رادیو مجازی اتاق ایران - 10 مرداد 1403

وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی

بانک‌ها به صنعت دارو کم‌لطفی می‌کنند

وزیر بهداشت ضمن تاکید بر لزوم رفع مشکلات صنعت دارویی کشور، گفت: اکنون که در آستانه تدوین بودجه هستیم، حتما به مشکلات صنعت دارو فکر شود .

05 آذر 1397
کد خبر : 16464
اشتراک گذاری
اشتراک گذاری با
تلگرام واتس اپ
لینک

وزیر بهداشت ضمن تاکید بر لزوم رفع مشکلات صنعت دارویی کشور، گفت: اکنون که در آستانه تدوین بودجه هستیم، حتما به مشکلات صنعت دارو فکر شود و اگر عرق ملی و مذهبی افرادی که در این حوزه کار می‌کنند نباشد، کارشان را در صنعت دارو ادامه نمی‌دادند؛ چرا که در حال‌ حاضر 12 ماه است که پول‌شان را دریافت نکرده‌اند و این یک مشکل نقدینگی جدی است.

سیدحسن هاشمی در مراسم افتتاح خط تولید داروهای ضد سرطان، گفت‌: ملت‌هایی که در دنیا پیشرفت کرده‌اند، زحمت کشیده‌اند، از علم بیشترین بهره را برده‌اند و از تجربیات جهانیان استفاده کرده‌اند و شبانه روز زحمت کشیده‌اند. در حال‌ حاضر هم کشورهای زیادی را می‌شناسیم که در حوزه اقتصادی سرآمد بوده و مردم‌شان در رفاه هستند، اما مردم‌شان برای این رفاه زحمت کشیده‌اند. ما در ایران بیش از این که زحمت بکشیم، مطالبه می‌کنیم و از روز اول در زندگی شخصی‌مان هم به فرزندان‌مان مطالبه‌گری را به عنوان یک عادت یاد می‌دهیم و این انتها هم ندارد.

هاشمی با تاکید بر این که از این که در جمع تعدادی از هموطنان‌مان هستم که با تلاش و کوشش فرصت‌هایی که در دنیا در اختیار همه ما است را به خوبی استفاده کرده‌اند خوشحال هستم و از آنها سپاسگزارم، ادامه‌ داد: البته امروز شرایط دنیا متفاوت است. ما به عنوان کسانی که  نیم قرن زندگی کرده‌ایم، گرچه شاهد پیشرفت‌های وسیعی در دنیا هستیم، اما واقعا متاسف هستیم که در قرن بیست و یکم آن چه که در جهان تعیین کننده است مانند قرون وسطی زور و پول است. این که کشور و ملتی را  در همه حوزه‌ها با بهانه دفاع از حقوق ملت‌ها و شهروندان ایرانی تحریم می‌کنند، باعث تاسف است.

هاشمی گفت: گاهی مطبوعات ما به مسیر غلطی حرکت می‌کنند و این موضوع مانع کار افراد پر تلاشی می‌شود که مجموع آنها می‌تواند کشور را به سعادت برساند. بنابراین ما هیچ راهی برای تغییر وضعیت‌مان نداریم مگر این که خودمان بخواهیم و روی پای خودمان بایستیم و دست کسانی را که تلاش می‌کنند، بگیریم.

هاشمی گفت: در حال‌ حاضر 12 ماه است که پول‌شان را دریافت نکرده‌اند و این یک مشکل نقدینگی جدی محسوب می‌شود. آنها از دولت پول‌شان را نگرفته‌اند و این‌ در حالی است که  اگر دو روز پول آب و برق را ندهید، آنها را قطع می‌کنند، اما آیا پزشک و داروخانه خدمات‌شان را قطع کرده‌اند؟ مجلس شورای اسلامی قانون تصویب کرده است، اما این قانون ضمانت اجرایی ندارد و اقتصاد درمان را دچار مشکل کرده است. بر این اساس بنده که باید در حوزه سلامت سیاستگذاری و مدیریت کنم بیش از 60 درصد از وقتم را برای این موارد می‌گذارم.

هاشمی در ‌عین ‌حال به تکانه‌های قیمت ارز اشاره کرد و افزود: تکانه‌های قیمت ارز باعث شده تهیه برخی مواد در صنعت دارو چندین برابر افزایش قیمت داشته باشد. وقتی صنایعی مانند پتروشیمی، چاپ، فولاد و ... 150 درصد افزایش قیمت پیدا می‌کنند ما نمی‌توانیم مدیریت کنیم. نرخ تورم نقطه به نقطه در ماه گذشته 2.6 درصد افزایش داشته است، اما این میزان در حوزه بهداشت و درمان 1.7 درصد بوده است. هر چند که این افتخار است، اما نباید به آن دلخوش کنیم، چرا که ما شرایط را کنترل کرده‌ایم، اما تا جایی اجازه کنترل داریم که صنعت نخوابد و خدمات آسیب نبیند. من از اول هم گفتم که اجازه ورود دارویی را ندهید که خودمان هم از نوع ایرانی‌اش برای خودمان استفاده کنیم. درباره هواپیما، ماشین، دستگاه‌های پزشکی و ... هم همین طور است. اگر توانستیم تولیدات داخلی آنها را برای خود و فرزندان‌مان استفاده کنیم، می‌توانیم جلوی واردات آنها را بگیریم. بنابراین اجازه نمی‌دهیم به اسم حمایت از تولید داخل با جان مردم بازی شود. در این زمینه  باید هزینه تمام شده  را در این حوزه درست ببینیم وگرنه دچار کم فروشی می‌شویم. یعنی در ماده اولیه و یا در محصول نهایی تقلب صورت می‌گیرد.

هاشمی با اشاره به این که البته دولت هم نباید از زیر بار شانه خالی کند و باید نقشش را به درستی ایفا کند، گفت‌: در سایر خدمات ساز و کارهایی داریم که بر اساس آن صنف می‌تواند نوسانات قیمت را در قیمت تمام شده اعمال کند. حال باید پرسید دارو مهم‌تر است یا پراید و سمند؟ بنابراین همان کاری را که برای آنها می‌کنید، برای دارو هم انجام دهید.  اشکال در حوزه دارو این است که چون خریدار اصلی دولت است، دولت فکر می‌کند هر چه ارزان‌تر خریداری کند بهتر است و بنابراین قیمت را واقعی نمی‌بیند. بنابراین کلاف سردرگمی می‌شود که در همه ادوار تکرار شده است. در این زمینه  هم منصفانه نیست که با سکوت‌مان رفتار بد را تایید کنیم.  

هاشمی تاکید کرد: باید قیمت تمام شده را با یک پول معقول در نظر بگیریم. حال اگر اعتبار داریم، همه چیز را رایگان کنیم، اما اگر نداریم بر عهده خود مردم بگذاریم تا خودشان پرداخت کنند. مردم در وهله اول بهترین دارو، بهترین خدمت و بهترین پزشک را می‌خواهند و در مرحله دوم قیمتش را نگاه می‌کنند. حال اگر دولت در قیمت کمک کند، عالی است.

وی همچنین گفت‌: بانک‌ها هم کم لطفی می‌کنند. بانک‌ها باید به صنعت دارو تسهیلات دهند تا این صنعت نو شود. ما از نظر نیروی انسانی افراد متخصص و دانشمند کم نداریم. از سوی دیگر سابقه حضور ما در حوزه دارو بیش از همه کشورهای منطقه است، اما گره کار ما اقتصاد است. اقتصاد دارو را درست کنید و بانک‌ها هم به میدان بیایند. البته باید در سیاست خارجی هم نگاه‌های بلندتری داشته باشیم تا این فرصت‌ها ایجاد شود.

هاشمی تاکید کرد : فکر می‌کنم فرصت‌های خوبی در صنعت دارو داریم، اما به عنوان یک فرصت مغفول مانده معطل گذاشته شده است و به دنبال حاشیه‌هایی که چندان موثر نیستند رفته‌ایم.  

وزیر بهداشت با تاکید بر گسترش  رقابت در حوزه دارو، گفت‌: لازم است رقابت در حوزه دارو گسترده شود، اما به شرط این که رقابت‌ها در سطح بازار باشد. یکی از بدبختی‌های ما این است که به جای رقابت در بازار در بالاها رقابت می‌کنیم و دست و پای یکدیگر را می‌گیریم و رانت ایجاد می‌شود. اتفاقا باید به کسانی که در رده‌های بالا هستند بیشتر سخت گرفت، اما با عدالت. بنابراین صنایع دارویی باید در بازار رقابت کنند و کیفیت جنس و قیمت‌شان را به نحوی ساماندهی کنند که بهترین باشند.

هاشمی همچنین گفت‌: در ‌عین ‌حال افزایش نرخ ارز فرصتی  است تا داروهای‌شان را صادر کنند.

در همین رابطه