بانک جهانی در گزارش جدید خود از چشمانداز اقتصادی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا اعلام کرده است رشد اقتصادی این منطقه در ماههای ابتدایی سال ۲۰۱۸ به نسبت سال پیش از آن بهبود یافته است.
بانک جهانی اعلام کرده است: بسیاری از کشورهای منطقه خاورمیانه دست به اصلاحات ساختاری گستردهای در اقتصاد خود زدهاند که بهتدریج میتواند منجر به ارتقای بهرهوری در این کشورها شود، اما رشد این کشورها توسط تنشهای ژئوپلیتیکی و تعدیلات مالی به چالش کشیده شده است.
در بخش دیگری از این گزارش از کاهش نرخ تورم در بسیاری از کشورهای منطقه استقبال شده است. با وجود اعمال مالیات بر ارزشافزوده در عربستان و امارات، متوسط نرخ تورم کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس زیر ۳ درصد است. در مصر تورم به نحو قابلملاحظهای از ۳۰ درصد در ژوئیه ۲۰۱۷ به ۱۳ درصد در آوریل ۲۰۱۸ کاهش یافته است که به بانک مرکزی این کشور اجازه داده است در حمایت از کارایی بیشتر، ۲ مرتبه نرخ بهره را کاهش دهد.
بانک جهانی در ادامه با اشاره به موفقیت ایران در کاهش نرخ تورم میافزاید نرخ تورم از ۱۰ درصد در اواخر سال گذشته به ۸ درصد در ماه آوریل رسیده است.
همچنین بانک جهانی پیشبینی کرده است با توجه به تداوم بهبود اوضاع اقتصادی کشورهای صادرکننده نفت پس از کاهش شدید بهای نفت، متوسط رشد تولید ناخالص داخلی منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا به ۳ درصد در سال ۲۰۱۸ برسد و این رشد در سالهای ۲۰۱۹ و ۲۰۲۰ نیز با افزایشی خفیف ادامه داشته باشد. بانک جهانی اعلام کرده است کشورهای واردکننده نفت در منطقه رشد کمتری از کشورهای صادرکننده خواهند داشت.
به گزارش ایسنا مهمترین ریسکهای بر سر راه رشد اقتصادی کشورهای این منطقه، نوسان مجدد در بهای نفت، انجام اصلاحات اقتصادی با سرعتی کمتر از حد انتظار و تشدید بیشازپیش تنشهای ژئوپلیتیکی عنوان شده است.
بیشترین نرخ رشد پیشبینی شده بانک جهانی از کشورهای منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا در سال ۲۰۱۸ متعلق به جیبوتی با ۶.۵ درصد است و پسازاین کشور مصر با ۵.۳ درصد قرار دارد. ایران با ۴.۱ درصد دارای سومین رشد سریع اقتصادی در سال ۲۰۱۸ در بین کشورهای منطقه خواهد بود.
از سوی دیگر کمترین رشد اقتصادی پیشبینی شده مربوط به بحرین با ۱.۷ درصد است و پسازاین کشور، عربستان با رشد ۱.۸ درصدی و کویت با رشد ۱.۹ درصدی، پایینترین نرخهای رشد منطقه را خواهند داشت.
بانک جهانی پیشبینی کرده است رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۹ نیز بدون تغییر و در سطح ۴.۱ درصدی باقی بماند