رادیو مجازی اتاق ایران - 16 اردیبهشت 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

حکمرانی آسان و یارانه‌های سمی

دولت بخشی از اموال عمومی را به صورت یارانه در اختیار کسانی قرار داده تا آنان موجب خیر عمومی شوند؛ اما آنچه در عمل رخ داده، تامین منافع خاص به هزینه عموم مردم بوده است.

اقتصاد کلان

بازار عراق و افغانستان توجه ویژه می‌خواهد

چین، امارات و ترکیه در جایگاه اول تا سوم مبادی وارداتی ایران قرار گرفته‌اند و هند و آلمان در رده‌های بعدی قرار دارند. یکی از ظرفیت‌های بالقوه‌ای که هنوز به خوبی شکوفا نشده است، ظرفیت صادرات ایران به سوریه است.

صادرات

ترکیه مقصد سوم کالاهای ایرانی

دولت با فعال‌تر کردن دیپلماسی اقتصادی به ویژه با کشورهای همسایه، انعقاد تفاهم‌نامه‌های تجاری و پیوستن به پیمان‌های تجاری منطقه‌ای، تک‌نرخی کردن ارز، ارائه تسهیلات و مشوق‌های صادراتی به منظور بسط و توسعه صادرات،و غیره شرایط صادرات را برای صادرکنندگان سهل‌تر کند.

صادرات

برند‌سازی در تولید؛ اولویت اول تجارت خارجی

راه‌اندازی سازوکاری مشابه اینستکس در منطقه‌ای که برخی از کشورهای خاورمیانه، ترکیه، آسیای مرکزی و قفقاز در آن قرار دارند می‌تواند باعث بهبود سطح تراز تجاری کشورمان و جلوگیری از اتخاذ سیاست‌های ضد تجاری برای آینده کشورمان شود.

بازرگانی و تجارت

عاقبت تحریف قیمت‌های نسبی چیست؟

صرف‌نظر از فشار نفس‌گیر یارانه‌ها بر بودجه دولت‌ها، یارانه‌های بی‌حساب و کتاب، سازوکار تخصیص منابع را مختل ساخته و کارآیی اقتصاد را به شدت کاهش داده است.

اقتصاد کلان

هزینه فرصت یارانه‌ها و مسیری که اقتصاد ایران طی می‌کند

دلارهایی که به قیمت ارزان در اختیار تعدادی واردکننده قرار می‌گیرد یا پول نقدی که هر ماه میان مردم توزیع می‌شود و باری برق و گاز و بنزینی که به قیمت‌های غیرواقعی فروخته می‌شوند، جملگی هزینه فرصتی دارند که برابر با ارزشمند‌ترین کاری است که دولت با توقف یا کاهش این پرداخت‌ها، می‌توانست انجام دهد.

اقتصاد کلان

چرا رونق قیمتی مسکن خیر نداشت؟

آیا راهی برای برگشت رونق ساخت‌وساز بخش مسکن وجود دارد؟ واضح است که اگر قرار بر عدم تکرار بیماری هلندی دهه ۱۳۸۰ باشد، نباید انتظار رونق طولانی و شدید در بخش ساخت‌و‌ساز را داشته باشیم. با این حال رکود طولانی ساخت‌و‌ساز سبب شده است که فعالیت حقیقی بخش ساختمان زیر روند بلندمدت آن قرار گیرد.

مسکن

گاردین گزارش می‌دهد

ثبت رکورد 1.4 میلیاردی سفر در سال ۲۰۱۸

رسانه بریتانیایی «گاردین» در گزارش اخیر خود به بهانه آغاز موج سفرهای تابستانی به بررسی بازار گردشگری جهان پرداخته پرداخته است.بر اساس این گزارش در سال ۲۰۱۸ با ثبت رکورد 1.4 میلیارد سفر توسط گردشگران، رشدی معادل ۶ درصد نسبت به سال ۲۰۱۷ حاصل شده است.

اقتصاد گردشگری

نوشداروی بیماری فقر و قحطی

موسی غنی‌نژاد در یادداشتی نوشت: آموزه‌های علم اقتصاد و بررسی تاریخ اقتصادی جوامع به روشنی نشان می‌دهد که آنچه انسان را از فقر نجات داده آزادی اقتصادی یا آزادی فعالیت‌های اقتصادی در حوزه تجاری و تولیدی بوده است. این آزادی موجد نظم‌هایی در جامعه می‌شود که به مجموعه آنها نظام بازار آزاد یا نظام بازار رقابتی می‌گویند.

اقتصاد کلان

اصلاح نظام بودجه‌ریزی همراه با اصلاح نظام برنامه‌ریزی

به اعتقاد خوشپور تلاش برای اصلاح نظام بودجه‌ریزی بدون بازنگری در روش‌های حکمرانی و تغییر مبانی اقتصاد سیاسی بیهوده است و نتیجه ندارد. کم و کیف جایگاه دولت در اقتصاد و مفاد ماموریت‌های آن و نقش و تاثیر گروه‌های ذی‌نفع و ذی‌نفوذ که متاثر از وقوف، مبانی نظری و ارزشی حاکم بر جامعه است بر محتوا و ذات نظام بودجه‌ریزی و روش‌های آن تاثیر می‌گذارد. او در یادداشتی به ضرورت اصلاح نظام بودجه ریزی پرداخته است.

اقتصاد کلان