رادیو مجازی اتاق ایران - 6 مرداد 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

روزهای سخت کاری برای بنگاه‌های درستکار اقتصادی

بنگاه‌های ایرانی در معرض انواع ریسک‌های سیستماتیک و غیر‌سیستماتیک قرار گرفته‌اند، بی‌ثباتی، نااطمینانی و عدم‌قطعیت چشم‌انداز فعالیتشان را تیره و تار کرده،فضای غیر‌رقابتی و انحصار راه تنفسشان را بسته و نامساعد بودن فضای کسب‌وکار تداوم حیاتشان را به خطر انداخته است.

صنایع

نئولیبرالیسم یا نئوچیز‌دیگر؟

آیا آنچه در مجموعه اقتصاد ایران در جریان بوده است، کمترین نسبتی با لیبرالیسم و نئولیبرالیسم و توصیفی از آن دارد. مجموعه اقتصاد ایران، نه‌فقط آن قسمی که زیر نظارت بخش انتخابی است، بیشترین شباهت را شاید با اقتصاد روسیه داشته باشد.

اقتصاد کلان

بازار ارز و بحران ارزی در ایران

اقتصاددانان به دولت توصیه می‌کنند نرخ ارز را به ساز و کار بازار واگذارد و میزان مشخصی از درآمد ارزی‌اش را از آن طریق به فروش برساند و اگر نگران تلاطم قیمت کالاهای اساسی برای مصرف‌کننده کم درآمد است، از طریق یارانه نقدی یا یک صندوق نوسان‌گیر قیمت به آن هدف برسد.

طلا و ارز

امنیت غذایی در معرض تهدید است

«کمبود آب» و مدیریت «آب» در کشور با مشکلات عدیده‌ای روبه‌رو است. مدیریت مناسب آب نیازمند عزم ملی و مشارکت مردم، دولت و حاکمیت کشور است که در صورت حکمرانی خوب، بتوان از گسترش و ایجاد هزینه‌های بیشتر برای کشور جلوگیری کرد و هزینه دیگری بر کشور تحمیل نکرد.

آب

اقتصاد آزاد و منافع عمومی آن

علم اقتصاد قوانین حاکم بر بازارها را تبیین می‌کند و نشان می‌دهد که چرا و چگونه اقتصاد آزاد بیشترین سازگاری را با منافع عمومی دارد. به راستی تا کی باید ملت ایرانهزینه به رسمیت نشناختن علم اقتصاد از سوی دولتمردان را بپردازد؟

اقتصاد کلان

داشته‌ها و نداشته‌های سیف

به گفته آذرمند، مهم‌ترین نقاط قوت عملکرد دوران سیف را افزایش شفافیت در انتشار آمارهای اقتصادی، تلاش برای بهبود روابط کارگزاری با بانک‌های خارجی، افزایش نسبی شفافیت و انضباط مالی، تلاش برای استانداردسازی گزارش‌دهی مالی شبکه بانکی و توقف مجوز‌دهی بی‌رویه به موسسات و بانک‌های جدید دانست.

بانک

کارنامه ارزی و نظارتی سیف

استقلال بانک مرکزی موجب می‌شود رئیس کل بتواند نظر کارشناسی خود را در بخش‌هایی نظیر ارز، موسسات و ... عملیاتی کند. انتظار می‌رود رئیس کل بانک مرکزی شجاعانه از نظرات خود دفاع کند.

طلا و ارز

عدم قطعیت در سیاست‌های ارزی دولت

دولت در حالی اقتصاد کشور را در دست گرفته و سیاست‌هایش از یک عدم قطعیت جدی رنج می‌برد که در بحث مدیریت بازار ارز نیز تنها براساس شیوه دستوری تعیین نرخ ارز تلاش دارد بازار را کنترل کند. عدم قطعیت در سیاست‌های ارزی دولت طی ماه‌های گذشته موجب شده که قیمت ارز در مدت ۶ ماه ۲۵۰ درصد رشد و بازار ارز کشور روزهای ملتهبی را دنبال کند.

اقتصاد کلان

وفاداری دولت، پیش‌نیاز فعال شدن بازار دوم و تقاضای موثر در آن

برای فعال شدن بازار دوم و تقاضای موثر در آن، در ابتدا دولت باید تصمیم خود را بگیرد که به این بازار وفادار بماند. زمزمه‌های جسته و گریخته‌ای شنیده می‌شود مبنی بر اینکه اگر نرخ ارز تغییر بیشتری پیدا کند، امکان دارد این بازار را کنار بگذارند و بازار سیاه جای آن را بگیرد. بنابراین وفاداری به بازار دوم مهم‌ترین پیش نیازی است که می‌تواند این بازار را به توفیق برساند.

بازار پول و سرمایه

دولت با بنیه ارزی خود از التهاب جلوگیری کند نه با نظام کنترلی امنیتی

بخش خصوصی توصیه می‌کند که دولت، از نظام کنترلی ناموفقی که در حال حاضر دارد، دست بردارد و مردم را در مراوداتشان آزاد بگذارد؛ ولی شرایط را مدیریت کند. مدیریت با کنترل متفاوت است. مدیریت کردن یعنی دولت با منابع ارزی در بازار حضور پیدا کند و از جهش‌های نامتعارف و نامتناسب جلوگیری کند. حال آنکه این کار را نمی‌کند. برای بسیاری از فعالیت‌ها قید و بند گذاشته است؛ بخشی از آن را آزاد کرده و معاملات آنها را به سامانه نیما هدایت کرده است.

اقتصاد کلان