت‌ها چیست که اقتصاد ایران از آن محروم مانده است؟ این سیاست که در ادبیات اقتصادی به «هدف‌گذاری تورم» موسوم است از حدود چهل سال پیش آزمون خود را در همه کشورها به‌صورت موفقیت‌آمیز پس داده است؛ ولی تا ابتدای سال‌جاری راهی به اتاق‌های سیاست‌گذاری در ایران پیدا نکرده است.

اقتصاد کلان

کاهش نرخ بهره؛ راه رهایی از بی‌ثباتی اقتصادی

شاه‌کلید نوسان‌زدایی و ایجاد ثبات اقتصادی، نرخ بهره است. استفاده صحیح از این شاه‌کلید باعث شده است که خود این نرخ هم در اکثر کشورهای جهان به عدد نازلی که از کارمزد قرض‌الحسنه ما هم پایین‌تر است، کاهش یابد. این راهی است که جز آن، راهی نیست و هیچ کشوری هم جز از این مسیر به ثبات اقتصادی نرسیده است.

بانک

یادداشت مسعود خوانساری، نایب‌رئیس اتاق ایران

مساله اقتصاد ایران باید در داخل حل شود

به گفته خوانساری اقتصاد ایران 40 سال است که میان انتخاب حرکت در مسیر اقتصاد خصوصی یا دولتی سرگردان مانده ‌است. هیچ اقتصادی در جهان بدون توسعه بخش‌ خصوصی نتوانسته به توسعه دست پیدا کند؛ حاکمیت باید یکبار و برای همیشه در این مورد به تصمیم برسد.

اقتصاد کلان