رادیو مجازی اتاق ایران: 15 اردیبهشت 1404

جهان اقتصاد و کسب‌وکار به روایت آمار

اعداد و ارقام اقتصادی در هفته‌ دوم اردیبهشت سال ۱۴۰۴

نوسانات بازارهای جهانی در واکنش به جنگ تجاری ترامپ علیه جهان، افزایش قیمت جهانی مواد غذایی و کالا، جهش قیمت بیت‌کوین و کاهشی شدن قیمت دلار از مهم‌ترین خبرهای اقتصادی هفته‌ دوم اردیبهشت ۱۴۰۴ است.

15 اردیبهشت 1404 - 10:17
کد خبر : 85148
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

در هفته‌ گذشته اعداد و ارقام متعددی درباره اقتصاد، تجارت و کسب‌وکار از سوی رسانه‌ها، نهادهای اقتصادی بین‌المللی و مراکز تحقیقاتی منتشر شد که مهم‌ترین آن‌ها ازاین‌قرار است:

۲.۶ درصد

سود شرکت‌های صنعتی چین در ماه مارس با افزایش مواجه شد، که این رشد به دلیل افزایش درآمد در بخش تولیدات فناوری پیشرفته بوده و نشان‌دهنده مقاومت اقتصادی این کشور در برابر تنش‌های تجاری با آمریکا است. براساس داده‌هایی که روز یکشنبه گذشته توسط اداره ملی آمار منتشر شد، سود صنایع در ماه مارس نسبت به سال گذشته ۲.۶ درصد افزایش‌یافته و سود سه‌ماهه اول سال را به ۰.۸ درصد رسانده است. این در حالی است که سود صنایع در دو ماه اول سال با کاهش ۰.۳ درصد مواجه شده بود. چرخش مثبت در سودآوری صنایع به‌عنوان عاملی حیاتی در افزایش اعتماد کسب‌وکارها و تشویق شرکت‌ها به سرمایه‌گذاری و استخدام تلقی می‌شود، که به دولت چین در تحقق هدف اعلام‌شده رشد اقتصادی حدود ۵ درصد در سال جاری کمک می‌کند. سود تولیدکنندگان متمرکز بر فناوری‌های پیشرفته در سه‌ماهه اول سال ۳.۵ درصد افزایش یافت، درحالی‌که در دو ماه نخست سال کاهش ۵.۸ درصد را تجربه کرده بودند. براساس این بیانیه، تقریباً سه‌پنجم بخش‌های صنعتی در ماه مارس رشد سود را ثبت کرده‌اند.

۹۵ هزار دلار

بیت‌کوین، اولین و بزرگ‌ترین ارز دیجیتال جهان ازنظر ارزش بازار، اخیراً از ۹۵ هزار دلار عبور کرد و برای اولین بار از اوایل مارس به بالای ۹۰ هزار دلار رسید. این رمز ارز در ۲۵ آوریل با افزایش هفت‌روزه، بالاترین قیمت خود یعنی ۹۵ هزار و ۹۷۶ دلار را ثبت کرد. ویلی وو، تحلیلگر رمزارزها، در بحبوحه افزایش کنونی قیمت بیت‌کوین اظهار کرد: ارزش بنیادی بیت‌کوین صعودی شده و ممکن است زمینه خوبی برای رسیدن آن به قیمت‌های بالاتر جدید را فراهم کند. وی در توییت اخیر خود نوشت که جریان سرمایه به شبکه در حال افزایش است، اما معاملات کل و سوداگرانه به پایین‌ترین حد خود رسیده‌اند. این تحلیلگر خاطرنشان کرد: زمانی که هردوی این‌ها همسو و باهم ترکیب شوند، محیطی صعودی قوی ایجاد می‌کنند.

۱۹۲ میلیون دلار

آمریکا در پی اجرای تعرفه‌های سنگین تجاری توسط دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور سابق این کشور، تاکنون میلیاردها دلار درآمد کسب کرده، اما این میزان بسیار کمتر از آن چیزی است که ترامپ وعده داده بود. درحالی‌که او مدعی شده بود این تعرفه‌ها روزانه ۲ میلیارد دلار درآمد دارند، آمار رسمی نشان می‌دهد که این رقم در زمان اعلام تنها ۱۹۲ میلیون دلار در روز بود و اخیراً به ۲۸۵ میلیون دلار رسیده است. دولت ترامپ برای فشار بر چین و سایر کشورها، تعرفه‌هایی سنگین بر واردات فولاد، آلومینیوم، خودرو و دیگر کالاها اعمال کرد. در آخرین اقدام، وی حتی واردات از همه کشورها را مشمول تعرفه ۱۰ درصدی کرد و تعرفه چین را به ۱۲۵ درصد رساند. دولت بایدن نیز رویکرد سخت‌گیرانه‌ای در قبال کالاهای چینی اتخاذ کرده و تعرفه‌هایی ۱۰۰ درصدی بر خودروهای برقی، ۲۵ درصدی بر فولاد و آلومینیوم و ۵۰ درصدی بر تراشه‌های الکترونیکی وضع کرده است. بااین‌حال، بخشی از این سیاست‌ها ادامه برنامه‌های تعرفه‌ای دولت ترامپ بوده‌اند. در کنار درآمد دولت، این تعرفه‌ها تبعات اقتصادی قابل‌توجهی داشته‌اند؛ ازجمله کاهش اعتماد مصرف‌کننده، افزایش قیمت‌ها و تهدید به از بین رفتن صدها هزار شغل در صنایع مختلف. تخمین‌ها نشان می‌دهد که این سیاست‌ها ممکن است تا پایان سال جاری، ۷۷۰ هزار شغل در آمریکا را تهدید کند.

۱۲ درصد

بانک جهانی پیش‌بینی کرد که ضعیف شدن رشد اقتصاد جهانی، قیمت جهانی کالا را ۱۲ درصد در سال ۲۰۲۵ و پنج درصد در سال ۲۰۲۶، کاهش می‌دهد و ازنظر واقعی، به پایین‌ترین حد در دهه ۲۰۲۰ می‌رساند. جدیدترین گزارش «دورنمای بازارهای کالا» که از سوی بانک جهانی منتشر شد، نشان می‌دهد که قیمت کالا با احتساب تورم، طی دو سال آینده، به پایین میانگین سال ۲۰۱۵ تا ۲۰۱۹ خواهد رسید و به دوره رشد قیمتی که احیای اقتصادی پساکرونا و آغاز جنگ اوکراین در سال ۲۰۲۲، محرک آن بود، پایان می‌دهد. این کاهش قیمت می‌تواند خطرات تورمی کوتاه‌مدت ناشی از تعرفه‌های جدید و شدید آمریکا و افزایش موانع تجاری در سطح جهان را تعدیل کند، اما همچنین می‌تواند برای اقتصادهای درحال‌توسعه‌ای که صادرات کالا دارند، پیامدهای منفی داشته باشد.

۰.۶۷ درصد

بازارهای سهام جهان در معاملات روز چهارشنبه، در تلاش برای جهت‌گیری بودند و قیمت نفت تحت تاثیر دورنمای تیره اقتصادی ناشی از جنگ تعرفه‌ای آمریکا، کاهش یافت. معاملات نزدک در زمان فعالیت بازار آسیا، ۰.۶۷ درصد کاهش یافت، درحالی‌که معاملات اس اند پی ۵۰۰، کاهش ۰.۵ درصدی را شاهد بود. معاملات یورو استاکس ۵۰ نیز ۰.۰۶ درصد کاهش یافت. در چین، داده‌ها نشان داد فعالیت کارخانه‌ای در آوریل، با سریع‌ترین روند در ۱۶ ماه گذشته، کوچک‌شده و تعرفه‌های سنگین آمریکا، روند احیای دوماهه را متوقف کرده و درخواست‌ها از پکن برای اقدامات محرک مالی بیشتر را تقویت کرده است. زیچون هوانگ، اقتصاددان چینی  موسسه کپیتال اکونومیکس، گفت: آسیب ناشی از تعرفه‌های سرسام‌آور آمریکا، به معنای آن است که شاخص سفارش‌های صادراتی جدید، بدون در نظر گرفتن اختلالات دوران شیوع کرونا، به پایین‌ترین حد خود از اوت سال ۲۰۱۲ نزول کرده است. کاهش شدید شاخص‌های مدیران خرید، احتمالاً به دلیل اثرات منفی احساسات، تاثیر تعرفه‌ها را بیش‌ازحد نشان می‌دهد، اما همچنان نشان می‌دهد که اقتصاد چین با کاهش تقاضای خارجی، تحت‌فشار قرارگرفته است.

۸.۴ درصد

دلار آمریکا، در سال ۲۰۲۵، بدترین سال خود از سال ۱۹۸۹ را تجربه می‌کند، زیرا دولت ترامپ، سیاست‌های اقتصادی غیرقابل‌تصوری را ارائه و سرمایه‌گذاران جهانی را نگران کرده است، اما خروج احتمالی آمریکا از صندوق بین‌المللی پول، تاثیر کاملاً متفاوتی بر دلار خواهد گذاشت. در این فرآیند، شاخص دلار از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون، ۸.۴ درصد کاهش‌یافته است و ضررهای سنگین وال استریت را برای صندوق‌های جهانی تشدید کرده است؛ صندوق‌هایی که بیش از یک دهه بازارهای آمریکا را به سمت بالا سوق هدایت کردند. دلار در مقایسه با سبدی از ارزهای برتر دیگر در سال جاری ۸.۲ درصد کاهش‌یافته است و اگر هیچ‌چیز دیگری در این مورد دخیل نباشد، عدم قطعیتی عملکرد واشنگتن، جذابیت اوراق خزانه‌داری آمریکا و دلار را به‌عنوان پناهگاه‌های قابل پیش‌بینی در بحبوحه مشکلات جهانی به‌طورجدی کاهش داده است، اما تاثیر خروج صندوق بین‌المللی پول از دلار، فراتر از اعتماد ازدست‌رفته یا تجدیدنظر در سرمایه‌گذاری خواهد بود. دلیلش این است که این اقدام که آشکارا با «پروژه ۲۰۲۵» بحث‌برانگیز حمایت می‌شود، به‌طور مکانیکی ذخایر دلار در خارج از این کشور را از هم می‌پاشد.

۰.۳ درصد

اقتصاد آمریکا از ژانویه تا مارس، بر مبنای سالانه، ۰.۳ درصد کوچک شد که اولین رشد منفی در سه سال گذشته محسوب می‌شود، زیرا جنگ‌های تجاری رئیس‌جمهور آمریکا، دونالد ترامپ، اوضاع کسب‌وکارها را مختل کرد. رشد اقتصادی سه‌ماهه اول آمریکا، با افزایش واردات کند شد، زیرا شرکت‌های آمریکایی قبل از اعمال تعرفه‌های سنگین ترامپ، سعی در واردکردن کالاهای خارجی داشتند. رشد منفی تولید ناخالص داخلی (تولید کالا و خدمات) در سه‌ماهه اول سال ۲۰۲۵، رشد ۲.۴ درصدی را در سه‌ماهه آخر سال ۲۰۲۴، معکوس کرد. واردات ۴۱ درصد رشد کرد که سریع‌ترین رشد از سال ۲۰۲۰ بود و پنج درصد از رشد سه‌ماهه اول را کاهش داد. هزینه‌های مصرف‌کننده به‌شدت کاهش یافت و از چهار درصد در سه‌ماهه چهارم سال گذشته، به ۱.۸ درصد رسید. هزینه‌های دولت فدرال نیز در سه‌ماهه اول، ۵.۱ درصد کاهش یافت.

۲.۵ درصد

براساس گزارش اداره آمار ژاپن، نرخ بیکاری این کشور در ماه مارس براساس تعدیل فصلی ماهانه به ۲.۵ درصد رسید. این رقم کمی بالاتر از حد انتظار و در مقایسه با نرخ بیکاری ۲.۴ درصدی ماه گذشته، صعودی بود.  نسبت شغل به متقاضی در ماه مارس به ۱.۲۶ افزایش یافت که نسبت به ۱.۲۴ ماه گذشته افزایش‌یافته، به این معنی که برای هر ۱۰۰ نفر جویای کار، ۱۲۶ فرصت شغلی وجود داشته است. بانک ژاپن روز پنجشنبه نرخ بهره خود را بدون تغییر در ۰.۵ درصد مطابق با انتظارات بازار حفظ کرد و گزارش فعالیت اقتصادی و چشم‌انداز این بانک حاکی از آن است که انتظار می‌رود، ژاپن رشد اقتصادی متوسطی را ثبت کند. این گزارش تأکید کرد که تورم پایه عمدتاً به دلیل کندی اقتصاد، شتاب خود را از دست خواهد داد و با افزایش رشد اقتصادی، انتظارات تورمی میان‌مدت و بلندمدت افزایش خواهد یافت.

۲۴ درصد

روسیه در پی ریزش قیمت نفت که اوایل آوریل آغاز شد و قیمت گرید نفتی اورال را به حدود ۵۰ دلار در هر بشکه کاهش داد، اکنون انتظار دارد درآمد نفت و گاز در سال جاری، ۲۴ درصد کمتر از برآوردهای قبلی باشد. براساس جدیدترین به‌روزرسانی وزارت دارایی، روسیه در حال حاضر درآمد نفت و گاز خود را حدود ۱۰۱.۷ میلیارد دلار برابر ۸.۳ هزار میلیارد روبل  در سال ۲۰۲۵ پیش‌بینی می‌کند که پایین‌تر از ۱۳۳.۷ میلیارد دلار برابر ۱۰.۹ هزار میلیارد روبل برآورد قبلی است. اکنون پیش‌بینی می‌شود درآمد نفت و گاز که رکن اصلی درآمدهای بودجه روسیه است،  ۳.۷ درصد از تولید ناخالص داخلی تشکیل دهد که از رقم ۵.۱ درصد برآورد شده قبل از ریزش اخیر قیمت نفت، کمتر است. درنتیجه پایین آمدن قیمت نفت، وزارت دارایی روسیه تخمین کسری بودجه خود را سه برابر کرده است و از ۰.۵ درصد تولید ناخالص داخلی، به ۱.۷ درصد افزایش داده است. همچنین قیمت پیش‌بینی‌شده برای هر بشکه نفت خام روسیه در سال ۲۰۲۵، از ۶۹ دلار و ۷۰ سنت، به ۵۶ دلار کاهش یافت.

۷.۶ درصد

سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد (فائو) اعلام کرد قیمت جهانی کالاهای غذایی در آوریل تحت تاثیر قیمت بالاتر، غلات، گوشت و لبنیات که کاهش قیمت شکر و روغن‌های نباتی را تحت‌الشعاع قرارداد، افزایش یافت. شاخص قیمت مواد غذایی فائو که تغییرات ماهانه قیمت‌های کالاهای غذایی در سطح جهان را دنبال می‌کند، ماه میلادی گذشته، به ۱۲۸.۳ واحد رسید که در مقایسه با ۱۲۷.۱ واحد در مارس، یک درصد افزایش داشت. شاخص آوریل فائو، ۷.۶ درصد بالاتر از مدت مشابه سال گذشته بود اما ۱۹.۹ درصد پایین‌تر از رکورد ثبت‌شده در مارس سال ۲۰۲۲، یک ماه پس از آغاز عملیات نظامی روسیه در اوکراین، ماند. شاخص قیمت غلات فائو در آوریل نسبت به مارس، ۱.۲ درصد افزایش یافت، زیرا قیمت گندم به دلیل کاهش صادرات از روسیه افزایش یافت. همچنین قیمت برنج به دلیل تقاضای بیشتر صعود کرد و ذخایر ذرت آمریکا هم کمتر شد. باوجود افزایش قیمت در آوریل، شاخص قیمت غلات ۰.۵ درصد کمتر از مدت مشابه سال گذشته بود.

موضوعات :
در همین رابطه