رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

توسعه اقتصادی نیازمند تدوین استراتژی و اصلاح ساختاری

توسعه جوامع در گرو صلاحیت و پاکدستی حاکمان و سیاست‌گذاران اقتصادی و کارآمدی آنها در برچیدن بساط تبعیض و فساد سیستمی و پی‌ریزی نهاد‌های فراگیر است.

اقتصاد کلان

روسیه و چین، دو غایب بزرگ اینستکس

علی‌اصغر زبردست، رئیس اتاق همدان در یادداشتی با موضوع اینستکس، به بررسی ابهامات نهاد متناظر این سازوکار مالی در ایران اشاره کرده است. به اعتقاد او انفعال معنادار روسیه و چین در عملیاتی کردن اینستکس نیز یکی از مسائلی است که به تأخیر در عملیاتی شدن آن دامن زده است.

بانک

اینستکس؛ درگاه تهاتر تجاری

یلدا راهدار، عضو هیات نمایندگان اتاق ایران در یادداشت خود به بررسی سازوکار مالی ایران و اروپا یا همان اینستکس و کارایی آن پرداخته است.

بانک

انتظارات از اینستکس و چالش‌های آن

شرکت‌های اروپایی که از طریق اینستکس با ایران مراوده خواهند داشت، شرکت‌های کوچکی خواهند بود که حتی این شرکت‌ها برای تجارت با ایران به حمایت دولت‌شان نیاز دارند و شرکت‌های بزرگ اروپایی نیز به دلیل حجم مبادلات گسترده با آمریکا و ترس از جریمه‌های آمریکا با ایران کار نخواهند کرد.

بانک

بنزین ارزان، یارانه است

فروش حامل‌های انرژی به قیمتی کمتر از هزینه فرصت آنها، خواه انرژی متعلق به خود کشور تولیدکننده باشد و خواه آن را از کشورهای دیگر خریده و به ساکنان کشور خود یا کشورهای دیگر فروخته باشد، در ماهیت یارانه بودن آن تغییری نمی‌دهد.

انرژی

چارچوب میان مدت مخارج دولتی یا بودجه چندسالانه چیست؟

افق گشایی در بودجه

سال مالی ۱۴۰۰ به‌عنوان سال بیرونی یا خارجی دوره دو ساله تلقی می‌شوند و برآوردهای مربوط به این سال از نظر فنی «پیش برآورد» نامیده می‌شود. بودجه دستگاه‌های اجرایی در سال اول را می‌توان به دو جزء تفکیک کرد. جزء اول «بودجه مبنا»، و جزء دوم، «بودجه فرامبنا». بودجه مبنا شامل تمام مخارج برنامه‌های در حال اجرا است شامل برنامه‌هایی که طی سال تکمیل می‌شوند.

اقتصاد کلان

اصلاح نظام بانکی به نقشه راه نیاز دارد

هنوز نقشه راه معین و دقیقی از برنامه اصلاح نظام بانکی و منابع مالی موردنیاز برای طرح نجات نظام بانکی در دست نیست. اصلاح نظام بانکی به یک نقشه راه دقیق نیاز دارد که در آن،‌ بانک‌های کشور بر اساس فوریت و وخامت اوضاع، طبقه‌بندی شده باشند.

اقتصاد کلان

حکمرانی آسان و یارانه‌های سمی

دولت بخشی از اموال عمومی را به صورت یارانه در اختیار کسانی قرار داده تا آنان موجب خیر عمومی شوند؛ اما آنچه در عمل رخ داده، تامین منافع خاص به هزینه عموم مردم بوده است.

اقتصاد کلان

بازار عراق و افغانستان توجه ویژه می‌خواهد

چین، امارات و ترکیه در جایگاه اول تا سوم مبادی وارداتی ایران قرار گرفته‌اند و هند و آلمان در رده‌های بعدی قرار دارند. یکی از ظرفیت‌های بالقوه‌ای که هنوز به خوبی شکوفا نشده است، ظرفیت صادرات ایران به سوریه است.

صادرات

ترکیه مقصد سوم کالاهای ایرانی

دولت با فعال‌تر کردن دیپلماسی اقتصادی به ویژه با کشورهای همسایه، انعقاد تفاهم‌نامه‌های تجاری و پیوستن به پیمان‌های تجاری منطقه‌ای، تک‌نرخی کردن ارز، ارائه تسهیلات و مشوق‌های صادراتی به منظور بسط و توسعه صادرات،و غیره شرایط صادرات را برای صادرکنندگان سهل‌تر کند.

صادرات