رادیو مجازی اتاق ایران: 27 بهمن 1403

در نشست هم‌اندیشی کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران تاکید شد

نیازمند شبکه‌سازی کمیسیون‌های تخصصی اتاق‌های سراسر کشور هستیم | ضرورت ارتباط نظام‌مند کمیسیون‌های اتاق ایران و کمیسیون‌های متناظر استانی

در نشست هم‌اندیشی شیوه‌نامه کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران، بر ضرورت شبکه‌سازی این کمیسیون‌ها برای هم‌افزایی بیشتر، تاکید شد.

06 اسفند 1403 - 15:27
کد خبر : 73856
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران، گفت: ما در مطالبه‌گری خود از قوای سه‌گانه از نظر کارشناسی کمیسیون‌های تخصصی استفاده می‌کنیم و طبق قانون کمیسیون‌های تخصصی بازوی مشورتی اتاق ایران است.

صمد حسن زاده، در اولین نشست هم‌اندیشی شیوه‌نامه کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران، تاکید کرد: ما در این دوره سعی می‌کنیم از همه ظرفیت‌های اتاق‌های سراسر کشور بهره بگیریم تا در پیشبرد اهداف بخش خصوصی توفیق بیشتری داشته باشیم.

پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران، نیز با بیان اینکه این اتاق، متشکل از اجزای مختلفی از جمله اتاق‌های سراسر کشور، بیش از 600 تشکل ملی و استانی و همین‌طور اتاق‌های مشترک است، گفت: موضوع مهم سازمان‌دهی این ظرفیت‌هاست. یکی از دغدغه‌های جدی هیات رئیسه اتاق ایران در این دوره، این است که چگونه می‌توانیم از ظرفیت 75 هزار عضو اتاق ایران و دیگر اجزا و بخش‌های آن استفاده کنیم.

او ادامه داد: یکی از نقاطی که این امر می‌تواند در آن متجلی شود، کمیسیون‌های تخصصی است. کمیسیون‌ها به دلیل ساختار و جایگاه خود، در واقع برشی از هیات نمایندگان اتاق ایران هستند. عملکرد قدرتمند آن‌ها می‌تواند به بخش خصوصی کمک کند تا در قالب ید واحد در رفع موانع اقتصادی و پیگیری مسائل عمل کند.

باقری، با تأکید بر اینکه کمیسیون باید مطالبه گر باشد، اظهار کرد: کمیسیون‌ها حلقه وصل تمام ارکان و اجزا اتاق هستند و این ارکان از طریق کمیسیون‌ها می‌توانند گام‌های جدی در مسیر تحقق مطالبات بردارند.

او با دعوت اتاق‌های سراسر کشور به توجه به دو سند شیوه‌نامه اداره کمیسیون‌ها و سند بودجه اتاق، گفت: در این دو سند، ظرفیت‌هایی که اتاق می‌تواند متناسب با اختیارات خود خدماتی به کمیسیون‌ها ارائه دهد قید شده است. متأسفانه با وجود اینکه ردیف‌های خوبی برای کمیسیون‌ها در نظر گرفته شده اما به دلیل بی‌اطلاعی از وجود چنین ردیف‌هایی، اساساً این ردیف‌ها جذب نشده‌اند.

باقری با تأکید بر اینکه ما نیاز به معماری ساختاری در بخش کمیسیون‌ها داریم، بیان کرد: یکی از نقاط قوت ما شبکه‌سازی بین کمیسیون‌ها است. هم در داخل کمیسیون‌های 20 گانه و هم در میان کمیسیون‌های اتاق‌های سراسر کشور باید این شبکه‌سازی شکل بگیرد. تمام ارکان کمیسیون‌های سراسر کشور و اتاق ایران باید به هم متصل باشند و در موضع‌گیری‌ها مواضع یکسان گرفته و مأموریت‌ها را با هم‌افزایی دنبال کنند.

ضرورت برنامه‌ریزی معطوف به عملکرد در میان کمیسیون‌های تخصصی

ساسان شاه ویسی، دبیرکل اتاق ایران، با تأکید بر اینکه یکی از اساسی‌ترین ارکان اتاق ایران، کمیسیون‌های تخصصی هستند، گفت: ارتباط با فعالین اقتصادی و ارکان حکمرانی با محوریت ایجاد کارکردهای مناسب اقتصادی از مأموریت‌های کمیسیون‌های تخصصی است.

او افزود: سازمان‌دهی و پشتیانی مناسب، تولید محتوای مناسب و ارتباط قوی‌تر با سطوح تصمیم‌گیری و تصمیم سازی از نگات مهمی است که باید در برنامه‌ریزی برای کمیسیون‌ها مورد توجه قرار گیرد.

شاه ویسی ادامه داد: باید با هم‌افزایی و هم‌اندیشی در چنین نشست هایی، برنامه‌ریزی معطوف به عملکرد کمیسیون‌های تخصصی که رکن مهم رفتارسازی اتاق هستند را داشته باشیم.

ضرورت اجرای شیوه‌نامه اداره کمیسیون‌ها در اتاق‌های سراسر کشور

علی چاغروند، معاون کمیسیون‌ها، مجامع و شوراهای اتاق ایران نیز با بیان اینکه این نشست در راستای شبکه‌سازی میان کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران با کمیسیون‌های اتاق‌های سراسر کشور و منطبق بر شیوه‌نامه اداره کمیسیون‌ها برگزار شده است، ادامه داد: اگر بتوانیم این شیوه‌نامه را که با رأی بالای هیات نمایندگان به تصویب رسیده است، در سطح اتاق‌های سراسر کشور استفاده کنیم مزایای آن بهتر خود را نشان خواهند داد.

او در تشریح این شیوه‌نامه افزود: رویکرد ابتدایی این شیوه‌نامه این است که کمیسیون‌ها بنای اصلی تولید محتوا و اظهارنظرهای تخصصی اتاق هستند. کمیسیون‌ها هسته‌های تخصصی اتاق ایران هستند و در نامه‌نگاری با سطوح مختلف حاکمیت و یا موضع‌گیری‌های رسمی اتاق، باید نظر کمیسیون‌های مرتبط دریافت شود.

چاغروند، با بیان اینکه ساماندهی کیفی و کمی دبیران کمیسیون‌ها در این شیوه‌نامه مورد توجه قرار گرفته است، اظهار کرد: تلاش کردیم تعداد دبیران را افزایش داده و سابقه فعالیت آن‌ها مرتبط با زمینه کاری کمیسیون باشد. همچنین رابط پژوهشی برای اولین بار تعریف کردیم تا ارتباط با مرکز پژوهش‌های اتاق ایران به شکل منسجم ادامه پیدا کند.

او تأکید کرد: در این شیوه‌نامه مرکز پژوهش‌ها یکی از ارکان پشتیبان کمیسیون‌هاست و حدود 80 درصد موضوعات پژوهشی این مرکز باید از سمت کمیسیون‌ها به آن ارجاع شود.

چاغروند گفت: یکی از وظایف کمیسیون‌ها شبکه‌سازی و ارتباط منسجم با کمیسیون‌های مرتبط استانی است. اگر کمیسیون‌ها بخواهند به صورت یکدست مسائل را حل کنند باید این مسائل از سطح استانی به مرکز و به عکس از مرکز به استان‌ها منتقل شود.

او مشاوره با فعالین اقتصادی در حوزه فعالیت کمیسیون از دیگر وظایف کمیسیون‌ها در شیوه‌نامه دانست و ادامه داد: اگر بخواهیم اعضای اتاق‌ها را افزایش دهیم باید ارزش افزوده‌ای برای اعضا داشته باشیم و لذا خدمات محوری برنامه اصلی اتاق است. بازوی اجرایی این محور کمیسیون‌ها هستند. به عنوان مثال آموزش قانون مالیات بر ارزش افزوده را در یک فراخوان عمومی برای اعضا و غیر اعضا اتاق ایران در کمسیون مالیات اتاق ایران برگزار کردیم.

چاغروند با بیان اینکه در شیوه‌نامه فعلی سقف تعداد اعضای کمیسیون‌ها برداشته شده است، افزود: در این شیوه‌نامه قید اجباری عضویت اعضای هیات نمایندگان اتاق ایران در کمیسیون‌ها مبتنی بر رزومه و تخصص آن‌ها را قرار دادیم. نمایندگان مجامع شوراهای اتاق ایران باید از اعضای کمیسیون‌های تخصصی باشند.

او تأکید کرد: اتاق‌های سراسر کشور باید تلاش کنند این شیوه‌نامه را در کمیسیون‌های خود به اجرا بگذارند.

هم‌صدایی مؤثر؛ ضرورت امروز اقتصاد ایران

رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران در این نشست با اشاره به شرایط حساس اقتصادی کشور، اتحاد راهبردی میان بخش خصوصی و حاکمیت را ضرورتی اجتناب‌ناپذیر دانست.

فرج الله معماری با تأکید بر نقش اتاق ایران به‌عنوان پل ارتباطی میان فعالان اقتصادی و سیاست‌گذاران، گفت: امروز بیش از هر زمان دیگری نیازمند هم‌صدایی مؤثر در تصمیم‌سازی‌های اقتصادی هستیم.  کمیسیون‌های تخصصی اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور  و کمیسیون‌های تخصصی اتاق ایران، بازوان اجرایی این همگرایی‌اند و باید با صدایی واحد، در مسیر رفع موانع کسب‌وکار، رونق تولید و توسعه پایدار گام بردارند.

در ادامه، معماری هماهنگی برای عبور از چالش‌های اقتصادی را رمز موفقیت دانسته و افزود: اتاق‌های بازرگانی سراسر کشور و تجلی آن در اتاق بازرگانی ایران  به‌عنوان میدان مشترک تصمیم‌سازی، باید در فرآیند سیاست‌گذاری اقتصادی حضوری پررنگ‌تر داشته باشد. این حضور، تنها با همگرایی، محقق خواهد شد؛ همگرایی‌ای که از دل تقویت پیوند میان اتاق‌های استانی و ملی شکل می‌گیرد.

رئیس کمیسیون اقتصاد کلان اتاق ایران همچنین بر یک‌صدایی در دفاع از منافع ملی تأکید کرد و افزود: فعالان اقتصادی و نمایندگان بخش خصوصی، باید با صدای واحد، مطالبات خود را در کانون توجه سیاست‌گذاران قرار دهند. در این مسیر، اتاق ایران نقش محوری داشته و باید به‌عنوان پُل بخش خصوصی و حاکمیت عمل کند.

معماری خواستار حرکت منسجم برای رونق تولید و تجارت شد و افزود: امروز، زمان عبور از حاشیه‌ها و ورود به میدان عمل است. با هم‌افزایی ظرفیت‌ها، می‌توانیم نه‌تنها بر چالش‌های داخلی غلبه کنیم، بلکه در عرصه تجارت جهانی نیز حضوری مؤثر داشته باشیم.

کمیسیون فاوای اتاق ایران خواستار هم‌افزایی با اتاق‌های سراسر کشور است

سادینا آبایی، رئیس کمیسیون فناوری اطلاعات و ارتباطات اتاق ایران، نیز با بیان اینکه حوزه فناوری اطلاعات و ارتباطات به همه سطوح فعالیت اقتصادی برمی‌گردد، اظهار کرد: با این حال اما نتوانستیم تا کنون ارتباط منسجمی با اتاق‌های سراسر کشور در این زمینه داشته باشیم. اهمیت این موضوع از این جهت است که اگر نتوانیم اقتصاد دیجیتال را در استان‌ها رقم بزنیم نمی‌توانیم هدف‌گذاری رشد 10 تا 12 درصد اقتصاد دیجیتال در برنامه هفتم را محقق کنیم.

او افزود: با درخواست کمیسیون فاوای اتاق ایران، وزیر فناوری اطلاعات در سفرهای استانی در اتاق‌های استانی مربوطه حاضر خواهد شد. اما این کافی نیست. ما نمی‌دانیم سطح فعالین اقتصادی ما در حوزه فناوری در استان‌ها چه اندازه است و چه نیازها و مشکلاتی دارند. لذا خواسته ما ایجاد هم‌افزایی کمیسیون فناوری اتاق ایران با سایر اتاق‌های سراسر کشور است.

باید کمیسیون‌های تخصصی نگاه راهبردی داشته باشند

محمود تولایی، کمیسیون مالیات، کار و تأمین اجتماعی اتاق ایران در این نشست از رفتار متفاوت برخی از کمیسیون‌های تخصصی در اتاق‌های سراسر کشور، گفت. در برخی از اتاق‌ها کمیسیون‌های تخصصی فقط عنوان است و این بزرگ‌ترین افت برای کمیسیون‌هاست.

تولایی گفت: باید نگاه عملیاتی و راهبردی به کمیسیون داشت. کمیسیون جای کار فنی و تخصصی است و مسئولان آن باید رزومه شغلی و فعالیتی داشته باشد.

برگزاری جلسات ترویجی در حوزه دانش‌بنیان‌ها با مشارکت اتاق‌های سراسر کشور

محسن میرصدری، رئیس کمیسیون دانش‌بنیان اتاق ایران هم با بیان اینکه در کمیسیون دانش‌بنیان مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان از مرحله استارتاپی تا مرحله نیمه‌صنعتی، صنعتی، رشد و توسعه را با حضور نمایندگان دولت بررسی کردیم.

او با بیان اینکه این کمیسیون ارتباط خوبی با کمیسیون‌های دانش‌بنیان اتاق های سراسر کشور دارد، ادامه داد: قانون جهش دانش بیان را با کمک کمیسیون‌های دانش‌بنیان استانی بررسی کردیم و مشکلات قوانین این حوزه را احصا کردیم تا در سند دانش‌بنیان شدن اقتصاد رفع شوند.

میرصدری، بیان کرد: ما مشکلات حوزه دانش‌بنیان را در جند دسته تأمین مالی، سیاست‌گذاری، جمکرانی، خروج نخبگان و صادرات دسته‌بندی کردیم و دنبال می‌کنیم. در این راستا با اتاق‌های سراسر کشور جلسات ترویجی برگزار می‌کنیم تا ظرفیت‌های قانون جهش دانش‌بنیان به ویژه در حوزه تأمین مالی را معرفی کنیم و این همکاری‌ها ادامه دارد.

به همگرایی کمیسیون‌های تخصصی توجه شود

شهلا عموری، نایب‌رئیس اتاق اهواز هم عنوان کرد که باید کمیسیون‌های تخصصی اتاق‌های سراسر کشور باهم دیگر همگرا باشند. برگزاری نشست کمیسیون‌های تخصصی متناظر اتاق‌ها باهم بسیار اهمیت دارد.

او ادامه داد: نقش کمیسیون‌ها در اتاق‌های بازرگانی نقش بی‌بدیلی است اما در برخی از استان‌ها نگاه‌ها دولتی است و به بخش خصوصی توجه نمی‌شود. برای همین لازم است اتاق ایران، اتاق‌های سراسر کشور را ملزم کند که به چالش بخش خصوصی توجه ویژه‌ای داشته باشند. البته در استان‌های مرزی، مشکلات متفاوت است و توجه کمتری به مرزها می‌شود. اگر این مشکلات رفع نشود، فضای کسب‌وکار بهبود پیدا نمی‌کند. برای حل مشکلات باید همگرایی داشت.

کمیسیون‌های اتاق ایران و اتاق‌های سراسر کشور نیازمند رابطه ارگانیک با یکدیگر هستند

احمد آتش هوش، رئیس کمیسیون حقوقی و قضایی اتاق ایران، هم با بیان اینکه در اکثر اتاق‌های سراسر کشور کمیسیون حقوقی وجود ندارد، گفت: با این حال مسائلی وجود دارد که می‌توان به طور مشترک آن‌ها را پیگیری کرد. از جمله در ارتباط با حمایت‌های قضایی، اگر مسئله‌ای ایجاد شود که به درستی پیش نرود می‌توان از ظرفیت کمیسیون حقوقی اتاق ایران استفاده کرد.

او افزود: نکته دیگر که نیاز به همکاری حقوقی اتاق‌ها دارد مربوط به تدوین لوایح و مقررات اقتصادی است. بسیاری از این لوایح، طرح‌ها و مقررات پیش از نهایی شدن برای دریافت نظر تخصصی کمیسیون به کمیسیون حقوقی ارجاع می‌شود و ما برای اظهار نظر نهایی نیاز به ارتباط نظام‌مند با اتاق‌های سراسر مشور و دریافت نظرات آن‌ها داریم.

آتش هوش با تأکید بر ضرورت هم‌افزایی با اتاق‌های سراسر کشور با هدف ترویج داوری، تأکید کرد: روابط میان کمیسیون‌های اتاق ایران و کمیسیون‌های متناظر اتاق‌های سراسر کشور باید به صورت نظام‌مند و ارگانیک برقرار شود.

حاکمیت شرکتی با پایداری بنگاه‌ها ارتباط دارد

در ادامه محمود اولیایی، رئیس کمیسیون مسئولیت اجتماعی و حاکمیت شرکتی اتاق ایران از تفاوت مسئولیت اجتماعی و فعالیت‌های خیریه‌ای بنگاه‌ها گفت.

اولیایی گفت: مسئولیت اجتماعی با فعالیت خیریه‌ای فرق دارد. اگر فعال اقتصادی می‌خواهد از سود بنگاه خود، کار خیر انجام دهد ربطی به مسئولیت اجتماعی بنگاه‌ها ندارد. مسئولیت اجتماعی یعنی اینکه بنگاه‌ها در بافتار اجتماعی اثر دارند و باید اقداماتی انجام دهند که اثر سوء بنگاه بر محیط‌زیست و جامعه کمتر شود.

او ادامه داد: CSR موضوع جدی‌ای است. گزارش‌های پایداری در دنیا مهم است و بنگاه‌هایی که تولید مسئولانه نداشته باشند از فعالیت محروم خواهند شد.

اولیایی به حاکمیت شرکتی هم اشاره کرد: حاکمیت شرکتی به پایداری کسب‌وکارها ربط دارد و این ابزار اداره بنگاه‌هاست. خیلی از اتاق‌های سراسر کشور به موضوع مسئولیت اجتماعی ورود نکرده‌اند. باید ارتباط با کمیسیون‌های تخصصی اتاق شهرستان‌ها معماری شود و دستورالعملی برای انجام این کار نوشته شود.

تداوم همکاری‌ها میان کمیسیون فرش اتاق ایران و کمیسیون‌های متناظر استانی

مرتضی حاج آقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع‌دستی اتاق ایران، هم با اشاره به جدید بودن ایجاد این کمیسیون در اتاق ایران از سال گذشته، گفت: تنقیح قوانین مرتبط، شبکه‌سازی، توانمندسازی، توسعه تجارت داخلی و خارجی و مشاوره برای تسهیل کسب‌وکارهای مرتبط از اولویت‌هایی است که در این کمیسیون دنبال می‌شود.

او افزود: در استان‌ها بعد از ایجاد این کمیسیون در اتاق ایران برخی اتاق‌های سراسر کشور در این مسیر پیش رفتند و موضوع فرش و صنایع‌دستی را از گردشگری جدا کردند. ما همکاری با کمیسیون‌های این اتاق‌ها را آغاز کردیم و از همکاری مشترک در زمینه‌هایی که استان ظرفیت آن را دارد استقبال می‌کنیم.

حاجی آقامیری با بیان اینکه با همکاری کمیسیون‌های متناظر در استان‌ها توانستیم اصلاحاتی در برنامه هفتم ایجاد کنیم، گفت: طی این همکاری‌ها، معافیت صنایع‌دستی از رفع تعهد ارزی 10 تا 20 درصد ارزش مواد اولیه را در قانون بودجه امسال مصوب کردیم و در تلاشیم آن را به صورت قانون دائمی دربیاوریم.

به هوشمندسازی کشاورزی توجه شود

محمدعلی رضایی رئیس کمیسیون کشاورزی اتاق ایران هم گفت: ایجاد کارگروه‌های تخصصی در کمیسیون کشاورزی بسیار مهم است. ما در اتاق ایران به دلیل امنیت کشاورزی و توجه به امنیت غذایی، مصرف آب به مسائلی چون دیپلماسی اقتصادی، موضوع دام و طیور، آبزیان و خیلی از موارد دیگر ورود کرده و کارگروه‌های تخصصی تشکیل داده‌ایم تا مسائل این حوزه با حضور کارشناسان و تشکل‌های تخصصی بررسی شود.

او به تشکیل هاب‌های تخصصی در شهرهای مختلف اشاره کرد: هاب تخصصی سیب در تبریز، هاب گیاهان دارویی در اصفهان، هاب پسته در کرمان، هاب آبزیان در بوشهر، هاب محصولات گرمسیری در هرمزگان تشکیل شده است. باید برای حل مشکلات کشاورزی به هوشمند سازی کشاورزی توجه شود. با هوشمند سازی کشاورزی می‌توان از هدررفت آب در کشاورزی جلوگیری کرد.

 امضای تفاهم‌نامه با گمرک ایران

محمدرضا فاروقی، رئیس کمیسیون گمرک اتاق ایران هم با اشاره به امضای تفاهم‌نامه با گمرک ایران گفت که طبق این تفاهم‌نامه قرار است قوانین مخل کسب‌وکار در حوزه گمرک با همکاری اتاق ایران احصا شود، جلسات آموزشی برای فعالان اقتصادی برگزار شود و بازدیدهایی از گمرکات سراسر کشور به صورت دوره‌ای صورت گیرد.

او ادامه داد: کمیسیون گمرک اتاق ایران کمیسیونی نوظهور است و به جهت اهمیت موضوع  هیات نمایندگان دوره دهم و هیات رئیسه اتاق ایران تشخیص دادند که کمیسیون تخصصی گمرک تشکیل شود. کمیسیون گمرک متناظر در اتاق‌های سراسر کشور نداریم. اما به جهت جلوگیری و پیگیری موضوعات باید از متخصصان اتاق‌های سراسر کشور دعوت کنیم تا در نشست‌های این کمیسیون حضور داشته باشند.

به ظرفیت گردشگری توجه شود

در ادامه علی عرب نایب‌رئیس کمیسیون گردشگری اتاق ایران به جایگاه صنعت گردشگری اشاره کرد و گفت: فعالان اقتصادی حوزه گردشگری کمترین کارت بازرگانی را دارند و این باعث مشکلاتی شده است. باید با برگزاری نشست‌های دوره‌های کمیسیون‌های گردشگری اتاق‌های سراسر کشور مشکلات این حوزه احصا شود و برای حل این مشکلات به راه‌حل‌هایی برسیم.

روسای کمیسیون‌های اتاق‌های سراسر کشور چه گفتند؟ 

در پایان این نشست، روسای کمیسیون‌های تخصصی اتاق‌های سراسر کشور به بیان مسائل و مشکلات و خواسته‌های خود پرداختند. ضرورت تخصیص بودجه مناسب برای پیگیری مسائل مهم استانی از جمله احیای دریاچه ارومیه، زاینده‌رود و حل مسئله آب در بخش کشاورزی، ضرورت تمرکززدایی در اتاق ایران، ضرورت تحول ساختار اتاق و نهادینه شدن جایگاه کمیسیون‌ها در اتاق‌های سراسر کشور، دعوت کمیسیون‌های مرتبط استانی در جلسات اتاق ایران با مدیران ملی، انتقال تجارب و دستاوردهای هر یک از کمیسیون‌های تخصصی به دیگر کمیسیون‌های استانی، عدم ارتباط بین کمیسیون‌های گردشگری در اتاق‌های سراسر کشور در مواجهه به وزارت گردشگری و مطالبه گری در این حوزه، هم‌صدایی در تعیین نحوه تعیین حداقل مزد، حضور در نمایشگاه‌های بین‌المللی، ارزیابی عملکرد کمیسیون‌های در اتاق‌های سراسر کشور و توجه به جایگاه کمیسیون هوش مصنوعی، از جمله نکات مورد اشاره آن‌ها بود. 

در همین رابطه