سیدرضی حاجی آقامیری درباره افت شدید صادرات فرش ایران و وضعیت این صنعت در سالهای اخیر گفت: سالهای متمادی است که در مورد این موضوع صحبت کردهام و متاسفانه اکنون دیگر این صنف به پایان کار خود رسیده و چیزی از آن باقی نمانده است.
رئیس هیاتمدیره شرکت صادرات قالی در ادامه افزود: از زمانی که آقای همتی مصوبه تعهد ارزی بانک مرکزی را گذاشت در واقع تیرخلاص به این بخش زده شد. ما همیشه درخواستمان این بوده که فرش باید از این قضیه مستثنا شود و اصلاً موضوع این نیست که پول فرش برنگردد. سوءتفاهمی در این زمینه وجود دارد که وقتی میگوییم فرش از الزام برگشت ارز توسط قوانین دولت که برای پیمان ارزی وضع کردهاند، مستثنا شود، فکر میکنند منظور ما این است که ما نمیخواهیم ارز را به کشور برگردانیم در حالی که اصلاً چنین چیزی نیست.
وی تصریح کرد: مقصود ما این است که در شرایط تحریم و مشکلاتی که اکنون وجود دارد، صادرات فرش بتواند ادامه یابد و منظور هر صادرکنندهای در هر رشتهای نیست و در مورد صادرکننده واقعی صحبت میکنیم نه کسانی که میخواهند پول از کشور خارج کنند، بلکه در مورد کسانی صحبت میکنیم که در این مملکت سالها کار و کارآفرینی و ارز تولید کرده و توسط صادراتی که انجام میدادند قطعاً این ارز را بر میگرداندند تا دو مرتبه بتوانند این چرخه را ادامه دهند.
این کارشناس صنعت فرش در ادامه با اشاره به مصوبه تعهد ارزی بانک مرکزی برای صادرات فرش دستباف گفت: صادرکننده فرش میتوانست این ارز را خودش از طریقی که تشخیص میداد، برگرداند در حالی که بانک مرکزی میگوید از طریقی که من تعیین میکنم باید این ارز برگردد که آن طریقی که بانک مرکزی میگوید شدنی نیست و در آن مسیر آنقدر تهدید و ارعاب و شائبه وجود دارد که صادرکننده ترجیح میدهد که دیگر صادرات نداشته باشد.
حاجی آقامیری افزود: این موضوع باعث خوردن لطمه بزرگی به فرش شد یعنی خیلی از صادرکنندگان خوشنام واقعی این کار را کنار گذاشتند چون احساس کردند که ممکن است که مورد تهدید قرار بگیرند و آبرو و حیثیت آنها از بین برود. این مشکلی بود که این پیمان ارزی در این حوزه ایجاد کرد.
او درباره حجم صادرات فرش ایران در حال حاضر گفت: حجم صادرات خیلی پایین و آنقدر کم است که اصلاً نمیتوان آن را مطرح کرد. صنایعدستی در هر رشتهای یک تعرفه جدا دارد که برای فرش هم همینطور است. یعنی فرش، قوانین گمرکیاش قوانین نادرستی است که گلیم را از فرش و گبه و غیره جدا میکند و کارهای غیرکارشناسانهای در این زمینه انجام شده و میشود.
حاجی آقامیری با بیان اینکه از جنبههای مختلف باید اقداماتی در حوزه صادرات فرش کشور انجام شود، ادامه داد: اینطور نیست که با اصلاح پیمان ارزی هم بعد از اینکه صادرکننده فرش در این سالها از کار افتاده و مشتری خود را از دست داده و باید کلی برای پیدا کردن مشتری دوباره هزینه کند و دیگر معلوم نیست صادرکننده قبلی به این کار برگردد یا نه؟
وی در ادامه تاکید کرد: همه سعی ما این بود که نسل آینده را برای این کار آماده کنیم که با این مشکلاتی که در صنعت فرش به وجود آمد، نسل آینده این کار را رها کرد و دیگر به این کار برنمیگردد. یعنی به عبارتی با این کار، فرش را مقطوعالنسل کردند و ورود مقدار قابلتوجهی ارز به کشور را با این کار بستند.
حاجی آقامیری خاطرنشان کرد: اکنون هم انتظار نداشته باشید اگر دوباره بخواهند پیمان ارزی را برگردانند، یک مرتبه ما به زمانی که پیمان ارزی وجود نداشت، برگردیم. سالها زحمت و هزینه میخواهد که دوباره به آن شرایط برگردیم.
عضو کمیسیون تسهیل تجارت و توسعه صادرات اتاق تهران گفت: صادراتی با این میزان یعنی 70 یا 80 میلیون دلار آنقدر مراقبت نمیخواهد، مگر این چه مبلغی است که اینقدر محدودیت برای آن به وجود میآورند. صادرات فرش یک کشور 70 میلیون دلار شده که مبلغ بسیار ناچیزی در این حوزه است.