رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

اقتصاد پسا بایدنی

ما به مذاکره دیگری احتیاج داریم

بخش‌خصوصی، مانند همه مردم کشور، امیدوارند با روی کار آمدن بایدن، بار سنگین تحریم‌های تحمیل شده بر کشور تا حدی سبک شود؛ اما برای احیای رشد اقتصادی و حرکت به سمت توسعه پایدار، ما ایرانیان، نیاز داریم گفت‌وگوی مولد با یکدیگر را بیاموزیم.

اقتصاد کلان

فرصت‌های باقی‌مانده را از بین نبریم

در این ماه‌های باقی‌مانده به پایان دولت دوازدهم، شاید به جای منتظر ماندن برای بازگشت آمریکا به تعهدات برجامی، بهتر باشد از فرصت به وجود آمده بهره‌ ببریم و مواردی را که مورد غفلت واقع شده‌اند، سر و سامان ببخشیم.

اقتصاد کلان

بهبود اقتصاد در گرو تغییر رویه‌های داخلی و خارجی

در صورتی که بخواهیم با دنیای بین‌المللی مراوده داشته باشیم، باید ادبیات معمول بین‌المللی را در سیاست‌‌های داخلی خود اعمال و اجرا کنیم. تصویب FATF  و پیوستن به سایر کنوانسیون‌های بین‌الملل از این الزامات است.

اقتصاد کلان

اقتصاد دیجیتال به حمایت نیاز ندارد؛ دخالت نکنید

سرتاپای اقتصاد مملکت را انحصار دولتی‌ها و خصولتی‌ها فراگرفته وکسی هم کاری به کار آنها ندارد ناگهان کمیسیون تنظیم مقررات شورای عالی فضای مجازی مصوبه‌ای می‌گذراند که جلوی انحصار کسب‌وکارهای آنلاین را بگیرد؛ یعنی شورایی که در آن حتی یک نماینده از بخش خصوصی حضور ندارد اولویت خود را جلوگیری از انحصار استارت‌آپ‌ها می‌داند

کسب‌وکارهای جدید

محمد طبیبیان تشریح کرد

روایت‌های اشتباه از علت تورم

افزایش سرعت پول تورم‌زا نیست؛ بلکه بر عکس است. افزایش انتظارات تورمی یا وقوع حوادثی که به مردم بفهماند درآمد دائمی آنان کاهش یافته و نگرانی از آینده، اینها متغیر‌هایی هستند که سرعت گردش پول را تغییر می‌دهند. سرعت گردش پول یک معلول است نه علت.

اقتصاد کلان

راه خطا را تکرار نکنید

دولت به اشتباه راهی را که چهار دهه است شکست‌خورده بودن آن اثبات شده است، پیمود و پیامدهای آن را به جان خرید؛ درحالی‌که اگر راه بدیل را طی می‌کرد امروز حال و روز اقتصاد و جامعه ما دیگرگون بود و کشور می‌توانست استقامت به مراتب بهتری در برابر تحریم از خود به نمایش بگذارد. آیا به‌نظر شما هیچ‌کدام از جریان‌های سیاسی کشور حاضر بودند یا هستند، این راه دوم را بپیمایند؟

اقتصاد کلان

چه چیزی را به‌کجا صادر کنیم؟

لازم است دیپلماسی تجاری فعال شده و رایزنان بازرگانی با ماموریت‌های مشخص و الزام به پاسخگویی مستمر، به کشورهای همسایه اعزام شوند؛ پتانسیل‌های صادراتی کشورهای همسایه شناسایی‌شده و بر مبنای آن، نسبت به انعقاد توافق‌نامه‌های دو یا چندجانبه تجاری که منافع طرف مقابل را نیز لحاظ کرده باشد، اقدام کرد و از این طریق تامین نیازهای وارداتی اساسی کشور را نیز سرعت بخشید.

صادرات

قیمتگذاری دستوری چه پیامدهایی برای صنعت برق دارد؟

مکانیزم قیمت‌گذاری در ایران به صورت تکلیفی توسط مجلس در فرآیند تصویب لایحه قانون بودجه تعیین می‌شود. این نحوه قیمت‌گذاری عملا مبتنی بر هیچ یک از مکانیزم‌های اقتصاد بنگاهی نبوده و در نتیجه اختلالات ناشی از آن چالش آینده این صنعت را تهدید می‌کند. روند فعلی نشان‌دهنده آن است که هر دو مکانیزم در دستور کار سیاست‌گذاران قرار دارد.

برق

بسته سیاستی دولت و مزیت‌های آن

آزاد کردن واردات در برابر صادرات خود و غیر، چند مزیت دارد که از جمله می‌توان به افزایش صادرات، رونق تولید به‌دلیل آسان کردن تامین ارز واردکنندگان و جلوگیری از جریمه شدن صادرکنندگانی که به دلایل تحریم نمی‌توانستند در بازه زمانی تعیین‌شده رفع تعهد ارزی کنند، اشاره کرد.

اقتصاد کلان

صادرکنندگان در تنگنا

نمی‌توان به صراحت گفت که سیاست واردات بر صادرات خطاست یا صددرصد مثبت است، چرا که در شرایط کنونی که کشور تحت تحریم‌های شدید قرار گرفته، بسیاری از برآوردها و کارشناسی‌های کلاسیک اقتصادی و تجاری با توجه به اهمیت کمیت‌ها جای خود را به نظریات روزانه که مبتنی بر تامین مایحتاج بوده داده است؛ اما امیدواریم این سیاست بتواند وضعیت کنونی را تا حدودی بهبود بخشد.

صادرات