رادیو مجازی اتاق ایران: 12 دی 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

آنچه سیاست‌های توزیع رانت و سیاست‌های تورم‌زا بر سر تولید آورد

مهم‌ترین عامل نرخ تورم در ایران حجم نقدینگی است و پس ‌از آن انتظارات تورمی، مدیریت ناصحیح بازار ارز و ناتوانی در کنار رفتار سفته‌بازانه در بازارها، تورم وارداتی و ناترازی عرضه و تقاضا بوده که موثر بر رشد نرخ تورم هستند. دولت باید برای مهار تورم نقدینگی را کنترل و آن را به سمت تولید و فعالیت‌های مولد هدایت کند.

صنعت و معدن

رهایی تولید از تله حمایت‌های گلخانه‌ای؛ چرا و چگونه؟

سلاح‌ورزی معتقد است تجربه چندین دهه حمایت‌های بی‌فایده و گلخانه‌ای کردن تولید نشان می‌دهد باید گره‌های زده‌شده بر تولید را باز کرد و اجازه داد عنصر شریف رقابت جایگزین عنصر حمایت شود.

اقتصاد کلان

بخش معدن و صنایع معدنی چه چشم‌اندازی پیش‌رو دارند؟

بخش معدن و صنایع معدنی می‌تواند به عنوان یک پیشران در اقتصاد کشور به ایفای نقش خود در این خصوص بپردازد. امروز و در شرایط رکود حاصل از بحران کووید ۱۹ در جهان، بهترین فرصت برای سرمایه‌گذاری در معادن به وجود آمده است چراکه معتقدم این رکود با توجه به نیاز صنایع برای تامین مواد اولیه خود از معادن دوام نخواهد یافت.

معادن

تهدید در تامین مواد اولیه

عدم تخصیص ارز به بخش واردات، صنایع را با کمبود مواد اولیه و توقف تولید مواجه کرده است، که این امر خود آسیب‌زننده به بخش تامین نیاز داخل و تامین کالای صادراتی است.

صنایع

پیامدهای کرونا و شوک‌های ارزی

هیچ کشوری در تمامی حوزه‌های اقتصادی توانمندی ندارد. دولت با همفکری بخش‌خصوصی و استعلام نظرات آن در تهیه و تدوین سیاست‌های کلان می‌تواند توازن اقتصادی را برقرار سازد.

بازرگانی و تجارت

سایه چینی‌ها بر واردات و صادرات ایران

برای رسیدن به تجارت بزرگ، باید الزام‌های سیاسی و اقتصادی سختی را مراعات کنیم؛ تجارت خارجی یک خواست و اراده دلبخواه دولت‌ها و حکومت‌ها نیست و دنباله و ادامه منطقی اقتصاد ملی به حساب می‌آید. تجارت خارجی باید در شرایط کار آمدی باشد تا بتواند به اقتصاد داخلی کمک کند.

بازرگانی و تجارت

بی‌دولتی مقصر اصلی فاجعه لبنان

روند دولت‌سازی پدیده‌ای تاریخی است که به تمامی با اراده آدمیان مهندسی نمی‌شود و اگر کشوری برخلاف گذشته‌اش دچار بی‌دولتی شود، به این راحتی بازگشت به قبل میسر نخواهد بود. افغانستان نمونه بارز آن است و سوریه امروز.

اقتصاد جهان

سهام عدالت از تولد تا رشد

بدون تردید ابزارهای طراحی شده فعلی برای مدیریت سهام متعلق به مردم در برنامه توزیع سهام عدالت که در ادامه سیاست‌های گذشته، تداوم اعمال مدیریت دولتی بر سهام را به همراه دارد و تغییر خاصی در ماهیت مدیریت دولت ایجاد نمی‌کند، می‌تواند ابهام‌هایی را که بر اهداف و منافع برنامه توزیع سهام عدالت و بلاتکلیفی صاحبان آن از ابتدا وجود داشته و در آینده هم وجود خواهد داشت بیشتر کند.

بورس

بنیان‌گذار مطالعات فقر در ایران

از آنجا که گرایش تخصصی دکتر پژویان اقتصاد خرد و اقتصاد بخش عمومی بود، در این چارچوب چندین طرح پژوهشی را در حوزه‌های سیاست‌گذاری مالی، اصلاح قانون مالیات‌ها، شناسایی ابعاد و برآورد خط فقر، از جمله به روش محاسبه میزان کالری مورد نیاز هر فرد، اجرا یا هدایت کرد و گزارش‌های پژوهشی ارزشمندی را در اختیار سیاست‌گذاران قرار داد.

اقتصاد کلان

تعیین کننده نرخ بهره‌ اوراق؛ بازار یا سیاست‌مدار؟

تلاش‌های بانک مرکزی با همکاری دیگر مسوولان اقتصادی در جهت فروش اوراق بدهی دولتی و تامین کسری بودجه دولت از این طریق جای تحسین و تقدیر دارد. اما کسانی که در این مسیر درست گام نهاده‌اند، باید توجه کنند که برای نتیجه بخش بودن این سیاست‌ها، نرخ بهره این اوراق باید در بازار و با حراج واقعی تعیین شود نه به اراده سیاستمداران و سیاست‌گذاران.

اقتصاد کلان