رادیو مجازی اتاق ایران:7 اردیبهشت 1404
روزنامه دنیای اقتصاد

ارزش پول ملی؛ درسی که آموخته نشد

چهار دهه اشتباه و تکرار بحران‌های ارزی و مشاهدات دو ماه گذشته برای یادگیری زمامداران باید کافی باشد. باید یاد گرفته شود که وقتی نقدینگی بیشتر از تولید رشد می‌کند و تورم بالقوه داخلی بیشتر از متوسط تورم جهانی است، باید فکری اساسی کرد.

اقتصاد کلان

الزامات موفقیت بازار جدید

اخیرا و مجددا راه‌اندازی بورس نفت در کشور مطرح شده است. این اقدام از لحاظ مبانی نظری اقدام مطلوبی برای شفافیت و کارآیی معاملات و تحقق حداکثر منافع برای متقاضیان و عرضه‌کنندگان نفت در بازار تلقی می‌شود.

طلا و ارز

راهکار حمایت پایدار از تولید داخلی

روز ملی صنعت و معدن امسال فرصت جدی‌تری برای پرداختن به عرصه تولید داخلی است چراکه شعار سال حمایت از کالای ایرانی و تولید داخلی است و این نامگذاری باعث اهتمام و هم‌افزایی بیشتر همه دستگاه‌ها در راستای تحقق بیش از پیش حمایت از کالا و تولید ایرانی شده است که جای بسی خوشحالی است.

صنایع

اقتصاد نهادگرایى و نئوکینزى

در غرب نهادگرایى جدید چیزى جز تکمیل و تکمله‌اى براى همان اقتصاد بازار آزاد نیست. مهم‌ترین افراد این مکتب یکى رونالد کوز و دیگرى داگلاس نورث هستند.

اقتصاد کلان

اشتباهات ارزی که نباید تکرار کرد

تصمیم‌گیران باید هوشیار باشند و اجازه ندهند این بخش کوچک از درآمدهای صادراتی، به بهانه‌های ظاهرا خیرخواهانه، زیر نگین دولت قرار گیرد و دستکاری شود.

صادرات

روسای‌جمهور و سیاست ارزی در ایران

دولت تا دو روز پیش به دلایل نامعلوم از مواجهه با این مساله طفره رفته بود؛ اما اکنون طرح تشکیل بازار دوم ارزی پذیرفته شده است که اگرچه دیر اما یکی از بهترین تصمیمات دولت است.

طلا و ارز

آشتی با مزیت رقابتی تولید

رویکرد تولید صادرات محور برای محصولاتی که مزیت بالقوه(اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی) داشته و در برنامه تولید و صادرات آن با تحقیق علمی آورده شده است، نیاز توسعه صادرات بخش کشاورزی است.

کشاورزی

برجام و راهبرد قدرت نرم

مساله‌ اصلی ایران با خروج آمریکا از برجام مساله‌ رژیم تنبیه و مجازات و تحریم‌ها است و رفع چنین مساله‌ای نیاز به راهکار فوری و کوتاه‌مدت دارد. حال چگونه می‌توان از نهاد برجام به‌رغم تمایل اروپا به حفظ آن این دغدغه ملی را برای جمهوری اسلامی ایرانتامین کرد. به نظر می‌رسد نهادگرایی و چندجانبه‌گرایی برآمده از برجام شاید در میان‌مدت و بلندمدت قادر به هم‌افزایی منافع ایران در سطح نظام بین‌الملل باشد؛ اما دغدغه در این میان فوری و کوتاه‌مدت است. چگونه می‌توان به چنین تعارضی پاسخ داد؟

اقتصاد کلان

نتایج نامطلوب کمپین «نه به خرید»

بی‌ثباتی بازارها محصول نادرستی سیاست‌های اقتصادی است نه رفتار فعالان اقتصادی. اگر کسی باید سرزنش شود، سیاست‌گذار‌ است که در زمینه تنظیم سیاست‌های اقتصادی و سازماندهی بازارها ناتوان نشان داده نه فعالان و حتی سوداگران بازارها.

اقتصاد کلان

سناریوهای مقابله با اقدامات ترامپ علیه ایران

خوانساری معتقد است: بررسی نتیجه تحولات اخیر در برجام نیازمند درک واقع‌بینانه از منافع سه‌جانبه آمریکا، اروپا و ایران است. میزان اثرگذاری اقتصاد آمریکا بر اقتصاد جهانی فراتر از اندازه‌ای است که اقتصاد ایران بتواند یک‌تنه با آن مقابله کند.

اقتصاد کلان