در تازهترین اقدام برای کمک به خروج از رکود، بانک مرکزی با ارسال نامهای به مدیران عامل بانکها خواستار اختصاص حداقل ۱۰ درصد از تسهیلات بانکی به بنگاههای کوچک و متوسط برای ایجاد اشتغال، افزایش تولید و رونق اقتصادی شده است.
روز گذشته نیز ولی الله سیف، رئیس شورای پول و اعتبار نشستی با مدیران عامل، اعضای هیات مدیره و مدیران بلندپایه بخش اعتباری بانک ها داشت که در آن شمار بنگاه های کوچک و متوسط کشور را کمتر از 10 هزار واحد برآورد کرد و گفت: «اگر فقط 10 درصد تسهیلات جدید شبکه بانکی یعنی 16 هزار میلیارد تومان به این بنگاه ها اختصاص یابد، احیا می شوند و به فعالیت خود ادامه می دهند.»
سیاستهایی دیگری نیز از سوی دولت برای تسهیل محیط کسب و کار و راهاندازی بنگاههای اقتصادی به کار گرفته شده است. روز گذشته اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور، طرح احیای 7 هزار بنگاه تولیدی را مورد تاکید قرار داد و به مدیرانی که در این مسیر مانع تراشی می کنند، هشدار داد.
در همین راستا بانک مرکزی به تازگی با ابلاغ بخشنامه ای به بانک ها این امکان را فراهم کرد که بنگاه های دارای چک برگشتی و مطالبات معوق تسهیلات کمتر از 1 میلیارد تومان دریافت کنند در حالی که تا پیش از این قادر به دریافت این تسهیلات نبودند.
البته برخی فعالان اقتصادی معتقدند که این طرح بانکها چندان موثر نخواهد بود چرا که وقتی بنگاه های اقتصادی نتوانستهاند از پس پرداخت چکهای خود برآیند، در آینده نیز نمی توانند این تسهیلات را بازپرداخت کنند.
در تازهترین اقدام نیز بانک مرکزی نامهآی به بانکها ارسال کرده تا بر اساس آن سهم 10 درصدی برای بنگاههای کوچک از تسهیلات بانکی در نظر گرفته شود. در این نامه تاکید شده که بزودی دستورالعمل آن به بانکها ابلاغ خواهد شد.
در این نامه آمده است: «مدیریت و توزیع منابع در استانهای مختلف به نحوی صورت گیرد تا کمبود منابع برخی استانها از طریق منابع مازاد سایر استانها تامین شود. این نامه در پی جلسه چهار ساعته مدیران عامل بانک ها با رئیس کل بانک مرکزی در زمینه اقدامات عملی نظام بانکی با موضوع اقتصاد مقاومتی، ارسال شده است.»در این نامه با اشاره به اولویتهای تسهیلاتی نظام بانکی، آمده است: از آنجا که اعطای تسهیلات به بنگاههای کوچک و متوسط بیشترین تأثیر را در ایجاد اشتغال، افزایش تولید و رونق اقتصادی دارد، اولویت اصلی بانکها در سالجاری تأمین مالی این بنگاهها خواهد بود.
طبق این نامه، ویژگیها و نوع فعالیت بنگاههای کوچک و متوسط باعث میشود اثربخشی اعطای تسهیلات به آنها در مقایسه با بنگاههای بزرگ به مراتب بیشتر باشد بنابراین لازم است به منظور تحقق اهداف اصلی اقتصادی دولت مبنی بر خروج از رکود و دستیابی به رشد اقتصادی حداقل ۵ درصد در سالجاری این امر مورد اهتمام جدی همکاران محترم در نظام بانکی کشور قرار گرفته و منجر به استفاده کامل از ظرفیتهای قابل توجه نظام بانکی در دستیابی به اهداف مورد نظر شود.
در این نامه آمده است: براساس پیشبینی انجام شده تأمین مالی بنگاههای کوچک، با توجه به عملکرد شبکه بانکی کشور در سال گذشته و توان تسهیلاتدهی بانکها در سال جاری، با تخصیص حدود ده درصد از تسهیلات اعطایی قابل انجام خواهد بود. بر این اساس مشکلی تحت عنوان کمبود منابع وجود نداشته و به منظور تحقق اهداف مورد نظر و جلوگیری از ایجاد شائبه عدم همکاری شبکه بانکی در اجرای طرح یادشده، مقتضی است مدیریت و توزیع منابع در استانهای مختلف به نحوی صورت پذیرد تا کمبود منابع برخی استانها از طریق منابع مازاد سایر استانها تامین شود.