رادیو مجازی اتاق ایران: 15 اردیبهشت 1404
روزنامه شرق

کم‌توجهی به محیط زیست در لایحه بودجه 1399

رویکرد لایحه بودجه به محیط زیست و منابع طبیعی با ارقام در نظر گرفته‌شده، رویکرد تقویت‌کننده نیست و به مشکلات موجود توجه کافی نشده که خود این مشکلات، باعث و علت مشکلات دیگر در کشور است؛ همانند افزایش آلودگی هوا و افزایش هزینه و درمان و افزایش واردات دارو.

محیط زیست

چیستان هدردهی آب در کویر

از آنجا که در دنیای معاصر آب ‌و‌ هوا دیگر مجانی نیستند و شکل کالایی دارند، صرفه‌جویی در هزینه واقعی آب و هوا می‌تواند هزینه تغییر شیوه‌ها را تأمین کند. قیمت‌گذاری در حیطه تخصص مهندسان آب نیست و بهای آن را باید بر اساس ارزش مابازایی (Opportunity Cost) به دست آورد.

آب

ضرورت هدایت درآمد افزایش نرخ بنزین به بخش مولد اقتصاد

عدد اعلامی 31 هزار میلیارد تومان ناشی از افزایش نرخ بنزین، حتما به‌جای توزیع تام و تمام، باید در بخش‌های مولد اقتصادی برای ایجاد اشتغال یا خدمات هدفمند بهداشت و درمان، به کار انداخته شود و البته بخشی از آن نیز صرف دهک‌های پایین درآمدی شود که به‌درستی شناسایی شده‌اند.

اقتصاد کلان

افزایش قیمت بنزین و مشکلات آن

دولت برای اصلاح قیمت بنزین و حتی کسب درآمد از آن، باید سراغ روش‌‌های متکی بر اطلاعات دقیق که در جوامع پیشرفته در بانک‌‌های اطلاعاتی و حتی در بانک‌‌های اطلاعاتی کشور خودمان نیز تا حدی وجود دارد، می‌رفت و تلاش می‌کرد از سایر راهکارهایی که از سوی برخی پژوهشگران اقتصادی پیشنهاد شده است، استفاده کند.

انرژی

طرفداران اقتصاد آزاد نقشه راه خود را منتشر کنند

با توجه به شرایط اقتصادی و اجتماعی ایران نسخه‌های منبعث از مکاتب اقتصادی هیچ‌کدام قابلیت اجرائی در کشور ندارد. شرایط اقتصاد سیاسی، نقدینگی انبوه، میل به مهاجرت در گروهی صاحب‌مال، شرایط نامناسب زیستگاهی و نهایتا الگوی زندگی غربی در ایران طراحی پاسخ دقیقی می‌طلبد؛ اقتصاددان‌ها و طرفداران اقتصاد آزاد نقشه راه خود را منتشر کنند.

اقتصاد کلان

در گفت‌وگو با محمد ستاری‌فر عنوان شد

رنگ و بوی قبیله‌ای در بودجه 1399

به گفته ستاری‌فر، اقتصاددان صرفاً و با صرف دستور نباید انتظار اصلاح ساختار بودجه را داشته باشیم؛ ما با معضلی عمیق و مبنایی مواجه هستیم؛ فقدان یک گفتمان الزام‌آور برای مسئولان در اراده کشور و چارچوب قانون اساسی مشکل اصلی است.

اقتصاد کلان

حسن عابدجعفری ریشه شکل‌گیری فساد را تشریح کرد

به جای مبارزه با فساد، با فاسد مبارزه می‌کنند

به گفته عابد‌ی‌جعفری قبل از سال 1380، بحث مربوط به فساد بحث قابل طرحی نبود؛ در دهه 70 اگر کسی می‌گفت در کشور فساد وجود دارد، با او به‌عنوان کسی که به نظام توهین می‌کرد، برخورد می‌شد ولی امروز شرایط جور دیگری پیش‌می‌رود.

اقتصاد کلان

تدوین برنامه توسعه باید در دستور کار چپ و راست باشد

تغییر موضع جناح حاکم سرمایه‌داری بر دولت ایالات متحده آمریکا از جهانی‌شدن تحمیلی اقتصاد به ملی‌گرایی افراطی، اعلان پایان تاریخ سرمایه‌داری، اخذ نوبل‌های متعدد اقتصاد از سوی نهادگرایان و اقتصاددانان توسعه، باعث نمی‌شود که راست در ایران از توهم خودداناپنداری دست بردارد و به تدوین یک برنامه عملی توسعه ایران روی آورد.

اقتصاد کلان

رؤیای قطع وابستگی به نفت

تکرار وعده استفاده از درآمدهای نفت و گاز، صرفا در طرح‌های عمرانی بعد از نزدیک به 70 سال از عمر این نوآوری در نظام تدوین کشور تعجب‌آور نیست؛ اما خوشحال‌کننده هم نیست؛ چرا‌که این راهبرد بودجه‌ای و برنامه‌ای از زمان تأسیس نهاد برنامه‌ریزی در فرایند توسعه و ایجاد سازمان برنامه چندان محترم نبوده است و در شرایط فعلی اقتصادی نیز ممکن است موضوعیت نداشته باشد.

اقتصاد کلان

صدای فقرا را باساختارهای اجتماعی بشنوید

شاخص توسعه انسانی از سه بخش وضعیت سلامت، درآمد سرانه و آموزش مردم تشکیل شده و بر این مبنا در سال گذشته رتبه ایران در بین کشورهای دنیا، 60 بوده است. این آمار در کنار شاخص فلاکت در سال 2018 که سطح چهار و نیم برابری فشار در زندگی مردم در قیاس با میانگین جهانی را گواه است و نیز تحلیل نماگرهای رفاه اجتماعی معطوف به دهک‌های درآمدی و ضریب جینی دلیلی بر نابسامانی وضعیت محرومان از منظر تنظیم‌گری و مقررات‌گذاری دولت است.

اقتصاد کلان