رادیو مجازی اتاق ایران - 14 بهمن 1403
روزنامه دنیای اقتصاد

در هفتمین همایش سیاست‌های پولی بررسی شد

رمز تورم‌زدایی از اقتصاد ایران

در هفتمین همایش «سیاست‌های پولی و چالش‌های بانکداری و تولید»، روش تورم‌زدایی از اقتصاد، شیوه اصلاح ساختار بانک مرکزی در جهت بهبود استقلال بانک مرکزی و دغدغه‌های فعالان بانکی کشور مطرح شد.

اقتصاد کلان

مصائب یک انگاره غلط درباره پول ملی

یارزش پول ملی با قدرت خرید آن معلوم و سنجیده می‌شود. اگر یک سبد از کالا و خدمات تولید شده در داخل را از نظر نوع و مقدار هر یک از کالاها و خدمات در نظر بگیریم، در یک مقطع زمانی مقداری پول ملی لازم است تا آن سبد را خریداری کند. مقدار پول لازم برای خرید سبد مزبور معرف درست قدرت پول ملی است.

بانک

گذر از التهاب بازار ارز

سیاست پولی خیلی سریع می‌تواند ثبات مالی را به اقتصاد بازگرداند، این دستاورد کمی نیست.

طلا و ارز

هدایت‌گر فعال یا کنترل‌گر منفعل؟

بحران ارزی در نهایت بسته به شدت حملات سفته‌بازانه با ترکیبی از افزایش نرخ ارز، کاهش ذخایر ارزی و احیانا افزایش نرخ سود بانکی به یک نقطه تعادل می‌رسد که البته نتیجه محتوم آن تورم، هدر رفتن ذخایر ارزی و لطمه به تولید است.

طلا و ارز

قائم‌مقام بانک مرکزی حلقه مفقوده سیاست‌گذاری پولی را تشریح کرد

موسسات غیرمجاز چگونه متکثر می‌شوند؟

به گفته اکبر کمیجانی بانک مرکزی تلاش دارد با اتکا به تجربه ساماندهی کامل این موسسات، از طریق «پایش و نظارت دقیق در بازار پول»، «استفاده از ظرفیت‌های قانونی موجود» و همراهی سایر نهادهای ذی‌ربط این احتمال را به کمترین میزان تقلیل دهد.

بانک

واقعیت‌های اقتصاد را بپذیریم

برای تحلیل و بررسی نوسانات اخیر بازار ارز به عوامل عدیده‌ای می‌توان اشاره داشت که اصلی‌ترین آن رویکرد اشتباه نسبت به بحث قیمت‌گذاری است.

طلا و ارز

ضرورت بازتعریف سیاست ارزی

به‌نظر می‌رسد در این مقطع زمانی، بازتعریف ماموریت سیاست ارزی کشور نسبت به هر زمان دیگری از اهمیت بیشتری برخوردار باشد. با آرامش بازار ارز و کاهش حساسیت جامعه نسبت به تحولات بازار، این نگرانی وجود دارد که دولت، بدون توجه به تجربه چندین دهه گذشته، از سیاست‌گذار پولی انتظار داشته باشد که بار دیگر رویه پرهزینه گذشته را از سر بگیرد.

طلا و ارز

مدیریت نرخ ارز بدون بحران بانکی

برای ادامه آرامش در بازار ارز و جلوگیری از عواقب سوء افزایش بهره، باید دولت هزینه سوءمدیریت نرخ ارز در چند سال گذشته را پرداخت کند. اولا اجازه دهد که ارز در نرخ تعادلی (یا نزدیک به تعادلی) جدید آرام بگیرد.

طلا و ارز

کینز، لنین و نرخ ارز

چنانچه اگر نرخ ارز اصلاح نشود و با دخالت بانک مرکزی در بازار، نرخ ارز «سرکوب» شود، پس از مدتی تفاضل انباشته‌شده تورمداخلی و خارجی به انبار باروتی تبدیل می‌شود که دیر یا زود و با یک «تلنگر»، منفجر می‌شود و جهش‌های خسارت‌بار نرخ ارز را پدید می‌آورد.

طلا و ارز

چرخش در سیاست پولی

تغییر در شرایط اقتصاد کلان، ادامه وضعیت پولی را ناممکن ساخته بود و پافشاری بر سیاستی که برای خروج اقتصاد از رکود طراحی شده بود دیگر توجیهی نداشت. از این‌رو، سیاست‌گذار در عملی شجاعانه اقدامات پولی جدیدی را ساماندهی کرده است. این اقدامات از طریق کاهش رشد عرضه پول و متعاقبا افزایش نرخ سود اسمی، بر تثبیت اقتصاد کلان تمرکز دارد. سیاستی که اگر با تاخیر اجرا می‌شد هزینه سنگینی را به اقتصاد ملی تحمیل می‌کرد.

بازار پول و سرمایه