رئیس اتاق شهرکرد، با اشاره به اینکه استان چهارمحال و بختیاری یکی از پر بارشترین استانهای کشور در دهههای گذشته محسوب میشد، اظهار کرد: در یک دهه اخیر شاهد کاهش شدید بارش برف و باران و از بین رفتن یخچالهای طبیعی در این استان بودیم.
شهرام زارع با بیان اینکه این استان سرچشمه سه رود بزرگ کارون، زایندهرود و دز است، خاطرنشان کرد: طول رودخانه زایندهرود حدود ۴۲۰ کیلومتر است که ۱۵۰ تا ۲۰۰ کیلومتر این رود در چهارمحال و بختیاری جریان دارد.
وی با بیان اینکه امروز مصارف آب برای صنایع، کشاورزی و شرب در حوضه آبریز زایندهرود شفاف نیست، عنوان کرد: عدهای افراد ناآگاه و غیرمتخصص دلیل ایجاد بحران در حوزه زایندهرود را برداشت بیرویه در بالادست برای کشاورزی عنوان میکنند و این افراد هیچ اشارهای به میزان برداشت صنایع و کشاورزان استان یزد و اصفهان برای مصارف در این حوزهها ندارند.
زارع با بیان اینکه آورد طبیعی زایندهرود با توجه خشکسالیها بسیار کاهش پیدا کرده است، توضیح داد: اما میزان مصارف افزایش پیدا کرده است و با توجه به اجرای طرحهای انتقال آب بین حوضهای در حال حاضر ۶۵ درصد آب زایندهرود از کارون برداشت میشود.
رئیس اتاق شهرکرد با تأکید بر اینکه طبق تابلوی منابع و مصارف حوضه زایندهرود توسط وزارت نیرو کمتر از ۱۰ درصد آب به چهارمحال و بختیاری از این حوضه آبریز اختصاص پیدا میکند، یادآور شد: سهم تخصیص آب برای کشاورزی در این حوزه ۸۴ میلیون مترمکعب است که با توجه به ناترازی انرژی و قطع برق میزان برداشت از زایندهرود توسط کشاورزان چهارمحال و بختیاری در سال ۱۴۰۳ کمتر از ۶۰ میلیون مترمکعب بود.
وی سطح باغات شهرستان سامان را ۱۸ هزار هکتار عنوان کرد و گفت: از این میزان ۱۱ هزار و ۶۰۰ هکتار زیر کشت بادام، ۲۳۰۰ هکتار نیز زیر کشت هلو و مابقی آن زیر کشت میوههای دانهدار مانند گیلاس، آلوچه، آلبالو و ... قرار دارد و حدود ۹۸ درصد باغات در این شهرستان به سیستمهای نوین آبیاری مجهز هستند، بنابراین نمیتوان گفت دلیل بحران در حوضه زایندهرود به دلیل برداشت برای کشاورزی است، البته نباید اشتغال در این شهرستان را نادیده گرفت، در هر هکتار باغ برای یک نفر بهصورت مستقیم و برای 3 نفر بهصورت غیرمستقیم شغل ایجاد میشود، یعنی در حال حاضر 18 هزار نفر بهصورت مستقیم و 54 هزار نفر بهصورت غیرمستقیم در این باغات مشغول به کار هستند.
زارع با اشاره به اینکه در حال حاضر با بازگشایی سد زایندهرود، 71 مترمکعب بر ثانیه آب به سمت استان اصفهان رهاسازی شده است، بیان کرد: در حالت عادی آبی که از حوضه زایندهرود به اصفهان وارد میشود 13.5 مترمکعب بر ثانیه است، با احتساب این ارقام بهطور میانگین بالغبر 455 میلیون و 736 هزار مترمکعب در سال با توجه به بسته بودن کامل سد، بیش از ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون مترمکعب در زمان باز بودن کامل بودن است، در صورت باز بودن ۶ میلیون و ۱۳۴ هزار و ۴۰۰ مترمکعب در روز خواهد بود.
رئیس اتاق شهرکرد ادامه داد: این در حالی است که کل تخصیص آب چهارمحال و بختیاری از زایندهرود 237 میلیون مترمکعب است که در سال گذشته میزان برداشت آب از رودخانه کمتر از 140 میلیون مترمکعب در تمامی حوزهها اعم از کشاورزی، شرب و ... بود.
زارع اضافه کرد: در دهه 40 کل اراضی کشاورزی اصفهان ۴۰ هزار هکتار بود که امروز بالغبر ۲۴۰ هزار هکتار توسعه کشاورزی در این استان صورت گرفته و عمده محصولات آببر هستند.
رئیس اتاق شهرکرد با تأکید بر اینکه کارخانجات فولاد مبارکه و ذوبآهن اصفهان در حال بلعیدن آب شیرین هستند، گفت: کارخانه ذوب آهن در سال ۱۳۴۶ و فولاد مبارکه نیز در سال ۱۳۷۱ احداث شده است، کارخانه ذوب آهن دارای تجهیزات فرسوده است که این روش انرژی بالا و آب بیشتری را برای محصولات فولادی مانند میلگرد، مفتول مصرف میکند و همین مسئله سودآوری این شرکت را در مقابل رقبا کاهش داده است، طبق گفته مدیر عامل این شرکت حدود ۱۵ هزار میلیارد تومان زیان انباشته در سال گذشته داشته است، اگر این شرکت نسبت به نوسازی خطوط و استفاده از سیستمهای نوین در تصفیه آب در تولید خود اقدام کند، قطعاً مصرف آب نیز بشدت کاهش پیدا خواهد کرد، همچنین اورهال سیستمها نیز برای کاهش مصرف انرژی و آب ضرورت دارد.
وی عنوان کرد: ایجاد خسارت به بیتالمال بهویژه منابع آبی به هر دلیلی و توسط هر گروهی پذیرفته نیست، زیرا موجب ایجاد مشکلات عدیده برای مردم استانهای مجاور میشود، تخریب تاسیسات انتقال آب توسط عدهای باید مورد پیگرد قانونی قرار بگیرد تا مجدد تکرار نشود، در سالیان گذشته نیز شاهد تخریب آبگیر پروژه قانونی آبرسانی بن به بروجن توسط عدهای بودیم و خسارات فراوانی نیز وارد شد، اما متاسفانه برخورد قاطعی با این افراد صورت نگرفت و همین مسئله منجر به تکرار مجدد آن شد.
زارع افزود: پیشنهاد میشود نظرات بخش خصوصی در حوزه حل تنشهای آبی در سه استان چهارمحال و بختیاری، یزد و اصفهان با حضور مقامات عالی رتبه و متخصصین حوزه آب نیز شنیده شود، زیرا هر تصمیمی در حوزه آب تأثیر مستقیم بر حوزه فعالیت آنان در حوزه صنعت، تولید، کشاورزی، گردشگری و ... دارد.
رییس اتاق شهرکرد بیان کرد: باید حق آبه استان چهارمحال و بختیاری مطابق با مصوبات دولت و طرحهای درون حوضهای رعایت و عملیاتی شود.