رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

علل کاهش رشد اقتصادی چیست؟

ریشه اصلی کاهش سطح تولید ناخالص داخلی و بازگشت مجدد رکود در سال گذشته، تحولات عوامل تعیین‌کننده رشد اقتصادی به ویژه کاهش نرخ سرمایه‌گذاری و استهلاک ظرفیت‌های تولید در اقتصاد ایران بوده است.

اقتصاد کلان

توسعه صادرات غیرنفتی؛ اولویت صادرات در دوره تحریم

برای توسعه صادرات و جلب اعتماد کشورهای همسایه توجه به کیفیت کالاهای صادراتی ایران یک ضرورت است که اگر به آن توجه نشود نمی‌توان به توسعه صادرات رسید. همچنین توسعه صادرات به کشورهای همسایه با پول ملی آن کشور مساله‌ای است که باید حل شود.

صادرات

ضرورت تدوین استراتژی توسعه صادرات با عبرت از گذشته

برای تدوین استراتژی صادرات کشور و حفظ و افزایش بازارهای صادراتی باید به آمار صادرات ۱۰سال گذشته کشور توجه کرد؛ در این دوره چین، امارات، عراق، ترکیه و کره همواره جزو کشورهای اصلی هدف صادراتی بوده‌اند. در این دوره هماهنگی بیشتر بین وزارت امور خارجه، سازمان توسعه صادرات و اتاق ایران می‌تواند کمک بسیاری به صادرات کشور کند.

صادرات

پایان یارانه پنهان آغازی برای اصلاح بودجه

یکی از راهکارهای جراحی ساختار بودجه اصلاح نظام یارانه‌ای است؛ هرگاه یارانه‌ پنهان قطع یا به میزان معنا‌داری کاهش داده شوند و درآمد حاصله، همراه با درآمدهای ناشی از افزایش پایه‌های مالیاتی در حساب ویژه‌ای ذخیره شود. با این حساب می‌توان امنیت غذا و داروی مورد نیاز اقشار کم درآمد را تامین کرد و همچنین در زیرساخت‌ها برای سرمایه‌گذاری‌های تولیدی هزینه کرد.

اقتصاد کلان

آغازی جدید در عرصه بین‌الملل با سفر «آبه» به تهران

استاد دانشگاه شهید بهشتی در یادداشتی نوشت: سفر شینزو آبه می‌تواند آغاز جدیدی باشد. مهم‌ترین اهرم ژاپن برای ایجاد تغییر در تنش فزاینده ایران و آمریکا، اعتماد و احترامی است که نزد طرفین دارد. ژاپن موتلف آمریکاست و کشوری مورد اعتماد و احترام در میان سیاستمداران و جامعه ایرانی. اینکه آیا سفر نخست‌وزیر با این سرمایه، می‌تواند آغازی بر پایان یکی از پیچیده‌ترین بحران‌های سیاست بین‌الملل باشد

اقتصاد کلان

تغییر مسیر سیاست پولی و الزام آن

نوعی دیگر از ناترازی که به‌طور مشخص در اقتصاد ایران متعاقب تغییر مسیر تورمی سال ۱۳۹۲ بروز کرد، تقبل تعهد نرخ سودهای بالا توسط بانک‌ها و موسسات اعتباری بود.

بازار پول و سرمایه

تغییر استراتژی صنعتی؛ نیاز امروز اقتصاد پویا

حل چالش تبدیل اقتصاد نیمه سنتی- صنعتی متکی به درآمدهای نفتی به اقتصادی پویا و مولد و درآمدزا، نیازمند نگاهی سیستمی و فراگیر به محدودیت‌ها و ظرفیت‌های اقتصادی و صنعتی کشور است. باید تمامی دست‌اندرکاران در بخش دولتی و خصوصی از نگاه جزیره‌ای پرهیز کرده و با دنیای خارج تعامل کنند.

صنایع

اقتصاد و اولویت‌های سیاست‌گذاری در کوتاه‌مدت

باید دولت با درک حساسیت و اهمیت سیاست‌های حمایتی، با قاطعیت کافی سیاست‌های بی‌ثمر و پرهزینه‌ای مانند پرداخت یارانه غیرهدفمند به حامل‌های انرژی و یارانه ارز و نظایر آن را متوقف کند و منابع حاصل از این اصلاحات را صرف طراحی برنامه‌های هدفمند و مؤثر مانند توسعه بیمه‌ها، پرداخت یارانه‌های مشروط و هدفمند به اقشار آسیب‌پذیر، کمک‌های غیرنقدی محدود در مناطق محروم کشور، پرداخت مشروط کمک‌هزینه تحصیلی در مناطق محروم و نظایر آن کند.

اقتصاد کلان

یادداشت مسعود خوانساری، رئیس اتاق تهران

نابسامانی اقتصادی و بی‌توجهی دولت به منطق گفت‌وگو

خوانساری معتقد است که برخی رفتارهای دولت، خدشه بر عدالت اجتماعی است. پالس‌هایی به قوه مجریه می‌رسد یا اینکه افرادی به دولت مشورت می‌دهند که گاهی نگاه دقیقی ندارند و خروجی این می‌شود که دولت دو سال درگیر اصلاح قیمت سوخت می‌ماند و وقتی هم قصد اجرا دارد با توجه به واکنش‌های بیرونی سریع عقب‌نشینی می‌کند.

اقتصاد کلان

اقتصاد از نهاد قضایی چه می‌خواهد؟

به گفته جلالپور، تغییر در تفکر و تحول در مدیریت دستگاه قضا می‌تواند نقطه آغازین تحولات مثبت و امیدوار‌کننده در جامعه امروز ایران باشد منوط به اینکه قوه‌قضائیه خود را بیشتر از همیشه ملزم به دفاع از حاکمیت قانون و مبارزه با فساد در سیاست و سیاست‌گذاری اقتصادی بداند.

اقتصاد کلان