رادیو مجازی اتاق ایران - 19 دی 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

تعامل دولت و نهادهای مدنی؛ راهی که باید رفت

گفت‌وگو جامعه ایرانی میان نهادهای اداره‌کننده جامعه با نهادهای مدنی، اگر هم وجود داشته باشد، فاقد عینیت است.

اقتصاد کلان

بانکداری و چالش اعتبار مصرف‌کننده

حرکت به سمت عرضه اعتبار مصرف‌کننده و تنوع‌بخشی به انواع وام‌های خرد قطعا یک نیاز ضروری خانواده‌های ایرانی است که صرفا با مشارکت بازیگران جدید و به‌خصوص فین‌تک‌ها قابل تحقق است و بانک مرکزی باید مواجهه‌ای مثبت و منطقی با این واقعیت داشته باشد.

بانک

اقتصاد امروز معلول علم بی‌کیفیت اقتصاددان و عمل ناقص سیاستمدار

کیفیت پایین برخی از نقدها و توصیه‌های اقتصادی باعث می‌شود که سیاست‌مداران بی‌علاقه به اصلاح و تغییر، بهانه و توجیهی برای بی‌اعتنایی به نقدهای عالمانه و دقیق بیابند. تردیدی نیست که باید رفتار سیاست‌مدار و بسیاری از سیاست‌های اقتصادی اصلاح شود و کیفیت حکمرانی و مدیریت اقتصاد کشور ارتقا یابد تا بتوان بر چالش‌ها غلبه کرد.

اقتصاد کلان

توسعه گردشگری در دستور کار ایران و عمان

در شش ماه اول سال 1398 حدود 49 هزار گردشگر عمانی وارد ایران شده‌اند؛ ورود این تعداد از گردشگران عمانی به ایران نشان از رشد ۳۶۲ درصدی نسبت به مدت مشابه سال گذشته دارد.

اقتصاد گردشگری

فقر در ایران و عملکرد نامناسب نظام کسب‌وکار

ویژگی‌های جامعه فقیر کشور به سادگی نشان می‌دهند که فقـر آنها بیشتر ناشی از عملکرد نامناسب نظام کسب و کار است و حتی سیاست‌های حمایتی دولت نیز آنها را به درستی نشانه نگرفته است. درحالی که کاهش بلندمدت فقر نیازمند برنامه جامعی است که باید در جای جای سیاست‌های اقتصادی کشور جاری و ساری باشد، اتکا به سیاست‌های مقطعی و کوتاه‌مدت حمایتی شاید برای سیاستمداران حاکم نان داشته باشد؛ اما آبی برای فقرا فراهم نمی‌کند.

اقتصاد کلان

اقتصاددان‌ها و پرسش‌های بی‌پاسخ اقتصادی

تا زمانی که دولت و اقتصاددان‌ها به نقش اصلی خود توجه نکنند، مساله امتناع سیاست‌گذاری در کشور قابل حل نیست. از یکسو اقتصاددانی هستند که یا به مبانی اقتصاد اعتقاد ندارند، یا اعتقاد دارند ولی «چون به دولت می‌روند آن کار دیگر می‌کنند» و از سوی دیگر سیاست‌گذاران اجرایی کشور هستند که یا به مبانی علم اقتصاد باور ندارند، یا مایلند اهداف کوتاه‌مدت سیاسی خود را دنبال کنند و خاک هزینه سنگین اصلاحات اقتصادی را به سمت دولت‌های بعد جارو کنند.

اقتصاد کلان

چرا سرمایه‌گذاران از صنعت گریزانند؟

در شرایط کنونی بخشی از وضعیت نابسامان تولید و صنعت کشور ناشی از تحریم‌های ظالمانه است. اما آمار و ارقام نشان می‌دهند وضعیت اسفبار تولید و صنعت ما منحصر به دوره‌های تحریم نیست. واقعیت ناکامی متولیان اقتصاد کشور در رونق بخشیدن به تولید و افزایش سرمایه‌گذاری در صنعت این است که نیت خیر آنها در حمایت از تولید و صنعت در مقابل انگیزه‌های نیرومندتری که «مطلوبیت» بیشتری برایشان به ارمغان می‌آورند، رنگ می‌بازد.

سرمایه‌گذاری

چرا ایران در جذب ۸۰ میلیارد دلار سرمایه‌‌ خارجی در پسابرجام ناموفق بود؟

سرمایه‌گذاران خارجی آمدند و همه چیز را به چشم خود دیدند. آنها متوجه شدند سرمایه‌گذاری و رشد اقتصادی در ایران عمدتا وابسته به درآمدهای نفتی است و سهم بخش‌خصوصی در تشکیل سرمایه در ایران تقریبا هیچ است. به این ترتیب ما که دوران طلایی پیوستن به روند جهانی‌ شدن یعنی فاصله سال‌های اواخر دهه ۹۰ میلادی تا سال ۲۰۰۸ میلادی را از دست داده بودیم، باز هم یک فرصت طلایی‌تر را از دست دادیم.

اقتصاد کلان

ارزش نوبل اقتصاد به چیست؟

نوبل امسال نیز به کسانی تعلق گرفت که دغدغه اصلی آنها ریشه‌کنی فقر است. بانرجی و دوفلو بر این نظر هستند که اقتصاددانان به جای نشستن در آکادمی‌های خود، آستین بالا زنند و در میدان روند.

اقتصاد کلان

سیاست‌گذاری صحیح در تعیین قیمت حامل‌های انرژی

تیمور رحمانی عضو هیات علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در یادداشتی با تاکید بر تصحیح قیمت بنزین نوشته است: عدم تصحیح قیمت بنزین به معنی تداوم و افزایش ناترازی در اقتصاد و از جمله در بودجه دولت و شرکت‌های تولید و پالایش بنزین است که بدون تردید این ناترازی به معنی تداوم رشد بالای نقدینگی است و تداوم رشد بالای نقدینگی هم به معنی تداوم تورم بالا است.

انرژی