رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

بازگشت آمار صادرات در زمستان؟

بخشی از تجارت خارجی کشور نیز تحت‌تاثیر اقتصاد جهانی است. با توجه به شروع واکسیناسیون کووید-۱۹ در اکثر کشورهای جهان، بازارهای خارجی علائم مثبتی را ثبت کردند و به‌نظر می‌رسد نرخ رشد صادرات در زمستان اندکی بهبود یابد. این موضوع تا‌حدودی به میزان شیوع مجدد این ویروس در فصل زمستان بستگی دارد و چنانچه کشورهای همسایه درگیر آن شوند، پیامدهای منفی آن گریبانگیر صادرات کشور خواهد شد.

بازرگانی و تجارت

ترکش کرونا و تحریم به جان اقتصاد

توسعه بیش از پیش صادرات کالاهای غیرنفتی برای تامین نیازهای ارزی کشور و افزایش و رونق تولید با استفاده از مزیت نسبی و ایجاد مزیت رقابتی به‌خصوص تولیدات صادرات‌محور و پایداری در اشتغال امری لازم و ضروری است. باید ضمن شناسایی و رفع محدودیت‌های موجود در مسیر صادرات کالاهای غیرنفتی و تسهیل هر چه بیشتر فرآیند صادرات، برای شناسایی نیازها و توسعه بیشتر بازارهای هدف صادراتی در بازار‌های جهانی اقدام کرد.

بازرگانی و تجارت

کاهش ترانزیت عبوری

اگرچه بخش‌خصوصی حداقل به‌دلیل بقا و منافع خویش برای بهبود شرایط اقتصادی در حال تلاش مستمر است، ولی سیاست‌گذاری کلان توسعه اقتصادی و رفع فساد نهادینه شده در بدنه کشور در دست بخش‌خصوصی نیست و سهم این بخش از کل اقتصاد کشور کمتر از بیست درصد است.

بازرگانی و تجارت

حبس آمار تجارت در گمرک

نمی‌توان تجربه تلخ تجارت خارجی آخرین سال قرن چهاردهم شمسی را فقط پای تحریم و کرونا نوشت. بسیاری از سیاست‌های اتخاذی و ابلاغی دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط، عدم‌باور و التزام دولت به رعایت و اعتنا به دانش تخصصی تجارت، اعمال سلیقه و ناکارآمدی و تضعیف سازمان‌های تخصصی در این حوزه و بالاخره فساد گسترده نیز فشار مضاعفی را بر چرخه‌ تجارت خارجی کشور وارد کردند.

بازرگانی و تجارت

خطر حذف از تجارت جهانی

فعالان اقتصادی ایران و بازرگانان به این نتیجه رسیده‌اند ایران به‌دلیل عدم پذیرش FATF در حال حذف تدریجی از اقتصاد عادی جهان است. هزینه‌های سربار و راه‌های پیچیده برای دور زدن، توانایی بازرگانی خارجی را به انتها می‌رساند.

اقتصاد کلان

تداوم سیاست‌های غلط در اقتصاد ایران

ترمیم تخریب‌های ناشی از هم‌افزایی سیاست‌های غلط با تحریم‌ها نیازمند تدبیری مضاعف است که با الگوی فعلی تعامل سیاسیون فاصله زیادی دارد. خنثی‌سازی تحریم‌ها با علاج خودتحریمی‌ها از طریق بهبود محیط کسب‌و‌کار و رفع موانع ارتباط مالی با جهان و تعیین تکلیف لوایح FATF باید با سرعتی ضربتی انجام شود.

اقتصاد کلان

ضرورت تامین واکسن کرونا

رئیس اتاق شیراز در یادداشتی با تاکید بر ضرورت تامین واکسن، نوشته است:«در شرایط سخت اقتصادی که توان معیشتی جامعه به شدت کاهش یافته است، نگاه دولت و نمایندگان مجلس باید به سمت تامین سلامت و دسترسی حداکثری مردم به واکسن کرونا باشد. بسیاری از کشورهای قدرتمند جهان که تجربه و پشتوانه علمی و فنی در تولید واکسن را دارند اما برای دسترسی سریع‌تر به پیشگیری از این بیماری اقدام به پیش خرید این واکسن از شرکت‌های مورد تایید سازمان بهداشت جهانی کرده‌اند.»

اقتصاد کلان

ضرورت اصلاح پارادایم فکری در اقتصاد ایران

رکود مزمن با اجرای سیاست‌های پولی یا بودجه‌ای انبساطی بر طرف نمی‌شود. رکود مزمن اغلب از مشکلات ساختاری نشات می‌گیرد؛ اگر ساختارها از رشد فناوری و انباشت سرمایه‌های فیزیکی و انسانی حمایت نکنند، بهره‌وری نیروی کار رشد نمی‌کند و نباید انتظار شکوفایی اقتصادی داشت.

اقتصاد کلان

بحران در بازار کار از عرضه تا تقاضا

افغانستانی‌های ساکن ایران رقیب بیکاران تحصیلکرده نیستند؛ و در صورت خروج آنها از ایران مشکل اشتغال فارغ‌التحصیلان دانشگاه‌ها حل نخواهد شد. در صورت اصرار به اخراج نیروی کار افغانستانی در ایران، با توجه به اشتغال کامل نیروی کار ساده در کشور، مزد کارگر غیرماهر به شدت افزایش خواهد یافت.

اقتصاد کلان

دخالت دولت در زنجیره تولید ادامه دارد

بخش ابتدایی زنجیره فولاد برای افزایش ضریب قیمت‌گذاری نهاده‌های خود، کش و قوس‌های فراوانی با شمش‌سازان داشتند. اما این بخش از زنجیره حاضر نشد هیچ تغییری در ضرایب نرخ‌گذاری به‌وجود آورد، در عین حال بهای شمش فولاد در بازار داخل نیز افزایش مستمری داشت که به زیان صنایع تکمیلی و مصرف‌کننده است.

معادن