رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

یادداشت علی‌اصغر زبردست، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان

آزموده را آزمودن خطاست

علی‌اصغر زبردست، رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی همدان در یادداشت خود به صحبت‌های اخیر معاون اول رئیس‌جمهور اشاره کرده است که پرسیده بود حل مشکلات فعلی اقتصاد، آیا باید به اقتصاد دولتی پناه برد یا به سمت اقتصاد آزاد حرکت کرد. زبردست در این یادداشت به ذکر نکاتی پرداخته که باید برای پاسخگویی به این سؤال مدنظر قرار بگیرد.

اقتصاد کلان

مجلس طرفدار واگذاری پروژه‌های نیمه تمام

حدود ۷۴هزار پروژه نیمه تمام در کشور وجود دارد که تا امروز حدود ۱۰۰ هزار میلیارد تومان هزینه داشته است. اگر دولت نسبت به واگذاری این پروژه‌ها به بخش خصوصی اقدام کند، در شرایط کاهش امکان فروش نفت هم می‌تواند منابع درآمدی خود را از محل‌هایی که وابسته به نفت نیستند محقق سازد.

خصوصی‌سازی

رونق تولید از کانال ارزی ممکن است

در سال رونق تولید با توجه به افت شدید ارزی ناشی از تحریم‌ها، سیاستی که به‌طور واقعی به رونق کمک می‌کند آن است که این نظام اولویت‌بندی ارادی، محدود شود. وقتی در شرایط عادی نظام تخصیص ارادی موجب ناکارآمدی می‌شود، در شرایط ویژه امروز بیشتر باید از این ناکارآمدی برحذر بود.

طلا و ارز

بی‌توجهی به رشد نقدینگی‌ پولی- مالی؛ تهدید اقتصاد ایران

استفاده از منابع بانک مرکزی برای حل مشکلات دولت و نظام بانکی، در شرایط فعلی بیش از هر زمان دیگری مخاطره‌آمیز است. در عمل آنچه ثبات اقتصاد کشور را تهدید می‌کند، این است که بدون اصلاحات اساسی در ساختار بودجه دولت، منابع بانک مرکزی صرف جبران ناکارآیی سیاست‌های مالی و ناکارآمدی بودجه خواهد شد که حد یقفی نیز بر آن متصور نیست.

بانک

اقتصاد در تله فناوری اطلاعات

یک کارشناس فناوری اطلاعات در یادداشتی نوشت: مدیران دولتی مدام در حال تولید سامانه‌های اطلاعاتی جدید هستند و حل مشکلات اقتصادی را منوط به فعال‌سازی این سامانه‌ها می‌کنند. اما هر قدر که آن سازه‌ها منجر به بهبود سیاست‌های اقتصادی در دولت قبل شدند، این سامانه‌ها هم خواهندشد.

فناوری اطلاعات و ارتباطات

چالش‌های ماندگار بر سپهر اقتصادی ایران

مشکلاتی اقتصادی که راه‌حل‌های آشکار و آزمون‌شده دارند، سر جای خود می‌مانند و اگر برخی از آنها موقتا برطرف شوند نیز، از آنجا که مقابله با ریشه‌های زاینده آن مشکلات هرگز در دستور کار نبوده، بار دیگر سر بر می‌آورند.

اقتصاد کلان

امنیت آبی چگونه ممکن است؟

مدیریت سیل روی دیگر مدیریت خشکسالی است. در مدیریت خشکسالی هدف مقابله با مزاحمت‌ها و خطرات کاهش فراهمی آب در کانون توجه است و در مدیریت سیل مهار و دفع سیلاب. هر دو جنبه مدیریت ریسک و خطرات وجوه مشترکی با سایر محورهای فعالیتی مدیریت آب و امنیت آبی گرد می‌آورد.

آب

رابطه پول و تورم چگونه است؟

با توجه به شرایط فعلی اقتصاد، کاهش نرخ سود بانکی ترکیب نقدینگی را نامطلوب و تورم‌زا می‌کند. به نظر می‌رسد تأثیر مثبت این سیاست بر تولید و اشتغال و وضعیت سلامت شبکه بانکی غیر محتمل و تأثیر منفی آن بر تورم محتمل؛ بلکه مسلم است.

اقتصاد کلان

از کدام علم اقتصاد سخن می‌گویید؟

برای روشن شدن افکار عمومی و علاقه‌مندان بهتر است توضیح دهند که آن علم اقتصادی که در شرایط کنونی باید مورد استفاده قرار گیرد، کدام است و براساس کدام مبانی علمی چه سیاست‌هایی را توصیه می‌کنند؟ طفره رفتن از پاسخ به این پرسش معنایی جز این نخواهد داشت که به عمل بدون علم باور دارند.

اقتصاد کلان

اقتدار سیاست‌گذار پولی تقویت شود

با اجرای عملیات بازار باز، بانک مرکزی قادر خواهد بود واکنش سریعی نسبت به تحولات پولی، مالی و اقتصادی نشان دهد و با تغییر سریع نرخ سود بین بانکی، جریان پولی،‌ مالی و اقتصادی را در مسیر هدف هدایت کند.

بانک