رادیو مجازی اتاق ایران - 19 دی 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

یادداشت فرخ قبادی، اقتصاددان

دهه‌های گمشده اقتصاد ایران

فرخ قبادی، اقتصاددان در یادداشت خود به بررسی روند تغییرات تولید ناخالص داخلی در اقتصاد ایران پرداخته و تلاش کرده است با توجه به تحولات اقتصادهای توسعه‌یافته و نوظهور آسیایی، دلایل این اتفاق را معرفی کند.

اقتصاد کلان

نبود استراتژی توسعه صنعتی؛ مشکل امروز بخش معدن

مهم‌ترین انتظار بخش معدن و فعالان بخش خصوصی از دولت، واگذاری تصمیمات صنفی به تشکل‌هاست تا بتوانند در زمان و مکان مناسب، تصمیم درست بگیرند و صرفا دولت نقش نهاد نظارتی را ایفا کند.

معادن

4 پیشنهاد به دولت برای مدیریت بهتر اقتصاد در شرایط تحریم

ایران بعد از پیروزی انقلاب همواره مورد فشار و خصومت از طرف کشورهای استکباری بوده، ولی هیچ وقت فشار تحریم‌های ظالمانه در این حد سخت و فراگیر نبوده است. در حال حاضر و بیش از هر زمان دیگر فعالان اقتصادی نیاز به حمایت و پشتیبانی از ابتکار عمل در دور زدن تحریم‌ها را دارند.

اقتصاد کلان

کسری بودجه در سال 98؛ آری یا نه؟

به نظر می‌رسد در سال ۱۳۹۸ امکان کاهش هزینه‌های مصوب وجود نداشته باشد و دولت همانند دوره‌های قبل، به روش‌های مختلف هزینه‌ها را تامین مالی کند و نتیجه این اقدام به یقین افزایش سطح عمومی قیمت‌ها و تورم خواهد بود.

اقتصاد کلان

نظارت و بازرسی حلقه مفقوده در حوزه کار موسسات خیریه

نهاد صدور مجوز باید در نقش یک نهاد نظارتی، کنترلی و بازرسی تلاش کنـد تـا موسسات خیریه را راستی‌آزمایی کند؛ پـس از شناسـایی دقیـق مـشکلات و موانـع، آنها را ریشه‌یابی کرده و راه‌حل‌های اصلاحی را ارائه کند تا نیازی به شکایت و اعتراض برای خیر، خیریه و مراجعه‌کننده به خیریه باقی نماند.

مسئولیت اجتماعی

مصائب کار نامولد در اقتصاد

رانت‌جویی و استفاده از امتیازات انحصاری دولتی، حتی اگر خلاف قانون نباشد؛ چون موجب اتلاف منابع اقتصادی شده و به زیان منافع ملی تمام می‌شود باید از کل اقتصاد کشور ریشه‌کن شود. صورت مساله فساد و رانت‌خواری است نه کار مولد و غیر‌مولد.

اقتصاد کلان

ضرورت بازگشت دولت به اصل احیای سرمایه اجتماعی

در این موقعیت دولت باید به اصل احیای سرمایه اجتماعی بازگردد، آن هم نه اینکه مدام از اصلاحات صحبت کند و اقدام عملی نداشته‌باشد. در این مقطع زمانی نیاز به این وجود دارد که مردم احساس کنند دولت تصمیم می‌گیرد، عمل می‌کند و فرآیندها تحت‌تاثیر رفتار دولت اصلاح می‌شود.

اقتصاد کلان

اصلاح قیمت‌های نسبی، شرط لازم انضباط پولی و مالی

موسی غنی نژاد در یادداشتی نوشت: شرط لازم و البته نه کافی برای برقراری انضباط پولی و مالی، اصلاح قیمت‌های نسبی بر اساس منطق اقتصادی بازار است. تاخیر در این کار صرفا موجب افزایش تصاعدی هزینه‌های اقتصادی، اجتماعی و سیاسی می‌شود. منافع ملی ایجاب می‌کند که دولتمردان ما مصلحت‌های سیاسی و جناحی کوتاه‌مدت را ملاک تصمیم‌گیری‌های اقتصادی قرار ندهند و با تاخیر و تعلل در انجام اصلاحات، آینده کشور را با حال خود سودا نکنند.

اقتصاد کلان

نقش بخش خصوصی؛ از نقد تا ارائه راهکار

بی‌میلی دولتمردان به شرکت دادن نمایندگان بخش خصوصی واقعی در تصمیم‌گیری‌ها راز سر به مهری نیست. صرف‌نظر از فساد گسترده‌ای که همه از آن باخبرند و ورود بخش‌خصوصی واقعی به حریم مسوولان می‌تواند اسرار را برملا کند، یک مساله مهم دیگر نیز مانع از به بازی گرفتن اتاق است. نمایندگان بخش خصوصی واقعی، برای ورود به دایره تصمیم‌گیری‌ها یا حتی برای شنیده‌شدن نظراتشان، علاوه بر تحلیل مسائل و ارائه راهکار، به عزمی راسخ و کفشی آهنین نیاز دارند.

اقتصاد کلان

آشتی بانک‌ها و مردم؛ راهکار کدام است؟

بانک مرکزی نگران است با توجه به تجربه تلخ موسسات مالی غیرمجاز و نیز مشکلاتی که بانک‌های موجود دارند اگر اجازه تاسیس و فعالیت نهادهای جدید را بدهد مشکلی به مشکلاتش اضافه شود. اگرچه این دغدغه بانک مرکزی قابل درک است اما ظرفیت‌های فرصت‌ساز بانکداری داده‌محور می‌تواند از مشکلات این روزهایاقتصاد کشور کم کند و اثرات مثبتش بلافاصله به کمک دولت و نهادهای دولتی بیاید.

بانک