رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

امتناع اصلاح

دیروز دولتی سر برآورد که شعارش تدبیر و امید بود و از دل آن برجام و همراهی دنیا با ایران به‌دست آمد. دولت سرمست پشتوانه اجتماعی بود، اما گام‌های چندانی به سوی اصلاحات اقتصادی برنداشت. به‌عبارت دیگر وقتی فضای داخلی و بین‌المللی آمادگی بیشتری را برای دولت به منظور اصلاحات ایجاد می‌کرد و این فرصت وجود داشت تا با بیان مشکلات، جامعه هزینه‌های کوتاه‌مدت اصلاح را پذیرا باشد، اما عزم حرکت به سوی تغییری ملموس دیده نشد.

اقتصاد کلان

بهره‌گیری از پتانسیل منطقه‌ای

به گفته پورقاضی چرخش در سیاست خارجی و بهبود روابط با همسایگان می‌تواند پشتوانه‌ای برای رابطه خوب با اروپا محسوب شود.

اقتصاد کلان

جایگاه بخش خصوصی در مذاکرات بین‌المللی کجاست؟

سلطانی، نایب‌رئیس اتاق ایران معتقد است؛ دولت و حاکمیت باید به موازات استفاده از ظرفیت‌های مانده در برجام تصمیمات جدی و اساسی برای سایر تهدیداتی که متوجه اقتصاد و کشور است بگیرند. متمرکز کردن همه تصمیم‌ها در دل برجام، منجر به ایجاد گشایش‌های لازم برای مشکلات و چالش‌های کشور نخواهد شد.

اقتصاد کلان

بی‌تدبیری یا فساد؟

در شرایط بحرانی، با خطر تشدید تحریم‌ها و نیاز کشور به همبستگی و همدلی، سوء‌استفاده‌ای چنین آشکار و خسارت‌بار صورت می‌گیرد و یکی از بزرگ‌ترین صنایع کشور را به مرز فروپاشی می‌رساند، تکلیف سوء‌استفاده‌ها و فسادهای کوچک‌تر کاملا روشن است.

اقتصاد کلان

اصلاح نگرش به جای مداخله

اقتصاد ایران، سال‌هاست که پرخبر است. اما هفته گذشته بسیار پرخبر بود: تحریم‌های تازه، آغاز کار شورای هماهنگی اقتصادی، هشدارها درباره تشدید تب ارزی، واگویی خبرهای مربوط به افزایش پایه پولی و افزایش بدهی شرکت‌های دولتی، هشدار فعالان اقتصادی درباره چیره شدن فعالیت‌های غیرمولد بر اقتصاد، افزایش تقاضای دلار ۴۲۰۰ تومانی و سرانجام درخواست فعالان اقتصادی از رئیس جمهور برای تجدیدنظر در نرخ‌گذاری ارزی.

اقتصاد کلان

برجام و منافع ملی

مخالفان برجام و طرفداران خروج از آن در شرایط کنونی چه تعریفی از منافع ملی دارند و با چه منطقی شعار خروج از برجام و بازگشت به وضعیت قبل از آن را می‌دهند؟ برای رفع ابهام، بهتر است آنها سوای شعارهای کلی، صراحتا به این پرسش پاسخ دهند که خروج از برجام به‌طور مشخص چه منافع اقتصادی و سیاسی برای کشورمان در بر دارد؟

اقتصاد کلان

خشت کج در اندیشه روشنفکری

وظیفه روشنفکرى لااقل این است که در مورد هر موضوع، حرکت، سیاست، مشاجره، معارضه و... از خود بپرسیم بر مبانى عینیت و واقع گرایى و نه شعار، فایده آن به چه کسى مى‌رسد و هزینه آن بار شانه چه کسى مى‌شود و اگر تراز آن براى ملت ایران منفى است، از همکارى یا تایید خوددارى کنیم.

اقتصاد کلان

پنج گام خودتحریمی در اقتصاد

با استفاده از ابزار دیپلماسی و گفت وگو با کشورهای جهان هیچ گاه دوباره در تله تحریم نیفتیم، اما اگر چنین چشم‌اندازی پیش رویمان قرار گرفت باید به خاطر داشته باشیم که تحریم منجر به بزرگ شدن و تشدید عاملیت دولت، شرکت‌های شبه‌دولتی و بنگاه‌های حاکمیتی غیردولتی در اقتصاد کشور می‌شود.

اقتصاد کلان

در گفت‌وگو با مدیرعامل منطقه آزاد چابهار بررسی شد

نقش مناطق آزاد در شرایط تحریم

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار معتقد است در صورت افزایش اختیارات، این مناطق می‌توانند نقش بزرگ‌تری را ایفا کنند. تسهیلگری در شرایط تولید و صادرات و جذب سرمایه‌گذار در این مناطق از موضوعاتی است که می‌تواند باعث جذابیت این مناطق باشد موضوعی که باید دید با شرایط جدید چه سرنوشتی خواهند داشت.

بازرگانی و تجارت

ارز‌ها کجا رفته‌اند؟

بهترین راه برای برطرف شدن تناقض میان سخنان مسوولان بانک مرکزی و واقعیت‌های بازار، شفاف‌سازی مسوولان تصمیم‌گیرنده در مورد بنگاه‌های دریافت‌کننده ارز با نرخ‌های جدید برای واردات است.

طلا و ارز