رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

استراتژی ارزی بدون برجام

وقتی درآمد ارزی کاهش می‌یابد و نیاز است تا مصرف کاهش یابد، تنها و تنها یک راه وجود دارد و آن افزایش قیمت ارز است. اگر دولت به هر دلیل بخواهد این راه را دور بزند، دقیقا همان کاری را انجام داده که نباید انجام بدهد.

طلا و ارز

روزگار فرش دستباف ایرانی چگونه می‌گذرد؟

فرش ایرانی با چالش‌های مختلفی روبروست: «نامرغوبی مواد اولیه»، «عدم برخورداری کارگران از حمایت‌های اجتماعی»، «غلبه سیستم کارمزدی»، ««مشکلات بیمه‌ای کارگران»، «افزایش هزینه تولید» و...

صنایع

مسدود کردن رانت ارزی؛ چرا و چگونه؟

بازار ارز به‌طور کلی با دو چالش سیاست خارجی کشور و حجم بالای نقدینگی مواجه است. سیاست خارجی و شوک‌های ناشی از آن قابل کنترل نیست. اما بانک مرکزی باید برای حل معضل حجم بالای نقدینگی برنامه داشته باشد.

بانک

چرا اصلاحات مالی ضرورت دارد؟

در سیاست ارزی و تجاری آنچه قابل توصیه است آنکه ابتدا از طریق نظام تخصیص سهمیه‌بندی برای طیف محدودی از کالاها و خدمات ضروری مانع از انتقال فشارهای بیرونی به زندگی دهک‌های پایین درآمدی شد و سپس با استفاده از ابزار تعرفه و مالیات و همچنین ثبات‌سازی اقتصاد کلان زمینه تبدیل فشارهای بیرونی به تلاطم‌های بازار‌های داخلی را منتفی کرد.

اقتصاد کلان

پاتک داخلی به فشار خارجی

با افزایش پایداری بودجه عمومی، زمینه‌سازی برای افزایش سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی، اصلاح ساختار نظام بانکی، ‌حل چالش محیط‌زیست و نظایر آن،‌ توان و پایداری اقتصاد کشور در برابر فشارهای خارجی افزایش خواهد یافت.

سرمایه‌گذاری

چهار شرط برقراری برجام برای صنعت نفت تشریح شد

خوش‌بینی به جذب سرمایه نفتی

در شرایطی بازار نفت به‌دلیل نگرانی از آینده برجام با رشد قیمت‌ها همراه است که نمایشگاه بین‌المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی تهران در فضایی مثبت و با حضور ملموس سرمایه‌گذاران خارجی در حال برگزاری است.

نفت

بودن یا نبودن برجام؟

روز ۱۲ ماه مه (۲۲ اردیبهشت) دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری ایالات متحده موظف است بر اساس قوانین داخلی این کشور در مورد یکی از تحریم‌های اعمال شده علیه جمهوری اسلامی ایران درخصوص فعالیت‌های هسته‌ای تصمیم‌گیری کند. این تحریم به بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران ارتباط دارد که بر اساس «برنامه جامع اقدام مشترک» برجام به تعلیق در آمده است.

اقتصاد کلان

رقابت‌پذیری؛ حمایت از کالای ایرانی

از منظر رقابت‌پذیری، حمایت از کالای ایرانی به معنای ارتقای بهره‌وری و کارآیی کمی و کیفی تولیدات داخلی است که با هدف افزایش رقابت‌پذیری تولیدات ملی در هر دو بازار داخلی و صادراتی صورت می‌گیرد. به زبان دیگر حمایت از کالای ایرانی یعنی تلاش برای تامین بازار صادراتی جهت تولید ملی و نیز مصرف تولیدات داخلی برای حصول به مزیت‌های صرفه‌ناشی ازمقیاس و نهایتا کاهش قیمت تمام‌شده ناشی از بهره‌گیری از ظرفیت بازارهای داخلی و خارجی است.

اقتصاد کلان

در گفت‌وگو با سعید ترکمان مطرح شد

شفافیت صنعت پتروشیمی با ارز تک‌نرخی

با تک‌نرخی شدن ارز و تثبیت قیمت دلار در رقم ۴ هزار و ۲۰۰ تومان و با توجه به اینکه این شاخص یکی از اهرم‌های موثر بر قیمت‌های پایه محصولات پلیمری و شیمیایی است، بیم و امید‌هایی درخصوص آینده این بخش از صنعت با شرایط جدید وجود دارد.

پتروشیمی

عبرت از تجربه ۸۰ ساله

اجرای صحیح پیمان‌سپاری ارزی می‌تواند بر موفقیت آن در کنترل خروج سرمایه بیفزاید مشروط بر آنکه موانع سختی برای صادرات به وجود نیاورد و تضامین کافی به صادرکنندگان اعطا شود.

طلا و ارز