رادیو مجازی اتاق ایران - 7 آذر 1403

اکونومیست بررسی کرد

کارآفرینان چینی با چه چالش‌هایی مواجه هستند؟

توسعه هوش مصنوعی خارج از مرزهای چین، بحران اقتصادی کنونی چین و بازگشت ترامپ به کاخ سفید در پرونده «جهان پیش رو» در نشریه اکونومیست از جمله بحران‌هایی است که کارآفرینان چینی در سال آینده با آن مواجه هستند.

08 آذر 1403
کد خبر : 71900
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

همه انواع دستگاه‌های الکترونیکی مصرفی از بازارهای شنژن عبور می‌کنند. این شهر جنوبی چین در مرکز یکی از متراکم‌ترین خوشه‌های صنعتی جهان برای تولید لوازم الکترونیکی قرار دارد. اخیراً برخی از قطعات گران‌قیمت مسیر خود را در این بازارها همواره کرده‌اند، کالاهایی که تولید خارج از مرزهای چین هستند.

این کالاها همان تراشه‌های هوش مصنوعی فوق‌العاده قدرتمند هستند که توسط شرکت آمریکایی انویدیا طراحی‌شده و توسط شرکت tsmc، سازنده پیشرو تراشه‌ تایوانی در جهان ساخته‌شده‌اند.

قیمت یکی از این تراشه‌ها به‌تنهایی می‎‌تواند تا ۳۰ هزار دلار باشد. این قیمت در بازارهای شنزن سیاه به‌مراتب بیشتر هم خواهد بود و شرکت‌های فناوری از سراسر چین به شنژن هجوم می‌آورند تا به این تراشه‌ها دسترسی پیدا کنند.

این بازار سیاه پررونق چه چیزی را در مورد کارآفرینان چینی در سال ۲۰۲۵ نشان می‌دهد؟ این را که کارآفرینان با چالش‌های زیادی روبرو خواهند بود. ممنوعیت واردات تراشه‌های چینی دولت بایدن که در سال ۲۰۲۲ اجرا شد و از آن زمان تاکنون تشدید شده است، تنها یک نمونه از این چالش‌ها است.

تراشه سازان چینی تاکنون نتوانسته‌اند اجناس مشابهی تولید کنند، که این موضوع باعث شده تا فعالان حوزه هوش مصنوعی در چین مجبور به پرداخت قیمت‌های بالاتری شوند.

درعین‌حال کمبود تراشه‌های قدرتمند، استارت‌آپ‌های هوش مصنوعی را مجبور به نوآوری و یافتن راه‌هایی برای انجام کارهای بیشتر با حداقل‌ها کرده است که ماهیت مبتکرانه کارآفرینان چینی را برجسته می‌کند.

تغییرات غیرمنتظره در مقررات داخلی خطر دیگری است که کارآفرینان مجبور به‌مواجهه با آن شده‌اند. در سال‌های اخیر، پیشگامان  فین‌تک (فناوری‌های مالی) و مصرف‌کننده‌های فناوری با محدودیت‌های ناگهانی مواجه شده‌اند؛ زیرا شی جین‌پینگ، رهبر چین، تلاش کرده است تا نوآوری‌ها را به سمت حوزه‌هایی هدایت کند که ازنظر استراتژیک ارزشمندتر هستند.

چشم‌انداز غول‌هایی مانند علی‌بابا در تجارت الکترونیک و Tencent، غول بزرگ بازی و رسانه‌های اجتماعی، به‌واسطه همین محدودیت‌ها تیره‌تر شده است. تک‌شاخ‌ها یا شرکت‌های غیر بورسی که ارزش آن‌ها بیش از ۱میلیارد دلار است، با افزایش فشارهای اقتصادی در چین با محدودیت‌های مالی زیادی مواجه شده‌اند؛ اما قهرمانان جدیدی هم در حال ظهور هستند.

شرکت‌هایی مانند byd، سازنده وسایل نقلیه الکتریکی، Longi، شرکت انرژی خورشیدی و Cambricon که تراشه‌های هوش مصنوعی تولید می‌کند، ستاره‌های فعلی صحنه فناوری چین هستند. پیام شی جین‌پینگ واضح است: دولت از کارآفرینان و سرمایه‌گذاران می‌خواهد که بر موج بعدی فناوری‌های نوظهور متمرکز باشند.

این موج عبارت است از تراشه‌های پیشرفته، رباتیک، هوش مصنوعی، انواع جدید فناوری سبز و حتی حوزه‌های حاشیه‌ای مانند تاکسی‌های پرنده و رابط‌های مغز و کامپیوتر. حزب کمونیست برای سال‌ها بر اهمیت خودکفایی تأکید کرده و برای حمایت از نوآوری‌های محلی، به‌ویژه در صنعت تراشه‌سازی، کارهای زیادی انجام داده است.

انتظار می‌رود در سال ۲۰۲۵ سروصدای زیادی از این نسل جدید از شرکت‌های فناوری چینی در جهان شنیده شود. برای مثال، تاکسی‌های خودران که در تعداد انگشت‌شماری از شهرهای آمریکا فعالیت می‌کنند، در آستانه تجاری‌سازی گسترده در چین هستند. هاب‌ها یا درگاه‌های عمودی  برای تاکسی‌های پرنده، که هنوز در کشورهای غربی پرواز نکرده‌اند، در شهرهای سراسر چین درحال ایجاد شدن هستند و ممکن است مسافران در سال ۲۰۲۵ بین شانگهای و شهرهای اطراف پرواز کنند.

بااین‌حال، ضعف اقتصاد چین در ماه‌های آینده سخت‌تر خواهد شد. بسیاری از این جهش‌های فن‌آوری چشمگیر درزمانی که دولت‌های محلی در پرداخت صورت‌حساب‌های خود با بحران جدی مواجه هستند، توسط دولت تأمین خواهد شد.

با بلند شدن تاکسی‌های پرنده در برخی شهرها، خدمات اتوبوس‌رانی ممکن است در مناطق فقیرتر متوقف شود. اگر رهبران چین نتوانند بازار نابسامان املاک کشور را اصلاح کنند، اعتماد مصرف‌کننده در این کشور پایین خواهد ماند و خانوارها ممکن است از خرید خودروی برقی خودداری کنند، حتی اگر توانایی شارژ کردن آن را داشته باشند.

صرف‌نظر از تلاش رهبر چین برای فاصله دادن اقتصاد این کشور از چرخه سیاسی آمریکا، بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید و طرح او برای اعمال تعرفه علیه کالاهای چینی، احتمالاً چالش‌های جدیدی را برای کارآفرینان بحران‌زده چینی ایجاد خواهد کرد.

منبع: اکونومیست (جهان پیش‌رو، چین در سال 2025)

موضوعات :
در همین رابطه