رادیو مجازی اتاق ایران ۲ دی 1403

در نشست معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری مکران عنوان شد

توسعه مکران در گرو تامین زیرساخت‌ و امنیت سرمایه‌گذاری است

ایجاد زیرساخت‌ها، تدوین بسته‌های حمایتی از سرمایه‌گذاران، ثبات بخشیدن به قوانین موجود و طراحی مدیریت واحد و یکپارچه از لازمه‌های جذب سرمایه‌ در مسیر توسعه مکران است.

سارا ترابی

خبرنگار
11 اردیبهشت 1402 - 18:20
کد خبر : 56219
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

نشست معرفی فرصت‌های سرمایه‌گذاری در منطقه مکران در اتاق ایران برگزار شد. این نشست فرصتی را مهیا کرد تا فعالان اقتصادی آنچه برای سرمایه‌گذاری در این منطقه نیاز دارند را با دبیر اجرایی شورای توسعه مکران در میان بگذارند. دراین‌بین آنچه بیش از هر چیز مورد تأکید قرار گرفت، ایجاد امنیت سرمایه‌گذاری، ثبات بخشیدن به قوانین این حوزه و ایجاد زیرساخت‌های اولیه در منطقه بود.

فعالان بخش خصوصی معتقدند اگر مدیریت واحد حاکم بر منطقه مکران، زیرساخت‌های اولیه مانند بندر، راه‌آهن، نیازهای لجستیکی، مدل‌های متنوع تأمین مالی، بسته‌های تشویقی و حمایتی را در نظر بگیرد، سرمایه‌ها، مجذوب منطقه می‌شوند. درواقع آنچه باید اتفاق افتد، ایجاد اطمینان درباره آینده پربار منطقه در بین سرمایه‌گذاران است.

در همین رابطه حسین سلاح‌ورزی، نایب‌رئیس اتاق ایران که اداره این نشست را به عهده داشت از توافق با شورای توسعه مکران به‌منظور ایجاد درگاهی بین اتاق ایران و شورا در راستای تسهیل روابط بین سرمایه‌گذاران و تصمیم‌سازان این منطقه خبر داد. بر اساس اظهارات او قرار است این درگاه، محلی برای پیگیری و روان‌سازی درخواست‌های مرتبط با سرمایه‌گذاری باشد.

او همچنین از ظرفیت‌های نهفته در سواحل مکران به‌عنوان یک موضوع استراتژیک یاد کرد که از سوی رهبری نیز مورد توجه قرار گرفته و با توصیه‌های ایشان قرار است حرکت اقتصاد در این منطقه سرعت بگیرد.

این فعال اقتصادی ایده استفاده از سرمایه‌های بخش خصوصی در توسعه منطقه مکران را مهم و امکان‌پذیر توصیف کرد. به باور نایب‌رئیس اتاق ایران حضور بنگاه‌های بزرگ و امکان تعریف پروژه‌های تأمین مالی برای مشارکت واحدهای بورسی در این منطقه وجود دارد، بنابراین نشستی را برای هماهنگی بیشتر به‌منظور استفاده از ظرفیت‌های موجود طراحی کردیم.

در ادامه فعالان بخش خصوصی دیدگاه‌های خود را درباره آنچه لازم است صورت گیرد تا زمینه توسعه منطقه مکران فراهم شود را مطرح کردند.

این منطقه در دو استان سیستان ‌و بلوچستان و هرمزگان قرار گرفته و دروازه سرزمین ایران به سمت آب‌های آزاد است که حدود 700 کیلومتر امتداد دارد.

دراین‌بین ایجاد ساختار مدیریت واحد در منطقه برای صدور مجوزها، تشکیل ستاد تسهیلات و تأمین مالی، احداث واحدهای کشتی‌سازی است که تکنولوژی آن را می‌توان از کشور چین وارد کرد، ثبات بخشیدن به قوانین مربوط به سرمایه‌گذاری برای حداقل 20 سال، حل‌وفصل موضوعات مربوط به FATF برای انتقال آسان منابع مالی و طراحی یک سند توسعه در سطح حاکمیتی با توجه به ظرفیت‌های موجود در منطقه، مهم‌ترین نکاتی بودند که از منظر فعالان اقتصادی باید تأمین شوند و به دنبال آن شاهد حضور سرمایه‌گذاران خصوصی در منطقه باشیم.

در ادامه محمدرضا انصاری، نایب‌رئیس اتاق ایران با اشاره به ظرفیت‌هایی که در منطقه مکران وجود دارد، استفاده از این ظرفیت‌ها را منوط به تدوین برنامه و ایجاد زیرساخت‌ها دانست. از نگاه این فعال اقتصادی نیز ضرورت دارد ابتدا برای ایجاد راه، راه‌آهن، بنادر اسکله و غیره برنامه‌ریزی کرده و به‌دوراز هرگونه عجله‌ای و با دقت حرکت کنیم.

او نیز تأکید دارد جذب سرمایه با ایجاد انگیزه اتفاق می‌افتد. پس زمانی زیرساخت‌ها مهیا شود، سرمایه‌ها نیز جذب منطقه خواهند شد. انصاری همچنین مهیا کردن زمینه برای رقابت را نیز بسیار مهم ارزیابی کرد و یادآور شد: باید این منطقه را به‌گونه‌ای شیرین و رقابتی کنیم تا سرمایه‌گذاران برای حضور در منطقه انگیزه داشته باشند.

شورای توسعه مکران به دنبال استفاده از همه ظرفیت‌های توسعه‌ای است

حسین دهقان، دبیر اجرایی شورای توسعه مکران در واکنش به آنچه از سوی بخش خصوصی مطرح شد، از وجود یک پارادوکس زمانی در حرکت توسعه منطقه مکران صحبت کرد. او یادآور شد: طبق اصل توسعه، قصد نداریم عجله کنیم؛ اما در رقابت با همسایگان و حتی دیگر کشورها، زمان کمی برای توسعه در اختیار داریم. درواقع کم‌توجهی کرده و خیلی دیر شروع کردیم برای همین فرصت کمی در اختیار داریم.

این مقام مسئول ادامه داد: از طرف دیگر اراده جمعی برای حرکت در راستای توسعه این منطقه جغرافیایی وجود دارد و در این راستا پیشنهاد می‌شود کارگروه‌هایی شکل بگیرند تا اگر قرار است در منطقه شاهد توسعه باشیم، چالش‌ها و راهکارها را شناسایی کرده و دیگر وارد فاز سعی و خطا نشویم. در قالب این کارگروه‌ها می‌توان از تجربه‌های موجود بهترین بهره را برد و زمان را از دست نداد.

دهقان نکته دیگری که برای آماده شدن فضا و جذب سرمایه لازم است را کنار گذاشتن سازوکارهای سنتی و رویه‌های قدیمی عنوان کرد و افزود: باید به فردای کشور با نگاهی فراملی و امروزی فکر کنیم. از سوی دیگر لازم است دنبال خلق فرصت‌ها باشیم. بی‌نهایت زمینه برای این منظور وجود دارد. پس تنها به آنچه وجود دارد، فکر نکنیم.

دبیر شورای توسعه مکران شناسایی آنچه برای سرمایه‌گذاری ایجاد جذابیت می‌کند را ضروری خواند و تصریح کرد: به‌عنوان شورای توسعه مکران قول می‌دهیم هر مانعی در برابر پیشرفت کار را برداریم و پیشنهادها و توصیه‌های موجود را بشنویم چراکه اعتقاد داریم با سازوکارها قدیمی و پوسیده موجود نمی‌توانیم قدمی در مسیر توسعه برداریم.

او با بیان این مطلب که ایران با این سطح از ساحل، یک کشور دریامحور تلقی می‌شود ولی سهم اقتصاد دریا در کشور تنها ۵ درصد است، در مقابل در دنیا پیشرفته‌ترین شهرها را بندر-شهرها عنوان کرد.

دهقان در بخش دیگری از سخنان خود مجموعه اقداماتی که در مسیر توسعه مکران صورت گرفته را تشریح کرد. بر اساس اظهارات او از سال ۸۷ تاکنون قدم‌هایی برداشته شده است؛ کارگروهی شکل گرفت تا نیروی دریای ارتش به منطقه مکران منتقل شود. این اقدام صورت گرفت؛ اما سامان‌دهی روند توسعه به سمت محرومیت‌زدایی حرکت کرد که کافی نبود. پس چشم‌اندازی ترسیم شد تا این منطقه در افق ۲۰ ساله به پیشران توسعه کشور تبدیل شود.

او مکران را منطقه بکری توصیف کرد که باید به محلی برای پیوند ایران با دیگر کشورها تبدیل شود و به اعتقاد دبیر شورای توسعه مکران باید تا ۱۵ درصد GDP کشور را بین ۱۰ تا ۱۵ سال آینده در منطقه مکران تأمین کنیم و برای تحقق این هدف باید یک ظرفیت نهادی ایجاد شود که البته یک حلقه جدید بروکراسی در بدنه اقتصادی کشور نباشد بلکه نهادی فراقوه‌ای شکل بگیرد تا مدیریت واحد در منطقه را حاکم کند.

دهقان از تشکیل نهادی با همین مختصات به‌عنوان سازمان توسعه مکران خبر داد که امسال کار خود را آغاز می‌کند و اساسنامه آن‌هم در حال نهایی شدن است. بر اساس اظهارات او این نهاد یک نهاد حاکمیتی نقلی است که تنها هدفش توسعه مکران بوده و برای این منظور از همه امکانات و ظرفیت‌ها استفاده خواهد کرد.

در همین رابطه