رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

راز دولت روحانی

دکتر روحانی و دولتش در موضوع برجام خدمتی بزرگ به کشور کردند که نام نیکشان در تاریخ ثبت خواهد شد.

اقتصاد کلان

خروج از قیمت تصنعی ارز

اکنون نرخ ارز بازار هنوز پایین تر از حداکثر آن در سال 1392 است و حال آنکه در این فاصله زمانی سطح عمومی قیمت‌ها در کشور حدود دوبرابر شده است و چون تورم جهانی یا طرف‌های تجاری ایران بسیار پایین بوده است، براساس نظریه رایج باید نرخ ارز در ایران افزایش یابد.

بازار پول و سرمایه

استراتژی هتل‌سازان جهانی برای ورود به بازار ایران

بعد از رفع تحریم‌ها علیه ایران و برداشته شدن محدودیت‌های اقتصادی، رونق به صنعت گردشگری ایران بازگشته است تا جایی‌که هتل‌های بین‌المللی تصمیم دارند در سواحل این کشور شعبه‌های جدید خود را تاسیس کنند.

اقتصاد گردشگری

انحراف ازمسیر اقتصاد رقابتی

اقتصادهای نفتی که در آنها دولت طبیعتا وزن اقتصادی سنگینی پیدا می‌کند، گرایش بیشتری به ایجاد نوعی نظام مرکانتیلی با شکل‌های جدید و امروزی پیدا می‌کنند. آنچه در کشور ما در این ربع قرن اتفاق افتاده حرکت به سوی چنین نظام اقتصادی بوده است تا نظام بازار رقابتی.

اقتصاد کلان

تفاوت‌های مرکانتیلیسم در ایران و اروپا

برخلاف جامعه اروپایی در ایران تجارت خارجی تحت کنترل دولت بوده و بازرگانان عمده از ابتدا با حمایت حکومت، به‌وجود آمدند. محصول فعالیت تاجران عمده با موقعیت انحصاری،چیزی به جز مازاد دائمی واردات کالا (به‌جز کالاهای نفتی) نمی‌توانست باشد.

اقتصاد کلان

موانع نامرئی رونق مسکن

بازار مسکن در تهران، از اواخر نیمه اول 1392 وارد فاز رکودی شده است.گرچه آمارهای رسمی از شروع رونق معاملاتی حکایت دارند، اما این روند مطابق انتظار فعالان این بخش و سیاست‌گذاران نیست.

سرمایه‌گذاری

چرا ایران کره جنوبی نمی‌شود؟

وضعیت اقتصادی پساتحریم و اجرای برجام، موجی از امید ایجاد کرده است؛ آنچه امروز پیش روی ماست، کوهی از توانمندی‌ها، امکانات و فرصت‌ها برای توسعه کشور است؛ ولی چرا در هیچ زمانی این پتانسیل‌ها به بار نمی‌نشیند و اقتصاد ایران راه کشورهایی مانند کره‌جنوبی را نمی‌رود؟

اقتصاد کلان

به کجا چنین شتابان؟

تصویب طرح شتاب زده عملیات بانکداری بدون ربا ممکن است سیستم بانکداری ایران را با مشکلاتی روبرو کند.قبل از تدوین قانون لازم است مشکلات نظام بانکی از سوی بانکداران و اقتصاددانان در محافل علمی و کارشناسی به بحث گذاشته شود تا همه معضلات نظام بانکی شناسایی شود.

اقتصاد کلان

رقابت در جذب استعدادها

علوم انسانی شکوه قبلی خود را از دست داده است؛ بیش از نیمی از دانش آموزان، رویای ادامه تحصیل در رشته‌هایی غیر از رشته های علوم انسانی را دارند و یا رشته هایی که چند برابر ظرفیت کل کشور داوطلب در صف انتظار آن است. این مشکل مهمی در اقتصاد است که همانا توزیع نابرابر ثروت و درآمد به‌طور عام و نابرابری درآمدی مرتبط با شغل و حرفه دانشگاهی به‌طور خاص است.

اقتصاد کلان

خدشه در استقلال بانک مرکزی

بخش مهمی از مشکلات نظام پولی و بانک مرکزی صرفا ناشی از عملکرد دولت قبل نبوده، بلکه ساختار و قوانین حاکم بر این نظام به‌خصوص رابطه دولت با این نظام و در راس آن بانک مرکزی مشکل مزمنی است که از ابتدای انقلاب وجود داشته است که مهم‌ترین آن مساله استقلال بانک مرکزی است.

اقتصاد ایران