صندوق بینالمللی پول روز سهشنبه جدیدترین گزارش «چشمانداز اقتصادی جهان» خود را منتشر کرد که در این گزارش، پیشبینی نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ایران در سال جاری میلادی 3.5 درصد نسبت به گزارش قبلی کاهش یافته است.
این نهاد بینالمللی در گزارش جدید خود نرخ رشد تولید ناخالص داخلی واقعی ایران در سال 2019 را منفی 9.5 درصد پیشبینی کرده است که این رقم در مقایسه با پیشبینی 6.0 درصدی اعلام شده در گزارش قبلی، 3.5 واحد درصد کاهش نشان میدهد.
در صورت تحقق این پیشبینی صندوق بینالمللی پول، اقتصاد ایران در سال جاری میلادی بدترین سال خود در سالهای پس از جنگ تحمیلی را سپری خواهد کرد. در دور قبلی تحریمها نیز اقتصاد ایران شرایط دشواری را تجربه کرده بود، اما پایینترین نرخ رشدی که برای اقتصاد ایران ثبت شد، مربوط به سال 2012 بود که در آن سال اقتصاد ایران 7.7 درصد نسبت به سال قبل از آن کوچکتر شد.
صندوق بینالمللی پول دلیل تعدیل قابلتوجه پیشبینی خود در مورد نرخ رشد تولید ناخالص داخلی ایران را تأثیرات ناشی از تشدید تحریمهای آمریکا عنوان کرده است.
علاوه بر این، در گزارش جدید صندوق بینالمللی پول نرخ رشد اقتصادی ایران در سال 2020 نیز 0.0 درصد پیشبینی شده است که در قیاس با پیشبینی اعلامشده در گزارش قبلی 0.2 واحد درصد کاهش یافته است.
صندوق بینالمللی پول همچنین نرخ تورم در ایران طی سال 2019 را 35.7 درصد پیشبینی کرده است که در مقایسه با رقم آن در سال گذشته میلادی 5.2 واحد درصد افزایش نشان میدهد. با این حال صندوق بینالمللی پول پیشبینی کرده است که نرخ تورم در سال 2020 کاهش یابد و به 31 درصد برسد.
نرخ بیکاری ایران در سال 2018 نیز از سوی صندوق بینالمللی پول 14.5 درصد اعلام شده و این نهاد بینالمللی پیشبینی کرده است که نرخ بیکاری در سالهای 2019 و 2020 به ترتیب به 16.8 و 17.4 درصد افزایش پیدا کند. صندوق بینالمللی پول، تراز حساب جاری ایران در سال گذشته میلادی را معادل 4.1 درصد تولید ناخالص داخلی تخمین زده و پیشبینی کرده است که در سالهای 2019 و 2020 این رقم به ترتیب به منفی 2.7 و منفی 3.4 درصد برسد.
تعدیل پیشبینی نرخ رشد اقتصادی خاورمیانه و جهان
صندوق بینالمللی پول نرخ رشد تولید ناخالص داخلی منطقه خاورمیانه و آسیای مرکزی در سال 2019 را با تعدیل 0.9 درصد نسبت به گزارش قبلی خود، 0.9 واحد درصد پیشبینی کرده است. نرخ رشد اقتصادی این منطقه برای سال 2020 نیز 2.9 درصد پیشبینی شده است که 0.4 واحد درصد نسبت به پیشبینی قبلی کاهش نشان میدهد. کاهش نرخ رشد تولید ناخالص داخلی دو اقتصاد بزرگ منطقه یعنی ایران و عربستان، مهمترین دلیل تعدیل پیشبینی صندوق بینالمللی پول درباره نرخ رشد اقتصادی منطقه بوده است.
در گزارش جدید «چشمانداز اقتصاد جهانی» صندوق بینالمللی پول، نرخ رشد تولید ناخالص جهان نیز در مقایسه با گزارش قبلی تعدیل شده است. صندوق بینالمللی پول نرخ رشد تولید ناخالص جهان در سالهای 2019 و 2020 را به ترتیب 3.0 و 3.4 درصد پیشبینی کرده است که نسبت به پیشبینی اعلامشده در گزارش قبلی به ترتیب 0.3 و 0.2 واحد درصد کاهش یافته است.
صندوق بینالمللی پول از نااطمینانیهای موجود در برخی اقتصادهای نوظهور و کاهش نرخ رشد اقتصادی در اقتصادهای بزرگ جهان بهویژه چین و آمریکا بهعنوان بزرگترین ریسکهای پیش روی اقتصاد جهانی نام برده و هشدار داده است که در صورت رفع نشدن این ریسکها، احتمال کاهش هرچه بیشتر نرخ رشد اقتصادی جهان نیز وجود خواهد داشت.