رادیو مجازی اتاق ایران - 18 دی 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

کرونا و سیاست در ایران و جهان

ظام سیاسی ایران طبق معیارهای متعارف جهان امروز، متمرکز و غیردموکراتیک است؛ اما در عالم واقع، ایران سرزمین تکثر سیاسی شدید و پراکندگی قدرت سیاسی است. فرمان‌ها از موضع اقتدار و مانند روسیه و چین صادر می‌شود، اما در مقام اجرا مانند ایتالیا و فرانسه، در گرداب تفاوت سلیقه‌ها و بلکه تعارض منافع گرفتار می‌شود و مانند انگلستان با عرف و سنت مواجه می‌شود. آنچه این تفاوت‌ها و تعارض‌ها را کم‌اثر و تحمل‌پذیر، و مواجهه با بحران‌ها را ممکن ساخته، فرهنگ تعاون اجتماعی ایرانیان است.

اقتصاد کلان

جهش تولید؛ بایدها و نبایدها

رئیس‌جمهور در تحقق شعار جهش تولید همان‌گونه که در بحث بیماری کرونا مصوب کردند که استان‌ها صرفا در چارچوب مصوبات ستاد اصلی مدیریت و مقابله با کرونا باید اتخاذ تصمیم کنند و از تصمیمات منفرد و متجزی در استان‌ها و دانشگاه‌ها خودداری شود، در این زمینه نیز باید یک مصوبه به کلیه وزارتخانه‌ها و استانداری‌ها بدهند که در حوزه تولید و تجارت از صدور بخشنامه‌ها و مصوبات خلق‌الساعه و بعضا غیرکارشناسی خودداری و همه در چارچوب مصوبات ستاد ملی جهش تولید اقدام کنند.

اقتصاد کلان

سه نوع مراقبت از تولید مطالبه شد

برنامه فعالیت ۷۱ کسب‌وکار

وضعیت فعالیت ۷۱رسته تعیین‌تکلیف شد. نحوه برنامه‌ریزی به‌گونه‌ای است که تا اطلاع ثانوی ۶صنف در حوزه‌های «مواد غذایی» و «حمل‌ و نقل» به‌طور کامل امکان فعالیت دارند؛ ۱۶صنف به صورت نیمه‌وقت و ۴۹صنف هم تعطیل هستند.

اقتصاد کلان

زمان خلاصی از شر ویروس چینی در یک مقاله پژوهشی برآورد شد

پایان کرونا در پنج سناریو

نتایج یک پژوهش که اخیرا بر درگاه اینترنتی دانشگاه ییل منتشر شده، عنوان کرده که ممکن است تب کرونا در ابتدای تابستان فروکش کند، اما نرخ ابتلا و مرگ‌ومیر آن بسته به عملکرد سیاست‌گذار کاملا متفاوت است.

اقتصاد کلان

باز کردن قفل آزادراه قفل‌شده

بی‌گمان، آزادراه تهران-شمال پیچیده‌ترین پروژه مهندسی راه و ساختمان ایران است. . قطعه یکم آن توسط رئیس‌جمهور در تاریخ ۶ اسفند ۱۳۹۸ رسما افتتاح شد و یک مرحله از یک پروژه مزمن که سال‌ها به عنوان یک معما در ذهن مردم درآمده ‌بود به نتیجه رسید. افتتاح این پروژه تحت تاثیر نگرانی عمومی ناشی از ویروس کرونا قرار گرفت و ابعاد مختلف مهندسی، حمل‌ونقلی، اقتصادی، مالی، زیست‌محیطی و توسعه‌ای آن، آن‌چنان که باید و شاید برای مردم توضیح داده‌ نشد.

حمل و نقل

درس‌های الکل و ماسک برای اقتصاد ایران

وقتی دولت به هر دلیلی می‌خواهد بازاری را کنترل کند یا قیمت آن را به سود مصرف‌کننده پایین نگه دارد، همه را متضرر خواهد کرد. برخی از مردم فکر می‌کنند اگر چند گرانفروش و محتکر را اعدام کنند، بقیه حساب کار دستشان خواهد آمد اما این تصور کاملا غلط است و جامعه باید واقعیت‌های اقتصاد را بپذیرد

اقتصاد کلان

بخش خصوصی در انتظار گشایش در تبادلات مالی و سرمایه‌گذاری

باز کردن درهای بسته شده منابع مالی و سرمایه‌گذاری روی بنگاه‌های ایرانی در حوزه صادرات‌؛ واردات و سرمایه‌گذاری خارجی در شرایط حاضر انتظار فعالان بخش خصوصی است و باید بدانیم این بخش است که نیروی واقعی به حساب می‌آید.

کار و تامین اجتماعی

یادداشت غلامحسین جمیلی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران

بحران مطالبات معوق و وضعیت بنگاه‌ها

جمیلی، عضو هیات رئیسه اتاق ایران معتقد است: برای پیشگیری از بروز مشکلات اقتصادی در تامین مالی، پرداخت بیمه، بدهی‌ها، اقساط بانکی و مالیات‌‌ها، حتما باید شرایط پرداخت تقسیط بلندمدت فراهم شود تا این معضلات نتواند اقتصاد بنگاه‌ها را برهم زند. از طرفی بخش عمده توان حمایتی دولت باید برای تثبیت و حفظ ظرفیت اشتغال کشور باشد، از این جهت که بنگاه‌ها دچار آسیب‌پذیری در تعدیل نیروهای خود نشوند.

صنعت و معدن

اقتصاددانان برجسته تحلیل کردند

اقتصاد شکننده جهان و اصابت کرونا به آن

در پاسخ به‌شدت ضربه کرونا بر اقتصاد جهان اغلب اقتصاددانان بر این باورند:این ضربه شدید است اما درخصوص دامنه آن اعتقاد دارند که عمق خسارت قابل برآورد نیست و برای کمی کردن میزان خسارت باید کمی صبر کرد.

اقتصاد جهان

کرونا در بزنگاه حکمرانی؛ از چالش سلامت تا تورم کرونایی

گسترش سریع ویروس کرونا، چالش‌های مهمی را برای کشور ما به‌وجود آورده است. نظام حکمروایی در کشور ما نارسایی‌های زیادی دارد که عوارض خود را در عرصه‌های مختلف بروز داده است. اما این نارسایی‌ها امروز در عرصه‌ای بروز کرده که از این ظرفیت برخوردار است که به یک فاجعه بزرگ انسانی منجر شود. این فاجعه بزرگ می‌تواند هزینه‌هایی غیر‌قابل‌ تصور و تاریخی در پی داشته باشد.

اقتصاد کلان