نشست همفکری اعضای پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهشی و روسای کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران برگزار شد.
حسین سلاحورزی، نایبرئیس اتاق ایران در این نشست پیشنهاد داد: با همفکری و برنامهریزی جامع، مقدمات حضور 19 کمیسیون تخصصی اتاق ایران در سلسله نشستهای کمیته «ایران قرن پانزدهم (ه.ش)» فراهم شود. چراکه این کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران نقش بسیار مهمی در بررسی مسائل روز اقتصادی و همچنین مسائل اقتصادی در آینده دارند.
فعالان اقتصادی حاضر در نشست تاکید کردند: هر اقدام و برنامهای برای شکلگیری آینده، زیرساختها و الزاماتی نیاز دارد و برای ایجاد امنیت اقتصادی باید بخش خصوصی در حکمرانی اقتصاد نقش ویژهای ایفا کند.
در ادامه با ارائه توضیحاتی درباره عملکرد «پژوهشکده چشمانداز و آیندهپژوهی» و چرایی تشکیل کمیته «ایران قرن پانزدهم (ه.ش)»، روسای کمیسیونهای تخصصی اتاق ایران به بیان نظرات خود پرداختند.
بهرام شکوری، رئیس کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران با بیان اینکه کشور در حوزههای مختلف پتانسیل فراوانی برای توسعه دارد، گفت: برای نمونه در حوزه معادن به رغم ظرفیتهایی که وجود دارد تنها 5 درصد از منابع معدنی در دست فعالان اقتصادی این حوزه است و سرمایهگذاری در حوزه معادن و صنایع معدنی به 50 میلیارد دلار نمیرسد.
او با اشاره به ظرفیتهای کمیسیون معادن و صنایع معدنی اتاق ایران افزود: این کمیسیون نقش بسیار مهمی در شکلگیری توسعه معادن دارد.
انتقاد از نبود استراتژی توسعه صنعتی از دیگر مسائلی بود که او مطرح و اظهار کرد: متاسفانه به رغم اینکه چالشهای اقتصادی مشخص و همه ساله هم از سوی مقام معظم رهبری با انتخاب شعار سال بر آن تاکید میشود اما ارادهای برای حل مشکلات وجود ندارد.
افشین کلاهی، رئیس کمیسیون کسبوکارهای دانشبنیان هم اظهار کرد: در حال حاضر یکی از مسائل مهم کسب وکارهای دانشبنیان مساله بازار و در دیدی جامعتر توسعه روابط بینالملل است که نقش بسیار مهمی هم در جذب سرمایهگذاری دارد.
او تاکید کرد: مسیر حرکت فعلی در حوزه دانشبنیان مسیری بسته است که اگر همین روند ادامه یابد شرکتها بعد از یک دوره رشد عملا متوقف خواهند شد.
کلاهی لازمه هر گونه آیندهپژوهی در اقتصاد کشور را در گروی تبیین دقیق اشتراکات و اختلافاتی دانست که بین گروههای مختلف وجود دارد و تاکید کرد که اگر مسیر اختلافات به روشنی هموار شود آن وقت میتوان با یک دید و نظر درباره آینده هم صحبت کرد.
بعد از آن، حمیدرضا صالحی، رئیس کمیسیون انرژی اتاق ایران بر ضرورت تعیین شاخصهای توسعه تاکید کرد و از وابستگی اقتصاد به سیاست انتقاد کرد.
علی شریعتیمقدم، رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران هم اظهار کرد: متاسفانه اقتصاد دستوری باعث شد تا کشاورزی ایران رو به نابودی رود و امروز در وضعیتی قرار داریم که هیچ برنامهای برای توسعه این بخش و سایر بخشهای اقتصادی وجود ندارد.
ساجد نیکمهر، مشاور کمیسیون توسعه صادرات غیرنفتی اتاق ایران هم با انتقاد از سیاستهای نادرست حاکم بر فضای صادرات، اظهار کرد: متاسفانه روند فعلی باعث شده تا صادرکنندگان کلان با مشکلات متعددی دست و پنجه نرم کنند و اگر بخواهیم صادقانه صحبت کنیم در حال حاضر با قاچاق صادرات مواجه هستیم. در صورتی که هیچ کشوری توسعه پیدا نکرده است مگر با توسعه صادرات.
او به انتقاد از آییننامههایی پرداخت که منجر به محدودیت در صادرات میشود و در همین زمینه بر ضرورت هماهنگی دستگاههای اجرایی و تقویت زیرساختها برای توسعه صادرات تأکید کرد.
آمادهسازی زیرساختها و بهره مندی از مزیتهای نسبی نیز از مهمترین موضوعاتی بود که از سوی علی شمس اردکانی، رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران مطرح شد.
او پیشنهاد داد: تا برای سرمایهگذاری در حوزههای مختلف باید اول نقشه راه تجارت و تعامل با جهان مشخص شود.
محمد قاسمی، رئیس مرکز پژوهشهای اتاق ایران هم تاکید کرد پیش از برنامهریزی در هر حوزهای باید ابتدا تصویر واقعی از وضعیت اقتصادی ایران ترسیم شود.
او ادامه داد: تجربه نوشتن چشمانداز در حوزههای مختلف به کرات در ایران وجود داشته اما مشکلی که وجود دارد این است هر نهاد و بخش وظیفه و نقش خود را به درستی نمیداند؛ بنابراین باید اول مشخص کنیم نقش مجلس و دولت قوی چیست و برای توسعه نقش هرکدام از این قوه چیست؟
پیمان مولوی، دبیر کل انجمن اقتصاددانان ایران شکلگیری آینده را بدون توجه به واقعیتهای اقتصادی غیرممکن دانست و بر ضرورت توجه به این مسئله تأکید کرد. او توضیح داد: در قرن فعلی دادههای دریافتی بهقدری زیاد است که افراد در هر سن و با هر تخصصی میتوانند به درک کاملی از واقعیتهای اقتصادی برسند.
مولوی با اشاره به گزارش مرکز پژوهشهای مجلس در رابطه با الزامات رشد هشتدرصدی، افزود: گاهی راهکارهای اقتصادی مشخص است اما نمیدانیم چه دلیلی وجود دارد که نمیخواهیم به این راهکارها توجه کنیم.
او اظهار کرد: رشد اقتصادی ممکن نمیشود مگر همانطور که در گزارش مذکور هم گفتهشده، حداکثر استفاده از پتانسیلهای جهانی را بگیریم.